Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑδ. Γεωργιάδης: Δίνουμε την ελευθερία της επιλογής με τα απογευματινά ιατρεία

Αδ. Γεωργιάδης: Δίνουμε την ελευθερία της επιλογής με τα απογευματινά ιατρεία

Η πολιτική της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία βρέθηκε στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης νωρίτερα σήμερα στη Βουλή. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης του ΚΚΕ, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι σήμερα τα νοσοκομεία στα οποία λειτουργεί ήδη το σύστημα των απογευματινών, επί πληρωμή, χειρουργείων ανέρχονται σε εβδομήντα και μέχρι το τέλος του μήνα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα εκατό. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο ΚΑΤ, σημειώνοντας ότι και οι δεκαεπτά χειρουργικές κλινικές του νοσοκομείου λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία.

«Ακούω ότι ο κόσμος του ΕΣΥ είναι αντίθετος, ότι οι γιατροί του ΕΣΥ είναι αντίθετοι, οι ασθενείς ότι είναι αντίθετοι, ότι η κοινή γνώμη είναι αντίθετη. Η μεταρρύθμιση λειτουργεί 10 μέρες. Έχουν ήδη ξεκινήσει απογευματινά χειρουργεία καμιά εβδομηνταριά νοσοκομεία, μέχρι το τέλος του μήνα αυτού άντε τον επόμενο θα είναι 100 νοσοκομεία, ίσως και λίγο παραπάνω», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν νοσοκομεία που λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία κάθε απόγευμα και ορισμένα νοσοκομεία λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία με δύο και με τρία χειρουργικά κρεβάτια κάθε απόγευμα.

«Εμείς δεν επιβάλλουμε σε κανέναν να κάνει υποχρεωτικά απογευματινά χειρουργεία. Εμείς εκείνο που κάναμε είναι ότι δίνουμε την ελευθερία της επιλογής. Εμείς λέμε ‘σας αφήνουμε ελεύθερους να αποφασίσετε, αν θέλετε να κάνετε ή δεν θέλετε να τα κάνετε’. Το ίδιο στους χειρουργούς, το ίδιο στους αναισθησιολόγους, το ίδιο στους νοσηλευτές, το ίδιο και στους ασθενείς που θα επιλέξουν αν θέλουν ή δεν θέλουν να πάνε», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στα DRGs, που αφορούν στην τεκμηρίωση και κοστολόγηση ιατρικών υπηρεσιών, σύστημα για το οποίο επίσης δέχθηκε σφοδρή κριτική. «Τα DRGs και τη χρήση τους την θεσμοθέτησα το 2014, ώστε η αποζημίωση των ιατρικών πράξεων να γίνεται μέσω του συστήματος αυτού και τελικά ξεκινά η πιλοτική του εφαρμογή, τώρα δέκα χρόνια μετά. Πολύ καθυστερήσαμε. Εν πάση περιπτώσει έστω κι έτσι ευτυχώς άρχισαν να εφαρμόζονται. Τα DRGs είναι το απόλυτο εργαλείο ελέγχου της δαπάνης στα δημόσια συστήματα, για να μην μπορούν οι διάφοροι πάροχοι, ιδιώτες κατά κανόνα, να κλέβουν τα νοσοκομεία», είπε ο υπουργός Υγείας.

Στην κριτική που διατυπώθηκε από την αντιπολίτευση για νέο χαράτσι στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις διαγνωστικές εξετάσεις ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η συμμετοχή προβλέπεται για όσους θέλουν να κάνει χρήση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, όμως στα δημόσια διαγνωστικά κέντρα η συμμετοχή είναι μηδέν.

Καθώς από την πλευρά της αντιπολίτευσης τέθηκε το ζήτημα των ελλείψεων και στις υποδομές και σε προσωπικό, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «την ίδια ώρα που η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποδυναμώνει, με την πολιτική της το ΕΣΥ, για να δοθεί χώρος στους ιδιώτες», «επί υπουργίας Αδώνιδος Γεωργιάδη προχωράει το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής ανακαίνισης του ΕΣΥ, από την ίδρυσή του, προχωράει το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ΕΣΥ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ετήσιων προσλήψεων στο ΕΣΥ».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ