Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Αδυνατούν να στηρίξουν τα self test οι φαρμακοποιοί-παρεξήγηση η αμοιβή

Αδυνατούν να στηρίξουν τα self test οι φαρμακοποιοί-παρεξήγηση η αμοιβή

Τον προβληματισμό του για τη χορήγηση των self test από τα φαρμακεία άλλα και διευκρινήσεις ως προς το θέμα της αμοιβής που οφείλεται σε παρεξήγηση, έδωσε σήμερα η ηγεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) σε διαδικτυακή συνέντευξη. Παρ΄ όλο που ο ΠΦΣ δεν είναι αντίθετος με τη χορήγηση των self test από τα φαρμακεία, ωστόσο θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια, που πρέπει να ξεπεραστούν καθώς θα πενταπλασιαστεί η επισκεψιμότητα και θα δημιουργηθούν ουρές.

Οσον αφορά τη συμβολική αμοιβή από το κράτος, που ακούστηκε ότι ζητούν οι φαρμακοποιοί, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς διευκρίνισε ότι πρόκειται για παρεξήγηση καθώς στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας συζήτησαν μόνο για τα rapid-test και όχι για τα self test.

Χωρίς να γνωρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης, το ΔΣ του ΠΦΣ ετοίμαζε πρόταση για τη διάθεση και διενέργεια rapid-test στα φαρμακεία. Όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης ( Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο), οι φαρμακοποιοί κάνουν rapid-test στους πολίτες επί πληρωμή. Το τεστ γίνεται σε εξωτερικό χώρο και ο φαρμακοποιός φοράει ειδική στολή, σύμφωνα με συγκεκριμένο πρωτόκολλο ασφαλείας. Στη συνέχεια, ο πολίτης αποχωρεί και λαμβάνει το αποτέλεσμα του τεστ, ενώ ενημερώνεται και ο ΕΟΔΥ.
Την πρόταση αυτή επρόκειτο να καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στο υπουργείο Υγείας, ελπίζοντας ότι θα άλλαζε και η αρχική απόφαση του υπουργείου η οποία απαγορεύει τη διάθεση των rapid-test από τα φαρμακεία: “Το θέμα της αμοιβής αφορούσε στα rapid-test και όχι στα self-test, που είναι κάτι διαφορετικό. Δεν υπήρχε πρόθεση να πληρωθούμε για τα self-test”, τόνισε ο κ. Βαλτάς.

“Αδυνατoυμε να στηρίξουμε τα self test”
Πάντως και για τα self-test οι φαρμακοποιοί είναι επιφυλακτικοί: “Αδυνατούμε να στηρίξουμε τη διαδικασία. Αν όλος ο πληθυσμός πάρει το self-test, μιλάμε 20 εκατομμύρια τεστ το μήνα. Θα δείτε ουρές στα φαρμακεία” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτάς και συνέχισε: “Τι είμαστε; Οργανωμένες μονάδες με 20-30 υπαλλήλους; Θα μπορέσουμε να αντέξουμε έναν πενταπλασιασμό της επισκεψιμότητας; Τι θα γίνει με τη διανομή; Πώς θα γίνει η κατανομή, χωρίς να ξέρει το κράτος τη δυναμική του κάθε φαρμακείου;”.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των self test είπε ότι με βάση όσα τον ενημέρωσαν, αυτή φτάνει το 90-95%. «Υπάρχει μία διάσταση απόψεων. Σίγουρα ένα rapid test είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και ίσως πιο έγκυρο από ένα self test. To self test, όμως, κάνει την προειδοποίηση. Είναι το καμπανάκι για κάποιον που είναι θετικός ότι πρέπει να κάνει ένα μοριακό μετά» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Ρ.Μελά

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ