Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑΔΜΗΕ: Σχέδιο επιφυλακής για κάλυψη της ζήτησης – «Ξυπνούν» τα λιγνιτωρυχεία

ΑΔΜΗΕ: Σχέδιο επιφυλακής για κάλυψη της ζήτησης – «Ξυπνούν» τα λιγνιτωρυχεία

Σχέδιο με το οποίο τίθενται άμεσα σε λειτουργία όλες οι θερμικές μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη, σε περίπτωση κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης, λόγω καιρικών συνθηκών κτλ, έχει εκπονήσει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο πλαίσιο του έκτακτου αυτού σχεδίου έχουν ενεργοποιηθεί και τα λιγνιτωρυχεία στην Πτολεμαΐδα που είχαν αδρανήσει με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά εισαγωγές λιγνίτη από γειτονικές χώρες, που είναι και οικονομικός στην τιμή, για τη λειτουργία των μονάδων που παρέμεναν ενεργές.

Όπως φαίνεται εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης αναθεωρούνται τα σχέδια για τις εφεδρείες του συστήματος εν αναμονή των αποφάσεων των αρμοδίων αρχών της ΕΕ για το για τον μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας, που στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία από το 2022.

Πάντως ήδη ο  ΑΔΜΗΕ για το κρίσιμο τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου να είναι έχει ζητήσει να είναι διαθέσιμο το σύνολο των θερμικών μονάδων και βέβαια να υπάρχουν απαραίτητες ποσότητες καυσίμου.

Πάντως ο ι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία, καθώς ο λιγνίτης έχει, λόγω συγκυρίας τιμών, οικονομικό ενδιαφέρον. Όπως μάλιστα ανέφερε ο καθηγητής Παντελής Κάπρος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Renewable & Storage Forum εάν η χονδρεμπορική τιμή διαμορφωνόταν με βάση το μέσο κόστος των μονάδων που συμμετέχουν, τότε θα ήταν κατά 39% φθηνότερη. Αντίθετα ο καθορισμός της τιμής από τις ακριβές λόγω καυσίμου μονάδες αερίου, οδηγεί σε αναπάντεχα κέρδη (windfall profits) άλλες τεχνολογίες όπως οι λιγνίτες, τα υδροηλεκτρικά και οι ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι στα 253,33 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμεραΤρίτη 19/10/2021 καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη.

Η τιμή σημείωσε άνοδο 8% σε σχέση με την τιμή της Δευτέρας.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε τα 344 ευρώ/MWh στις 8 το απόγευμα ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 188,05 ευρώ/MWh στις 3 και 4 τα ξημερώματα .

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 302,22GWh μειωμένη 1% ή σε σχέση με την προηγούμενη μέρα

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 7%, το φυσικό αέριο 47% τα υδροηλεκτρικά 9% οι εισαγωγές 9% και οι ανανεώσιμες 29%.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 16.717 MWh και οι εισαγωγές στις 13.094 MWh.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως,  ότι με αιχμή τα υδροηλεκτρικά επικρατεί προβληματισμός για τα χαμηλά αποθέματα νερού. Μάλιστα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ  τα αποθέματα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ