Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: Η δίνη της διεθνούς κρίσης και το στοίχημα των 1.000 μονάδων

Χρηματιστήριο: Η δίνη της διεθνούς κρίσης και το στοίχημα των 1.000 μονάδων

Η πιο… ταραχώδης χρηματιστηριακή εβδομάδα σε διεθνές επίπεδο των τελευταίων πολλών μηνών ήταν αυτή που παρήλθε, καθώς η μεγάλη τραπεζική κρίση άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα που – εδώ και χρόνια – ακροβατεί σε λεπτές ισορροπίες, εν μέσω πολλών αμφίβολης υπόστασης επενδυτικών προϊόντων και ανοιγμάτων που ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους.

Το νέο τραπεζικό «χτύπημα» με τους φόβους για πιστωτικό γεγονός με πιθανή χρεοκοπία του ελβετικού πάλαι ποτέ κολοσσού Credit Suisse, έφερε αναστολές διαπραγμάτευσης για πολύ μεγάλες τραπεζικές μετοχές σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ παρά τις ισχυρές προσπάθειες στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας με ρευστότητα 54 δισ. ευρώ, η νηνεμία δεν αποκαταστάθηκε στις αγορές.

Εντός αυτού του περιβάλλοντος, οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν μεγάλη πτώση και την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες. Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στην κορυφή των ρευστοποιήσεων, όμως παρασύρθηκαν και μετοχές της ενέργειας, αλλά και άλλων κλάδων.

Η χειρότερη εβδομάδα του 6μήνου διεθνώς

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε χθες κατά 1,21% και έκλεισε στις 436,30 μονάδες, ενώ σε επίπεδο πενθημέρου έχασε 3,9%, στη χειρότερη επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο του 2022. Μάλιστα, ο τραπεζικός κλάδος διολίσθησε κατά 12% στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του εδώ και έναν χρόνο.

Ο γερμανικός DAX έχασε σε εβδομαδιαίο επίπεδο 4,3% της αξίας του, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 5,3% και ο CAC 40 στο Παρίσι έγραψε απώλειες 4%. Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε σε εβδομαδιαίο επίπεδο κατά 25,5%, έχοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τις αρχές Μαρτίου 2020, λόγω του σοκ του Covid-19 τότε.

Μεγάλη πτώση και στο ελληνικό χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα καθώς έχει να αντιμετωπίσει και τους εγχώριους αρνητικούς καταλύτες, όπως είναι η πολιτική αβεβαιότητα και η αλλαγή των ευρύτερων συσχετισμών, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη που φαίνεται πως αλλάζει πολλά στη συνείδηση των πολιτών. Η αγορά παραδόθηκε στους πωλητές εν μέσω συνεδριάσεων – ροντέο, με την ψυχολογία στο ναδίρ.

Την Παρασκευή, εν μέσω πολλαπλών παλινδρομήσεων ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.020,19 μονάδες με απώλειες 1,14%, σε μια συνεδρίαση που αρχικά έφτασε να κερδίζει έως 1,34% όταν ανήλθε στις 1.045,72 μονάδες. Πλέον, κεντρικό στοίχημα είναι η διακράτηση του ορίου ψυχολογίας των 1.000 μονάδων, που με τόσο κόπο και μετά από οκτώ χρόνια κατέκτησε το Χ.Α. στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.477,76 μονάδες με απώλειες 1,12%, ενώ o Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.465,64 μονάδες με πτώση 1,61% που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Ο τραπεζικός δείκτης κατρακύλησε στις 736,07 μονάδες με απώλειες 4,40%, σε μια συνεδρίαση που έφτασε να κερδίζει 3,42% και να χάνει 4,87%, έχοντας συνολική διακύμανση 8,29%.

Η αξία συναλλαγών την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 178,68 εκατ. ευρώ, με τα 70 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις δημοπρασίες καθώς έλαβε χώρα μίνι rebalancing λόγω αναδιάρθρωσης στους διεθνείς δείκτες FTSE-Russell. Σε επίπεδο εβδομάδας, οι μέσες συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα 156,8 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο 2023 διαμορφώνονται στα 117,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 58,5% έναντι του 2022.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,41%, ο Large Cap έχασε 3,37%, ο Mid Cap -5,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε το 7,22% της αξίας του. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η επόμενη εβδομάδα ύστερα από τις πυκνές – όπως διαφαίνεται – εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, με πιθανές παρεμβάσεις μεγάλων τραπεζών (UBS) και εν γένει δυναμικές ενέργειες που στοχεύουν στο να σβηστεί η… φωτιά στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

DBRS: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar δημοσίευσε stress test για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με αφορμή την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας SVB, σημειώνοντας για τις ελληνικές τράπεζες ότι είναι σχετικά ασφαλείς από τους κινδύνους που δημιουργούν οι μη αναγνωρισμένες ζημιές από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, το «ζύγισμα» που έκανε ο οίκος αξιολόγησης είναι αρκετά καθησυχαστικό για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς διαπιστώνεται ότι ακόμα και αν εγγράφονταν όλες οι μη αναγνωρισμένες ζημιές ο δείκτης CET1 θα διαμορφωνόταν στο 11%, δηλαδή πολύ υψηλότερα από το εποπτικό όριο του 8%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ