Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΚομισιόν: Πώς θα λειτουργήσει η "Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου";

Κομισιόν: Πώς θα λειτουργήσει η “Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου”;

Με μια “τράπεζα υδρογόνου” επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει την προσπάθεια για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αλλά να ενισχύσει την ενεργειακή της αυτονομία, μέσω από την ανάπτυξη των τεχνολογιών παραγωγής υδρογόνου και δη “πράσινου” και των σχετικών επενδύσεων.

Ήδη, τα σχετικά πλάνα, για την λεγόμενη Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου (EHB), παρουσιάστηκαν την εβδομάδα που πέρασε από την Κομισιόν, που φιλοδοξεί στο πλαίσιο του REPowerEU να φτάσει την εγχώρια παραγωγή στα 10 εκατ. τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030, που σε συνδυασμό με 10 εκατ. τόνους εισαγωγών θα ενισχύσει την ενεργειακή θωράκιση της ΕΕ.

Οι συνολικές επενδυτικές ανάγκες υπολογίζονται σε 335-471 δις. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 200-300 δις. ευρώ που απαιτούνται για πρόσθετη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου αναμένεται να κάνει την πρώτη πιλοτική δημοπρασία της το Φθινόπωρο του 2023 με την υποστήριξη 800 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας.

Το σχέδιο προβλέπει την αμοιβή των νικητών της δημοπρασίας με ένα σταθερό premium για κάθε κιλό ανανεώσιμου υδρογόνου, που θα παράγεται, για μία περίοδο 10 ετών. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να μειώσουν το κόστος κεφαλαίου αλλά και τη διαφορά κόστους έναντι της παραγωγής υδρογόνου από ορυκτά καύσιμα.

Όπως εκτιμάται, με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αντιστάθμιση “ανταγωνιστικότητας” με την έκπτωση φόρου παραγωγής στο πακέτο καθαρής τεχνολογίας, που προωθούν  των ΗΠΑ. 

Βέβαια η προγραμματισμένη δημοπρασία είναι μια αρχή με πολιτικό χαρακτήρα ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες καθώς και άλλα σχήματα στήριξης για την παραγωγή και τη χρήση υδρογόνου, στο πλαίσιο των στόχων του REPowerEU για το υδρογόνο.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου θα λειτουργήσει ως κεντρική πλατφόρμα δημοπρασιών που θα διαχειρίζεται η Επιτροπή και στο μέλλον θα παρέχει υπηρεσίες δημοπρασίας στα κράτη μέλη για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής υδρογόνου.

Μάλιστα, το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Επιτροπής είναι, η πλατφόρμα αυτή να επεκταθεί στις εισαγωγές υδρογόνου πιθανότητα κατά την ίδια λογική με την οποία λειτουργεί η Ενεργειακή Πλατφόρμα για τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Συνολικά, η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου εντάσσεται στη νομοθετική πρόταση της Επιτροπής για έναν νόμο Net-ZeroIndustryAct, ο οποίος στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής καθαρών τεχνολογιών στην ΕΕ.

Όπως δήλωσε, δε,  η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον:

«Στο πλαίσιο του νόμου «Net-Zero Industry Act», η Επιτροπή ενέκρινε σχέδιο για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου. Η ΕΕ είναι μια δύναμη για την έρευνα και την καινοτομία και θέλουμε να την διατηρήσουμε έτσι. Το πράσινο υδρογόνο θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο στη μετάβαση της ΕΕ στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Έτσι, η EHB θα δημιουργήσει μια πλήρη αλυσίδα αξίας υδρογόνου στην ΕΕ, παράλληλα με τον νόμο για τη βιομηχανία «Net-Zero Industry Act». Οι βιομηχανίες που λαμβάνουν έγκαιρα αποφάσεις εστιάζοντας στην ανάπτυξη της καθαρής τεχνολογίας θα ωφεληθούν».

Πρέπει να σημειωθεί ότι «Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας» που παρουσίασε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν θέτει επίσης στόχους για την ευρωπαϊκή παραγωγή ορυκτών που είναι αναγκαία για την πράσινη μετάβαση.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ