Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧονδρική τιμή ρεύματος: Σε τροχιά αποκλιμάκωσης - Το “μπαλάκι” στο "γήπεδο" της...

Χονδρική τιμή ρεύματος: Σε τροχιά αποκλιμάκωσης – Το “μπαλάκι” στο “γήπεδο” της λιανικής αγοράς

Σε καθοδικό κανάλι βρίσκεται η χονδρική τιμή του ρεύματος, με βασικές αιτίες την πτώση των τιμών ρύπων, φυσικού αερίου αλλά και τη διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα. Παράλληλα, και η χαμηλή ζήτηση, λόγω καιρού, βοηθούν ώστε να συνεχιστεί, με βάση αναλυτές, η εικόνα αποκλιμάκωσης και τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικά, στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας, η μέση τιμή του Δεκεμβρίου ήταν στα 102,20 ευρώ/MWh και μειώθηκε στα 93,02 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο ενώ τις πρώτες δέκα ημέρες του Φεβρουαρίου έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο στα 82,35 ευρώ/MWh. 

Για σήμερα Παρασκευή (9/2) η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 76,28 ευρώ/MWh (-15%) με τις ΑΠΕ να κυριαρχούν στο μείγμα παραγωγής με μερίδιο 41,4% και τις μονάδες  φυσικού αερίου να συνεισφέρουν το 28%. Σε πολύ υψηλά επίπεδα, 20,5%, κινούνται οι εισαγωγές όπως συνέβη και σε όλη τη διάρκεια του 2023  ενώ τα υδροηλεκτρικά συμμετείχαν στο μείγμα με μόλις 6,2% και η χρήση του λιγνίτη σχεδόν έχει μηδενιστεί αφού καταγράφεται στο 0,2%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπου η μέση τιμή ηλεκτρισμού στη χονδρική διαμορφώνεται σε επίπεδα μεταξύ 70-80 ευρώ/MWh. Εξαίρεση αποτελεί η Φινλανδία με μία θεαματική άνοδο, 35,4%, που φέρνει την τιμή στα 152,17 ευρώ/MWh.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε “χαμηλή πτήση” κινείται η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων, η οποία έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 23 μηνών ενώ η τιμής του φυσικού αερίου TTF κινείται κάτω από τα 30 ευρώ/MWh.

Τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων έχουν πέσει στα 60,8 ευρώ/τόνο CO2 (-2,4%), στα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 23 μηνών. Οι ρύποι, που επιβαρύνουν την τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού, υποχωρούν όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα ακολουθώντας την πτώση της τιμής του αερίου και την υποχώρηση της ζήτησης, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Ας σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο στο συμβόλαιο TTF παράδοσης Μαρτίου έκλεισε χθες στα 27,720 ευρώ/MWh (-1,653%). Σε αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές και στα συμβόλαια των επόμενων μηνών, του Απριλίου στα 27,920 ευρώ/MWh και του Μαΐου στα 28,045 ευρώ/MWh

Η πτωτική τάση στις βασικές τιμές της ενέργειας το 2024 έρχεται σε συνέχεια της πτωτικής τροχιάς του 2023.

Η λιανική

Στο φόντο αυτό και με δεδομένο το νέο πλαίσιο για τα τιμολόγια, η αγορά προμήθειας “φουλάρει” μηχανές για να βγάλει στην αγορά νέα προϊόντα μετά και το θεσμικό πράσινο φως της ΡΑΑΕΥ για τα ολιγομηνης διάρκειας σταθερά τιμολόγια. 

Όπως φαίνεται, πάντως, η κίνηση της της εταιρείας Φυσικό Αέριος Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, που στο 8μηνο τιμολόγιο προσέλκυσε 10.000 συμβόλαια με 12,3 λεπτά/ κιλοβατώρα έχει ανοίξει δρόμους.

Με βάση, πληροφορίες, αναμένεται να βγουν στην αγορά και νέα ανάλογα τιμολόγια, ακόμη και με χαμηλότερες τιμές με συμβόλαια μικρότερα των 12 μηνών. Να σημειωθεί, ότι από 12,9 λεπτά έως 36 λεπτά την κιλοβατώρα είναι οι χρεώσεις των μπλε τιμολογίων 12μηνης διάρκειας που παρέχουν οι προμηθευτές τον Φεβρουάριο. Οκτώ εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας παρέχουν 12 προϊόντα σταθερής 12μηνης χρέωσης

Άλλωστε, με τη “βούλα” της Αρχής μπορεί να υπάρχουν σταθερά, δηλαδή, “μπλέ” τιμολόγια, ακόμη και μικρότερης διάρκειας από 12μηνο, (που ήταν το αρχικό δεδομένο), με ελάχιστο το 6μηνο, ενώ θα έχουν και ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Ουσιαστικά, οι προμηθευτές μπορούν να προσφέρουν σταθερά μπλε προϊόντα διάρκειας από 6-12 μηνών στα οποία θα εμπεριέχεται ρήτρα αποχώρησης αφού τόσο ο καταναλωτής όσο και ο προμηθευτής δεσμεύονται σε μια σταθερή τιμή για συγκεκριμένη διάρκεια ανεξαρτήτως της εξέλιξης της χονδρικής αγοράς.

Σε ότι αφορά τα μικτά προϊόντα τα οποία επισημαίνονται με κίτρινο χρώμα σε αυτά σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ δεν μπορεί να εμπεριέχεται ρήτρα αποχώρησης ανεξαρτήτως του εάν προβλέπεται κάποια περίοδος σταθερής τιμής.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ