Η ταινία «Τα κίτρινα γάντια», σε σκηνοθεσία Σακελλάριου και σενάριο των Αλέκου Σακελλάριου, Χρήστου Γιαννακόπουλου αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του έργου των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Η Ρένα εξώκειλε», που γράφτηκε για το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη, χωρίς όμως ο ίδιος να πρωταγωνιστήσει στην κινηματογραφική ταινία, γιατί δυστυχώς απεβίωσε στις 20/2/1960.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, τη θέση του πήρε ο μεγάλος κωμικός Νίκος Σταυρίδης. Την παράσταση κλέβει ο Γιάννης Γκιωνάκης με τον σύντομο ρόλο του αφελή Γιάννη Μπρίλη. Στην πραγματικότητα, ο Γκιωνάκης μιμήθηκε έναν χαζούλη τύπο που κυκλοφορούσε τότε στα καμαρίνια των ηθοποιών. Κλασική ατάκα που αναπαράγεται μέχρι σήμερα είναι ο διάλογος μεταξύ Γκιωνάκη-Σταυρίδη: «Πορτοκαλάδα από πορτοκάλια θέτε;».
Αναζητήσαμε την μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου, την αειθαλή και επιβλητική Μάρω Κοντού και την καλέσαμε να θυμηθεί κάποιες από τις στιγμές των γυρισμάτων.
Η κορυφαία σκηνή υποτίθεται ότι γυρίζεται στους Αγίους Θεοδώρους. Ωστόσο, στην πραγματικότητα έχει γυριστεί στο 34ο χιλιόμετρο Αθηνών – Σουνίου, στην Αγία Μαρίνα Αττικής.
Η Μάρω Κοντού, μιλώντας στο iefimerida.gr μας επιβεβαίωσε ότι η σκηνή στην ταινία «Κίτρινα Γάντια» με τον Γκιωνάκη ως τρελο-Μπρίλη και τον Νίκο Σταυρίδη, γυρίστηκε στην Αγία Μαρίνα Αττικής. Η ίδια δεν συμμετείχε φυσικά στη σκηνή, όπως νόμιζε ο ζηλότυπος «σύζυγός» της στην ταινία, Νίκος Σταυρίδης, σύμφωνα με το σενάριο.
Η εκκλησία φαίνεται καθαρά στα εξωτερικά γυρίσματα. Δίπλα της υπήρχε και ένα πρατήριο βενζίνης, το οποίο δεν υπάρχει σήμερα.
Η σκηνή γυρίστηκε σε στούντιο, όμως τα εξωτερικά πλάνα δείχνουν ότι απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας υπήρχε ένα καφενεδάκι.
Επρόκειτο για ένα αναψυκτήριο καθώς εκείνη την εποχή φτιάχνονταν ο παραλιακός δρόμος Αθηνών-Σουνίου και ξεδιψούσε με τις πορτοκαλάδες του (από πορτοκάλια) τους εργάτες.
Αυτό το «αναψυκτήριο» υπάρχει και σήμερα και είναι η ταβέρνα «Λαζάρου».
Ο ιδιοκτήτης του αναψυκτηρίου λεγόταν Λαζάρου και σήμερα, ο εγγονός του εξακολουθεί να έχει στην ίδια θέση μια ψαροταβέρνα πλάι στη θάλασσα με την επωνυμία «Λαζάρου».
Οπως μας είπε ο ίδιος μάλιστα κρατήθηκε η επωνυμία την οποία διεκδικούσε γνωστός σεφ, καθώς το μαγαζί λειτουργεί εδώ και 60 χρόνια.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/stories/ellinikes-tainies-poy-gyristikan-dieythynseis