Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠώς προχωρά το πρόγραμμα «Κάλυψη» για δωρεάν στέγαση οικονομικά ευάλωτων νέων

Πώς προχωρά το πρόγραμμα «Κάλυψη» για δωρεάν στέγαση οικονομικά ευάλωτων νέων

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

Με απόφαση της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου, εκδόθηκαν οι σχετικές προσκλήσεις προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών στους δήμους Κατερίνης, Καρδίτσας, Λαρισαίων/Tρικκαίων και Λεβαδέων, που είχαν διατεθεί για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στο πλαίσιο του παλαιότερου προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κάλυψη», καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, θα ακολουθήσουν προσκλήσεις προς τους δυνητικά ωφελούμενους, που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, να υποβάλουν αιτήσεις προς τους δήμους, για να τους διατεθούν οι διαθέσιμες κατοικίες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία:

– Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Κάλυψη» 46 δήμοι από όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

– Έχουν υπογραφεί εννέα προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των δήμων Νεάπολης-Συκεών, Γαλατσίου, Χαλκιδέων, Τρίπολης, Καρδίτσας, Κατερίνης, Λαρισαίων/Τρικκαίων, Λεβαδέων και Κιλκίς/Παιονίας.

– Για τους τέσσερις πρώτους δήμους έχει εκδοθεί η πρόσκληση και προς τα ωφελούμενα νοικοκυριά (δυνητικά ωφελούμενους) και βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των υποψηφίων στην βάση των κριτηρίων επιλογής, ώστε να δοθούν τα διαθέσιμα διαμερίσματα και να υπογραφούν τα σχετικά μισθωτήρια συμφωνητικά μεταξύ ιδιοκτητών και δήμων.

– Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται η υπογραφή δύο ακόμη προγραμματικών συμβάσεων που αφορούν στους δήμους Αθηναίων και Παιανίας.

– Δύο ακόμα συμβάσεις, που αφορούν στους δήμους Ηρακλείου/Μαλεβιζίου και Ιωαννιτών, βρίσκονται σε διαδικασία προσυμβατικού ελέγχου.

– Το αμέσως επόμενο διάστημα και αφού ληφθούν οι αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια, θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων με τους υπόλοιπους δήμους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής.

Μέσω του προγράμματος «Κάλυψη», προϋπολογισμού 21,5 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με χρηματοδότηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), το Δημόσιο καλύπτει για τρία χρόνια το κόστος μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών που διατέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Κάλυψη» λαμβάνουν επιπλέον τις δαπάνες μετακόμισης του νοικοκυριού και μεταφοράς της οικοσκευής τους.

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες, εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα, που είναι ανάλογο με το ενοίκιο που εισέπρατταν, μέσω του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», συν τον πληθωρισμό του 2022, καλύπτονται και για τυχόν φθορές που διαπιστώνονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 700 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων που συμμετείχαν στα προγράμματα ΕΣΤΙΑ 2021 και ΕΣΤΙΑ ΙΙ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Κάλυψη», που θεσπίστηκε με τον νόμο 5006/2022, απευθύνεται σε νέους, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

Στόχος, στην παρούσα περίοδο, είναι να στεγαστούν 3.000 δυνητικά ωφελούμενοι, με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.

Οι ενδιαφερόμενοι, που υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής, κατατάσσονται ανά δήμο με μοριοδότηση και καταρτίζονται λίστες, σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ, άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας, με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι δήμοι καλούν τους ωφελούμενους να επιλέξουν – από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών – αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή τους, ως προς την περιοχή του δήμου που βρίσκεται το ακίνητο.

Κάθε νοικοκυριό μπορεί να επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ