Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕΕ: Πρόταση για νέο οργανισμό δεοντολογίας μετά το σκάνδαλο Κατάργκεϊτ

ΕΕ: Πρόταση για νέο οργανισμό δεοντολογίας μετά το σκάνδαλο Κατάργκεϊτ

Ένα νέο οργανισμό για τη δεοντολογία, ο οποίος θα ορίζει προδιαγραφές συμπεριφοράς για όλους τους θεσμούς της ΕΕ, η δημόσια εικόνα των οποίων έχει αμαυρωθεί από το σκάνδαλο Κατάργκεϊτ, που αποκαλύφθηκε στα τέλη της περυσινής χρονιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δημιουργία ενός οργανισμού για τη δεοντολογία κατέστη περισσότερο επείγουσα αφού το Βέλγιο απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος ευρωβουλευτών και άλλων που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι έλαβαν μετρητά από το Κατάρ, τη χώρα που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και θέλησε μ’ αυτό τον τρόπο να επηρεάσει τις αποφάσεις του νομοθετικού σώματος της ΕΕ. Το εν λόγω κράτος του Κόλπου το αρνείται.

Ο νέος φορέας, με αντιπροσώπους από τους θεσμούς και πέντε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα επιδιώξει να συμφωνηθούν κοινές προδιαγραφές πριν από τις ευρωβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2024.

«Η δημοκρατία μπορεί να ακμάζει μόνον όταν οι πολίτες εμπιστεύονται τους θεσμούς τους. Οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη δεν ξεχωρίζουν αν ένα σκάνδαλο συνέβη στον έναν ή τον άλλο θεσμό», ανέφερε σε δήλωσή της η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιέρα Γιούροβα.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ