Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠως η ΔΕΗ «σήκωσε» 775 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες

Πως η ΔΕΗ «σήκωσε» 775 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Απολύτως επιτυχημένη ήταν η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές τις τελευταίες ημέρες. Καθώς η Επιχείρηση πέτυχε σημαντική υπερκάλυψη τόσο στην αρχική μεγάλη έκδοση της προηγούμενης εβδομάδας, όσο και στη χθεσινή συμπληρωματική. Η πρώτη πέτυχε υπερκάλυψη κατά έξι φορές, ενώ η χθεσινή καλύφτηκε κατά περί που τεσσεράμισι φορές.

Ουσιαστικά πλέον με την κίνησή της αυτή, η μεγαλύτερη επιχείρηση στη χώρα ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά της, αποκαθιστά ένα ισχυρό δίαυλο με τους επενδυτές, βελτιώνει το μείγμα δανεισμού της ενώ παίρνει και μια ψήφο εμπιστοσύνης για την εν γένει στρατηγική της στροφή στην «πράσινη» παραγωγή ενέργειας.

Χθες ζητούσε 75 εκατ. ευρώ αλλά τελικώς άντλησε από την αγορά 175 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,875% και απόδοση 3,672%, ενώ όπως και στο πρόσφατο μεγάλο ομόλογο κυριάρχησε το ενδιαφέρον των ξένων, οι κάλυψαν το 70% της έκδοσης με το υπόλοιπο 30% να καλύπτεται από Έλληνες. Συνολικά, η ΔΕΗ άντλησε από τις αγορές μέσα σε ελάχιστες ημέρες 775 εκατ. ευρώ, με περίπου το ήμισυ του ποσού αυτού να διατίθεται για την αποπληρωμή παλαιότερου δανεισμού της, κάτι που θα συμβάλει δηλαδή στην προσπάθεια «νοικοκυρέματος».

Είναι η πρώτη φορά που σε μια ελληνική εταιρεία μπαίνουν τόσα πολλά χρήματα από τόσους πολλούς και ισχυρούς διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Έτσι, το management της ΔΕΗ επιτυγχάνει ταυτόχρονα τη βελτίωση των χρηματοροών και τη μείωση του κόστους δανεισμού, καθιστώντας περισσότερο βιώσιμο το συνολικό της χρέος. Μερικοί από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους της υφηλίου επένδυσαν στο ομόλογο της ΔΕΗ και μάλιστα χαρτοφυλάκια του λεγόμενου real money investors, όπως Blackrock, Fidelity κ.α.

Το 50% από τα 650 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενου δανεισμού, ενώ το άλλο 50% θα χρηματοδοτήσει το επιχειρησιακό σχέδιο, στο «πράσινο» μετασχηματισμό, τη χρηματοδότηση των έργων ΑΠΕ κ.λπ.

Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Νέων Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στην Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η «ρήτρα» βιωσιμότητας

Υπενθυμίζεται ότι το ομόλογο της ΔΕΗ είναι το πρώτο ευρωπαϊκό ομόλογο υψηλής απόδοσης, το οποίο συνδέεται με στόχους βιωσιμότητας, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε μία τάση που αναπτύσσεται ταχέως διεθνώς. Προβλέπει, όπως έχει αναφέρει το Bloomberg, την πληρωμή υψηλότερου τοκομεριδίου 50 μονάδων βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας), αν η εταιρεία δεν επιτύχει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με το 2019.

Δηλαδή η επιχείρηση δεσμεύεται έναντι των επενδυτών που θα την δανείσουν να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.

Τα κίνητρα των επενδυτών

Σύμφωνα με αναλυτές, οι μεγάλες υπερκαλύψεις που πέτυχε η ΔΕΗ και η μεγάλη πρόσφορά, οφείλεται σε μια σειρά δεδομένων, όπως:

Κατ’ αρχήν, στο διεθνές επενδυτικό σύστημα υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, που αναζητά να τοποθετηθεί με ασφάλεια και υψηλή αποδοτικότητα. Επίσης, η απόδοση του κουπονιού είναι σημαντική τηρουμένων των αναλογικών και της εικόνας των επιτοκίων.

Η ΔΕΗ βρίσκεται υπό τη σκέπη της κρατικής… ομπρέλας, καθώς ο ρόλος της είναι κομβικός στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, τέτοιος που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αφεθεί μια τέτοια επιχείρηση «ξεκρέμαστη», όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίσει. Αυτό, παρέχει μια… έξτρα εγγύηση προς τους επενδυτές, κάτι που φάνηκε άλλωστε και με τα επιτόκια παλαιότερων ετών, όταν ήταν σε χειρότερη χρηματοοικονομική κατάσταση η Επιχείρηση.

Επίσης, είναι σε εξέλιξη ένα συνολικό πρόγραμμα μετασχηματισμού με αιχμή νέες υπηρεσίες, περισσότερο πελατοκεντρικές, διασφάλιση της μείωσης των ανοιγμάτων, αλλά και στροφή σε ψηφιακές λύσης αλλά και καινοτόμες δραστηριότητες (ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροκίνηση).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ