Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΠ. Αττικής:Σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης η κυκλοφοριακή αγωγή

Π. Αττικής:Σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης η κυκλοφοριακή αγωγή

Την υποχρεωτική καθιέρωση της κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας, ως αυτοτελούς μαθήματος, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ζητά εκ νέου με επιστολές προς τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης.

Επίσης προτείνει να υιοθετηθεί ο θεσμός των σχολικών βεβαιώσεων οδικής ασφάλειας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία απόκτησης διπλώματος οδήγησης μοτοποδηλάτου και αυτοκινήτου.

Μάλιστα ενόψει της κατάρτισης Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021 – 2030 επισημαίνει, ότι «η οδική ασφάλεια είναι ανθρώπινο δικαίωμα και η καλλιέργεια παιδείας οδικής ασφάλειας ύψιστη προτεραιότητα στη κοινή προσπάθεια για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Η αλλαγή της κυκλοφοριακής συνείδησης και η βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι μια συνεχής και αέναη εξελικτική διαδικασία με πολυεπίπεδες συνέργειες κεντρικής κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών εταίρων και φορέων. Διαμορφώνεται, πρωτίστως, από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση, προϋποθέτει ενιαίο συνεκτικό και δεσμευτικό Εθνικό Σχέδιο, απαιτεί την υιοθέτηση καινοτόμων πρωτοβουλιών και ρηξικέλευθων προσεγγίσεων».

Οι προτάσεις αυτές όπως και άλλες για την αναμόρφωση της διαδικασίας εξέτασης, κατατέθηκαν το φθινόπωρο του 2020 στο υπουργείο Μεταφορών και περιλαμβάνονται στο ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής.

Επιπλέον, ο κ. Πατούλης στην επιστολή του προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών χαιρετίζει την εξαγγελία της κεντρικής κυβέρνησης για την κατάρτιση ενός συνεκτικού και δεσμευτικού Χάρτη Οδικής Ασφάλειας, από το σχεδιασμό του οποίου, όπως σημειώνει, «δεν μπορεί να απουσιάζουν οι περιφέρειες της χώρας, οι οποίες εκ του θεσμικού τους ρόλου καλούνται να εφαρμόσουν νόμους και κανονιστικές αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης».

Τέλος, ενημερώνει ότι η Περιφέρεια σύντομα θα υλοποιήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης ευπαθών ομάδων της Δυτικής Αττικής σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής σε συνεργασία με το δήμο Ασπροπύργου και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Για πρώτη φορά, επίσης, πρόκειται να σχεδιαστεί, στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ένα πιλοτικό πρόγραμμα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε πόλεις της Αττικής με αφετηρία την Αγία Παρασκευή και περιοχές με επιβαρυμένες οδικές αρτηρίες.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ