Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟΗΕ: Η δίωξη των γυναικών από τους Ταλιμπάν θα μπορούσε να είναι...

ΟΗΕ: Η δίωξη των γυναικών από τους Ταλιμπάν θα μπορούσε να είναι “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”

Η μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, περιορίζοντας δραστικά τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών, περιλαμβανομένης και της δυνατότητάς τους να φοιτούν στο λύκειο και στο πανεπιστήμιο.

Σε έκθεση που καλύπτει την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2022, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Μπένετ, εκτιμά πως η μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών από τους Ταλιμπάν “μπορεί να ισοδυναμεί με δίωξη λόγω φύλου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

“Η σκόπιμη και προμελετημένη πολιτική των Ταλιμπάν είναι να αρνείται τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και να τις διαγράφει από τη δημόσια ζωή”, δήλωσε ο Μπένετ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. “Μπορεί να ισοδυναμεί με διεθνές έγκλημα δίωξης λόγω φύλου για το οποίο οι αρχές μπορούν να καταστούν υπόλογες”.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ