Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΨήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την τραγωδία στα Τέμπη

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την τραγωδία στα Τέμπη

Ψήφισμα με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη εξέδωσε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με πρωτοβουλία και εισήγηση της διοικούσας παράταξης.

Στο κείμενο του ψηφίσματος επισημαίνεται η ανάγκη για πλήρη διαλεύκανση των αιτίων του δυστυχήματος, η ανάγκη για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος που θα κερδίσει – επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα συγκρουστεί με πελατειακές σχέσεις και κατεστημένα συμφέροντα ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες τραγωδίες.

Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εκφράζει την οδύνη του για την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, κυρίως νέων σε ηλικία συνανθρώπων μας, σε ένα πρωτόγνωρο δυστύχημα που στιγματίζει την εικόνα της χώρας μας κι αποδεικνύει δυστυχώς τις διαχρονικές αδυναμίες του Κράτους μας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ζητάμε τη στήριξή τους από την Πολιτεία, ως ελάχιστη πράξη έκφρασης συγγνώμης.

Ζητάμε τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας σε βάθος, κυρίως ως προς τους διακομματικούς και διαχρονικούς μηχανισμούς που τα δημιουργούν.

Η τραγωδία των Τεμπών δεν προσφέρεται για άσκοπες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, που δεν οδηγούν πουθενά.

Ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα πρέπει να γίνει όχι με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές. Στη σύγχρονη εποχή, ο ρόλος του Κράτους αναβαθμίζεται παντού. Όμως πρέπει να αναβαθμίζεται και ο τρόπος λειτουργίας του. Χωρίς ένα κράτος με στρατηγικό ρόλο, χωρίς την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κράτος, χωρίς ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων κι αποκέντρωση ρόλων κι ευθυνών σε τοπικό επίπεδο, φοβόμαστε ότι θα ζήσουμε ξανά αντίστοιχες τραγωδίες. 

Χωρίς μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, όσο διατηρούνται ανέγγιχτες οι πελατειακές σχέσεις και τα συντεχνιακά συμφέροντα, κανένας πολίτης δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμό. Τώρα πρέπει να γίνουν με τόλμη τα βήματα μπροστά που απαιτούνται.

Με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Χωρίς δικαιολογίες και χωρίς καθυστερήσεις.

Μακριά από λαϊκισμούς και κομματικές αψιμαχίες.

Με ουσιαστικό διάλογο και με τις απαραίτητες συναινέσεις.

Αυτό απαιτεί ο σεβασμός στη μνήμη των νεκρών».

ΥΓ: Είναι πραγματικά λυπηρό ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κάποιοι δεν σεβάστηκαν ούτε την ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία που διανύουμε. Ακόμα και την ώρα που ζητήθηκε από τον πρόεδρο του ΠΣ κ. Γιώργο Δημόπουλο να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας, στελέχη της Αντιπολίτευσης όπως ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραμάνος, προχώρησαν σε απαράδεκτες και τραμπούκικες ενέργειες, όπως το κατέβασμα της οθόνης του Προέδρου του Συμβουλίου. Τους παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών…

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ