Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των ευπαθώς ομάδων, μετά τους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με τον πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία» τρεις υποομάδες ασθενών, οι μεταμοσχευμένοι, οι πάσχοντες που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και οι αιμοκαθαιρόμενοι μπορούν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός τους από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου, στα νοσοκομεία που ήδη επισκέπτονται για τις θεραπείες τους.
Παράλληλα οι ασθενείς αυτοί μπορούν να επιλέξουν πως και πότε θα εμβολιαστούν, μέσω της σχετικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.
Πρόκειται για περίπου 250.000 πάσχοντες, που κατηγοριοποιούνται σε 10 μεγάλες υποομάδες ασθενών και συνιστούν την ομάδα Α των ασθενών με σοβαρές νόσους που σε περίπτωση λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 απειλείται η ζωή τους. Τα παραπάνω ανακοίνωσε, την περασμένη Τρίτη, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, του υπουργείου Υγείας Μαρία Θεοδωρίδου,
Ποιοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό
Οι ευάλωτες ομάδες ασθενών που περιλαμβάνονται στην ομάδα Α είναι οι εξής:
1. Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, καθώς και όσα άτομα βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
2. Όσοι έχουν διαγνωσθεί με νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
3. Άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση.
4.Καρκινοπαθείς που βρίσκονται υπό αγωγή. Ειδικότερα, ασθενείς με καρκίνο συμπαγούς οργάνου που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, καθώς και όσοι έχουν διαγνωστεί με αιματολογικό καρκίνο την τελευταία πενταετία.
5. Ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Ειδικότερα, οι πάσχοντες από χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον βάσει πιστοποίησης από τον ασφαλιστικό φορέα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) με FEV1 μικρότερο του 30%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου και τέλος από διάμεση πνευμονοπάθεια.
6.Ασθενείς με σοβαρή καρδιακή νόσο. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τους ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που έχει εκδηλωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, με καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης μικρότερο του 40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μυοκαρδιοπάθειες, με συγγενείς καρδιοπάθειες, με βαλβιδική νόσο καθώς και οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.
7.Άτομα με σοβαρή ηπατική νόσο, όπως ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.
8. Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Πρόκειται για μία μεγάλη και ετερογενή ομάδα ασθενών η οποία περιλαμβάνει αυτοφλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλες νόσους υπό ανοσοκαταστολή ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μέτριου ή υψηλού κινδύνου.
9.Οι πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, όπως και άτομα με HIV, με CD4 κάτω των 200, τα άτομα με σύνδρομο Down.
10. Άτομα που τελούν υπό ειδικές σοβαρές καταστάσεις, πλην αυτών που προαναφέρθηκαν, για τα οποία θα γίνεται αίτηση του θεράποντος γιατρού. Πρόκειται για μια δικλείδα ασφαλείας ώστε να ενταχθούν νοσήματα τα οποία λόγω έλλειψης καταγραφής δεν περιλαμβάνονται ή είναι σπάνια νοσήματα. Η διαδικασία των αιτήσεων θα ανοίξει τέλος Μαρτίου.
Ακολουθούν οι εμβολιασμοί 70-74 ετών και 65-69 ετών
Με βάση το χρονοδιάγραμμα και την προτεραιοποίηση των ομάδων πληθυσμού όπως καταρτίστηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, θα δοθεί το «πράσινο φως» για τις δύο ηλικιακές υποομάδες 70-74 και 65-69 ετών. Υπενθυμίζεται ότι από τους τελευταίους δυο μήνες γίνονται εμβολιασμοί για τα άτομα ηλικίας 75 χρόνων και άνω.
Από τις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και στις αρχές Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα ηλικίας από 65-69 ετών.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, (π.χ η διάγνωση και η θεραπεία έγιναν στο εξωτερικό), τότε ο θεράπων ιατρός πρέπει να συμπληρώσει αίτηση στο emvolio.gov.gr για τον συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να καταστεί δικαιούχος εμβολιασμού.
Ρ. Μελά