Τέσσερις εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε η εγχώρια Αγορά με ένα ήπιο αλλά σταθερό κρεσέντο θετικών προσήμων την εβδομάδα που πέρασε. Η διαπραγμάτευση του Γενικού Δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων μεταφράζεται σε συνολική κεφαλαιοποίηση 60 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος αξίας που η Αγορά είχε να δει από τις 21 Φεβρουαρίου του 2020.
Η άνοδος έρχεται πλέον με τζίρους που μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικοί αλλά και με μεγαλύτερο πλήθος κωδικών, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2013 όπως έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου για το μήνα Μάρτιο. Το πόσο μπορεί να διακοπεί αυτή η ανοδική κούρσα από τις ανάγκες της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς είναι ένα ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει η Αγορά τις επόμενες ημέρες.
Ως τώρα η τάση είχε διάχυση σε σημαντικό πλήθος τίτλων οι οποίοι αναλάμβαναν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη σε καταστάσεις αδυναμίας των τραπεζικών μετοχών οι οποίες είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην εαρινή άνοδο των τιμών. Στις τελευταίες συνεδριάσεις υπάρχει πιο έντονο το στοιχείο των ήπιων σωρευτικών διακυμάνσεων αφενός λόγω της διστακτικότητας και της αλλαγής των αποτιμήσεων αφετέρου λόγω των αναγκών κάλυψης της αύξησης ύψους 1 δισ. ευρώ που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα.
Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη εταιρική πράξη ως ένα τεστ κοπώσεως την δεδομένη χρονική στιγμή που θα μετρήσει τις δυνάμεις της Αγοράς και θα αποτελέσει εφαλτήριο για το αριθμητικό ορόσημο των 1000 μονάδων σε ένα ενδεχόμενο αίσιας έκβαση της άντλησης των κεφαλαίων.
Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με αλλεπάλληλα ανοδικά πρόσημα ξεπέρασε το τεχνικό ζητούμενο των 900 μονάδων χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια έξαρση στην διακύμανση του. Με αυτό το βήμα ανόδου, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ήταν απόλυτα ελεγχόμενες και δεν προκάλεσαν τριγμούς στην ανοδική τάση. Παρόλα αυτά σε ημερήσιο και εβδομαδιαίο επίπεδο οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών οι οποίες πιθανόν να αποτελούν ένδειξη επικείμενης βραχυπρόθεσμης διόρθωσης η οποία θα αποφορτίσει μερικώς την πολύ έντονη εικόνα που εμφανίζουν πλέον και οι εβδομαδιαίοι δείκτες.
Πέρα από το ενδεχόμενο κάποιου πισωγυρίσματος, η ανοδική τάση έχει πλέον επόμενο σταθμό αντίστασης τις 950 μονάδες που σηματοδοτεί το υψηλό της περυσινής χρονιάς (24 Ιανουαρίου) και είναι το σημείο από το οποίο ξεκίνησε ουσιαστικά η μεγάλη πτώση που εντάθηκε τον περυσινό Μάρτιο.
Από την άλλη πλευρά η δομή της ανόδου μέχρι στιγμής έχει ικανοποιητική συστηματικότητα ως προς τα κλεισίματα και τα χαμηλά της ημέρας και το εκτιμώμενο βραχυπρόθεσμο πέρας την όποιας διόρθωσης εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί κοντά στις 870 μονάδες διατηρώντας ανοδικά ανέπαφες τις χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών.
Με πλούσια ατζέντα η νέα εβδομάδα
Με γεγονότα εξαιρετικού ενδιαφέροντος συνεχίζεται η ερχόμενη εβδομάδα σε όλα τα μέτωπα. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς δεσπόζει στο προσκήνιο καθώς από την Δευτέρα η μετοχή επιστρέφει σε κανονική διαπραγμάτευση μετά το reverse split με αναπροσαρμοσμένη τιμή 4,784. Στο διάστημα 21 με 23 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό το οποίο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα παρουσιαστεί θα καθορίσει και την τιμή στην οποία θα αγοράσουν μετοχές και οι υφιστάμενοι επενδυτές.
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων η Παπουτσάνης ανοίγει την αυλαία του α’ τριμήνου πριν ολοκληρωθεί το σύνολο ανακοινώσεων των εισηγμένων για την χρήση του 2020. Motor Oil και ΔΕΗ δημοσιεύουν ισολογισμούς χρήσης την Τρίτη, με την ΔΕΗ να έχει τηλεδιάσκεψη την ίδια ημέρα και την Motor Oil να έχει προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο επιχειρηματικό πλάνο στις ΑΠΕ.
Την Τετάρτη μετά το τέλος της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα της Κρι – Κρι, ενώ την ίδια ημέρα η Εθνική Τράπεζα συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Την Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το 1 ο Energy Forum υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την συμμετοχή 9 εταιριών.
Την Πέμπτη 22 Απριλίου θα λάβει χώρα η δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο ΟΛΘ ανακοινώνει αποτελέσματα ενώ το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών των Πλαστικών Θράκης. Η ΕΥΑΘ ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης την ερχόμενη Παρασκευή, η Κρι Κρι έχει προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη, ενώ χωρίς το μέρισμα των 6 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η BriQ Properties την ίδια ημέρα.
Στο εξωτερικό, μια εξόχως δυνατή εβδομάδα αποτελεσμάτων θα κρατήσει ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών. Συγκεκριμένα, στις κυριότερες ανακοινώσεις του α’ τριμήνου αναμένονται δημοσιεύσεις από: Coca Cola, IBM (19/04), Johnson & Johnson, P&G (20/4), Verizon (21/4), AT&T, Orange, Intel, (22/4) και Daimler (23/4). Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος αναμένεται η ετυμηγορία της S&P για το ελληνικό αξιόχρεο.
* Ο Μάνος Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή