Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚεφαλογιάννης: Ο Ερντογάν παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης

Κεφαλογιάννης: Ο Ερντογάν παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και αξιωματούχων της τουρκικής πλευράς που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και συνεχίζουν να αναφέρονται σε δήθεν «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ερώτηση του ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι η Ελλάδα έχει σεβαστεί στο ακέραιο την υποχρέωσή της για προστασία της μουσουλμανικής μειονότητας η οποία σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα υπογραφής της συνθήκης σε αντίθεση με την Τουρκία που όχι απλά δεν προστάτευσε αλλά στην κυριολεξία εξαφάνισε την Ελληνική Εθνική μειονότητα.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Την Κυριακή 24 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 99 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Μία Διεθνής Συνθήκη που έθεσε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και υπογράφηκε, πλην της Ελλάδας και της Τουρκία από πλειάδα κρατών.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Συνθήκη της Λωζάνης οι 110.000 μουσουλμάνοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης που εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή πληθυσμών και παρέμειναν στην Ελλάδα ονομάστηκαν έκτοτε μουσουλμανική μειονότητα. Ενώ οι 125.000 Έλληνες, μόνιμοι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης και οι 6.000 κάτοικοι της Ίμβρου και της Τενέδου ονομάστηκαν Ελληνική Εθνική μειονότητα.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος με την ευκαιρία υπογραφής της Συνθήκης για άλλη μία φορά, στο πλαίσιο της αναθεωρητικής πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε καταστρατηγώντας της, σε υποτιθέμενη «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη της οποίας διασφαλίστηκαν τα δικαιώματα ενώ τόσο αυτός όσο και Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν να αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Ελλάδα έχει σεβαστεί στο ακέραιο την υποχρέωσή της για την προστασία της μουσουλμανικής μειονότητας, η οποία βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα της υπογραφής της συνθήκης. Ενώ σε αντίθεση η Τουρκία όχι απλά δεν προστάτευσε αλλά στην κυριολεξία εξαφάνισε την ελληνική μειονότητα στη γειτονική χώρα.

Για την Ίμβρο και την Τένεδο, η συνθήκη προέβλεπε ειδικό αυτοδιοικητικό καθεστώς που καταργήθηκε μονόπλευρα από την Τουρκία εξαναγκάζοντας τους Έλληνες κατοίκους τους σε φυγή. Ενώ η ιστορική Ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης συστηματικά πολεμήθηκε επί δεκαετίες με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα μόνο 2.000 ψυχές.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

–          Πως κρίνει τις  νέες απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού επιμένει να μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη και να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί;»

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ