Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΗ πανδημία διαμορφώνει το νέο υβριδικό εργασιακό περιβάλλον

Η πανδημία διαμορφώνει το νέο υβριδικό εργασιακό περιβάλλον

Μόλις το 9% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού που σήμερα εργάζεται από το σπίτι εκτιμάται πως θα επιστρέψει πλήρως στην εργασία εκατό τοις εκατό από το γραφείο μετά την πανδημία, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη ταχείας ανάπτυξης ενός υβριδικού εργασιακού περιβάλλοντος, υποστηρικτικού τόσο προς την τηλεργασία, όσο και προς όσους εργάζονται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε, από το βήμα του 7ου Technology Forum, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Cisco, Αριστοτέλης Γεωργίου, επικαλούμενος στοιχεία από την παγκόσμια μελέτη ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας (Global Workforce Study, Οκτώβριος 2020).

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι το 98% των εταιρικών συναντήσεων εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει συμμετέχοντες που θα μπαίνουν στην «αίθουσα» συσκέψεων από το σπίτι τους. «Η virtual (εικονική) συνεργασία δεν είναι πλέον κάτι που “καλό είναι να το έχουμε”, αλλά κάτι αναγκαίο» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργίου, Territory Account Manager της Cisco για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων (ποσοστό 96%) θέλουν να βελτιώσουν το εργασιακό τους περιβάλλον με έξυπνες τεχνολογίες εργασιακού χώρου, ενώ πάνω από τους μισούς μεγάλους οργανισμούς (ποσοστό 53%) στοχεύουν να μειώσουν το αποτύπωμα του γραφείου τους (σ.σ.το μέγεθος των γραφείων τους) μετά την πανδημία.

«Παρά τις προκλήσεις, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι άνθρωποι από οπουδήποτε και αν βρίσκονται» υποστήριξε, επισημαίνοντας πως το υβριδικό εργασιακό περιβάλλον διασφαλίζει τη βελτιωμένη παραγωγικότητα των εργαζομένων, βοηθά στη διατήρηση του ανθρώπινου ταλέντου στην επιχείρηση (σ.σ. αφού οι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν από όπου επιθυμούν, εξασφαλίζει την αυξημένη ευελιξία και την ανθεκτικότητα της επιχείρησης και βελτιστοποιεί τις δαπάνες για το real estate (σ.σ.αφού μειώνει το εμβαδόν των απαιτούμενων εργασιακών χώρων).

Μπορεί το digital disruption να “εκτοπίσει” τους σημερινούς ηγέτες της αγοράς;

Κατά τον κ.Γεωργίου, σε μια εποχή ταχύτατων αλλαγών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων σε κλίμακα θα κρίνει τους νικητές του παιχνιδιού στην «επόμενη μέρα». Ενδεικτικό είναι πως, πως σύμφωνα με έρευνα του Digital Business Transformation Center προ διετίας, περίπου το 40% των επιχειρήσεων, που σήμερα ανήκουν στο Top-10 της αγοράς (market leaders), προβλέπεται πως θα χάσουν την κραταιά θέση τους λόγω digital disruption («διασπαστικών» ψηφιακών τεχνολογιών) στα επόμενα πέντε χρόνια. Παράλληλα, το 41% όλων των εταιρειών του δείγματος της έρευνας θεωρεί ότι το digital disruption εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και πλήρους εξαφάνισης από την αγορά. Παρόλα αυτά, μόλις μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (ποσοστό 25%) αναλαμβάνει ενεργά δράση για να ανταποκριθεί σε αυτές τις εξελίξεις που αλλάζουν δραστικά τα δεδομένα.

Μεταστροφή από αυτές που συμβαίνουν μια φορά σε κάθε γενιά

Οι τομείς της αγοράς στους οποίους αναμένονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες και προκλήσεις από τις διασπαστικές ψηφιακές τεχνολογίες είναι, κατά τον κ.Γεωργίου, αυτοί των τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, των μέσων μαζικής επικοινωνίας και της ψυχαγωγίας, του λιανικού εμπορίου, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των τηλεπικοινωνιών. «Η Covid-19 θα αποτελέσει τον καταλύτη για αλλαγή σε οικονομικό, κοινωνικό, προσωπικό και εταιρικό επίπεδο και η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει η αλλαγή δείχνει ότι οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν μια μεταστροφή που συμβαίνει μια φορά σε κάθε γενιά (“once in a generation shift”)» σημείωσε ο κ.Γεωργίου, ο οποίος παρουσίασε και τους τρόπους με τους οποίους η Cisco στήριξε τους πελάτες της στο διάστημα αυτό της ταχύτατης αλλαγής.

Αυξημένο παγκόσμιο ενδιαφέρον για εφαρμογές τηλεϊατρικής εν μέσω πανδημίας, αλλά διστακτικά τα βήματα στην Ελλάδα

Αυξημένο ενδιαφέρον για τις εφαρμογές τηλεϊατρικής και υψηλότερες επενδύσεις έφερε στον χώρο της απομακρυσμένης παροχής υπηρεσιών υγείας η πανδημία, όχι επειδή προέκυψαν νέες ανάγκες, αλλά επειδή οι ήδη υφιστάμενες ήρθαν στο προσκήνιο με πολύ πιο επείγοντα και πιεστικό τρόπο, όπως επισήμανε ο καινοτόμος επιχειρηματίας και ιδρυτής της εταιρείας Vidavo SA, Παντελής Αγγελίδης.

Επισήμανε τον τρόπο με τον οποίο η πανδημική κρίση κινητοποίησε φορείς και συλλόγους για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και την παραγωγή νομοθετικού έργου. Υποστήριξε ωστόσο, πως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του απαραίτητου νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τηλεϊατρική και των σχετικών ψηφιακών εφαρμογών και λύσεων, οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν με «πολύ διστακτικό και όχι και τόσο γενναίο τρόπο. Κάναμε κάποια βήματα μπροστά, αλλά ήταν μικρά και πιστεύω πως δεν “καβάλησαν το κύμα” για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης».

Ο κ.Αγγελίδης υποστήριξε ακόμα ότι στην κυβερνητική πρωτοβουλία «GreeceVsVirus», στην οποία συγκεντρώθηκαν περίπου 150 λύσεις ψηφιακής υγείας από ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, η αξιοποίηση των προτάσεων που κατατέθηκαν δεν ήταν αντίστοιχη του ισχυρού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε. «Στην Ελλάδα είμαστε ακόμα αρκετά πίσω, όχι σε επίπεδο τεχνολογίας ή εργατικού δυναμικού, αλλά σε επίπεδο οργάνωσης, ταχύτητας υιοθέτησης της τεχνολογίας και νομικού πλαισίου. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και πιστοποιήσεις για τις ελληνικές υπηρεσίες τηλεϊατρικής, γιατί κανείς δεν θα αγοράσει κάτι που δεν είναι πιστοποιημένο» σημείωσε, αναφέροντας τα παραδείγματα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, που με αφορμή την πανδημία προχώρησαν ταχύτατα στις απαιτούμενες ρυθμίσεις και αλλαγές.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αφορά πρωτίστως την τεχνολογία

Την εκτίμηση ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν σχετίζεται πρωτίστως με την τεχνολογία, αλλά με το ανθρώπινο δυναμικό και την ικανότητα του ανθρώπινου δυναμικού να καινοτομεί και να δημιουργεί διατύπωσε ο Δημήτρης Πανόπουλος από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας), επιχειρησιακός συντονιστής του REBRAIN GREECE. Ο κ.Πανόπουλος υπενθύμισε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας, ενώ γνωστοποίησε ότι χθες ανακοίνωσε την ετήσια αναφορά του για το 2020, η οποία είναι προσβάσιμη σε κάθε επιχείρηση, οργανισμό και πολίτη.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ