*Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή για το Συμβούλιο Επίβλεψης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Συνεδρίαση της FSOC εκτός προγράμματος, ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης. “Πλάτη” στην συνεδρίαση της 24/3 από την θεωρούμενη “παλιά οικονομία”: Procter & Gamble, AmGen, e.t.c. Μείωση ρεκόρ των καταθέσεων σε μικρότερα (regional) ιδρύματα στον απόηχο των πτωχεύσεων που προηγήθηκαν. Στροφή καταθετών, επενδυτών προς τους ισχυρούς “συστημικούς” ομίλους. “Αχίλλειος πτέρνα” του ευρω-συστήματος η Credit Suisse, “δούρειος ίππος” η Deutsche Bank. Αμφότεροι οι όμιλοι στο στόχαστρο των Αρχών των ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Η δε D.B από την εποχή της Lehman. Θα περιοριστώ σε μόλις 2… άσχετα ( ; ) μεταξύ τους: στις 10 Φεβρουαρίου η ελβετική κυβέρνηση βάζει stop στην ισπανική να στείλει ελβετικής κατασκευής οπλικά συστήματα στην Ουκρανία. Επικαλούμενη, η Βέρνη, την ουδετερότητά της. Μία εβδομάδα αργότερα επικαλείται παραβίαση του ελβετικού Συντάγματος για να μην “παγώσει” ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 8,2 δισ.$. Το σίγουρο- πέραν θεωριών συνωμοσίας- στο Λονδίνο “τρίβουν τα χέρια τους” από την αθρόα εισαγωγή κεφαλαίων από το πάλαι ποτέ κραταιό τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας. Όπως- εδώ και μέρες- έχει επισημανθεί από την DeA, η περίφημη ουδετερότητα της Ελβετίας δεν υφίσταται- επί της ουσίας- νέα κέντρα laundry/money washing Παναμάς, Φλώριδα, Σάο Πάουλο.
*Επιμένει να είναι “γεράκι” η Κριστίν Λαγκάρντ, με την Γαλλία “επί ποδός”, με την Γερμανία σε απεργιακό κλοιό σήμερα, Δευτέρα (η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση εδώ και 10ετίες), την ώρα που στο Reichstag “τρίζουν” τα θεμέλια της 3κομματικής συγκυβέρνησης.
*ΔΝΤ: Επιφυλακή για τις τράπεζες, αυξημένη η αβεβαιότητα.
*Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς διεθνώς, κάθε εχέφρων πολίτης αυτής της χώρας (μας) θα περίμενε μεγαλύτερη υπευθυνότητα, σοβαρότητα και λιγότερο στείρο μικροκομματισμό από το πολιτικό σύστημα. Ειδικότερα από Κυριάκο Μητσοτάκη/ΝΔ- Αλέξη Τσίπρα/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ελάχιστα αμφίσημη στάση από τον Νίκο Ανδρουλάκη/ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
*Ο Ανδρουλάκης και ο… δεξιός Λοβέρδος, κατά τον Νίκο Ελευθερόγλου.
*Σωστά το θέτει ο Αλέξης Τσίπρας πως κυβέρνηση και πρωθυπουργό “βγάζει” η κάλπη και όχι τα “κέντρα”. Ας το’ χει κατά νου ο ίδιος κατ’ αρχήν. Για το επιχειρηματικό & πολιτικό apparat το ενδεχόμενο δεν μπορεί να είναι κυβερνήσεις συνεργασίας τύπου Σαμαρά- Βενιζέλου ή Τσίπρα-Καμμένου. ΚΑΙ η τραγωδία των Τεμπών ήρθε να καταδείξει πως για να υπάρξει μέλλον απαιτείται εντελώς διαφορετικό σύστημα, άλλωστε η οικονομία/ κοινωνία έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει από τους “εγωισμούς” της γερασμένης ηγεσίας.
*Φθινόπωρο η (επόμενη) κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις επαφές με τους δανειστές, θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας για το Μεσοπρόθεσμο. H διατήρηση και ενίσχυση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας, όπως γίνεται αντιληπτή στο εξωτερικό, θα είναι από τους κεντρικούς στόχους πολιτικής τον τελευταίο (ουσιαστικά) παραγωγικό μήνα πριν τις εκλογές, σημειώνει η Δήμητρα Καδδά (insider.gr). Σε ανάπτυξη 2,3% προσβλέπει το οικονομικό επιτελείο. Αναθεώρηση από 1,8% (του προσχεδίου προϋπολογισμού). Η δυναμική της οικονομίας θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη κατά 2 με 3 δισ., το 2023.
*Θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. τα κέρδη των εισηγμένων (το 2022), εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης. Πρόσφατα, σημειώναμε (σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ και του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων) προβλέψεις για εξαγωγές έως 70 δισ. (2023) έναντι 54,68 (2022) και 40 δισ. (2021). Σχεδόν 2πλάσιες- εάν και εφ’ όσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις- καταδεικνύοντας την δυναμική της εγχώριας επιχειρηματικότητας, την ανθεκτικότητα και ευελιξίας της. Προοπτικές που ΚΑΙ το πολιτικό σύστημα οφείλει να διαφυλάξει ως “κόρην οφθαλμού”.
*Σύμπλευση- ελέω κοινών συμφερόντων προφανώς- Κόστα (Πορτογαλίας)-Μελόνι (Ιταλίας)- Μητσοτάκη (Ελλάδας)
*Το γνωστότερο μνημείο-σύμβολο του Τορίνο -η περίφημη Monte Antonelliana (via Montebello) φωταγωγήθηκε στα “γαλανόλευκα” και το σύνθημα “Ελευθερία ή Θάνατος” στα ελληνικά.
*Θα μπορούσε να κινδυνεύσει το εγχώριο banking απόρροια των λεγόμενων “κινδύνων ουράς” ; όσων διαδραματίζονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη; Το tail risk (θεωρητικά) μπορεί να φτάσει και στα πιο περιφερειακά μέλη του χρηματοπιστωτικού ιστού. Από την άλλη, ο κανόνας θέλει τις αγορές να ησυχάζουν όταν οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν. Και λαμβάνουν εσπευσμένα έκτακτα και κατά παρέκκλιση των κανόνων, μέτρα. Ούτως ή άλλως ο Μάρτης ήταν γδάρτης και για τον τραπεζικό κλάδο, πλην όμως ουσιαστικές εκροές (πέραν των χρηματιστηριακών) δεν καταγράφονται (μέχρι και την Παρασκευή 24/3). Οι συστημικές τράπεζες: Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς έχουν υψηλούς δείκτες κάλυψης ρευστότητας, με χαμηλό επιτοκιακό κίνδυνο και στέρεη καταθετική βάση. Ωστόσο θα πρέπει να “μετρηθεί” η επιβάρυνση επαγγελματιών, ιδιωτών από την ραγδαία αύξηση του κόστους που κατά γενική εκτίμηση θα “γεννήσει” νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό θα αποτελέσει το “κλειδί” για τη συνέχεια, με την ανακοίνωση και των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου 3μηνου 2023.
*Ανακατατάξεις στον κατασκευαστικό κλάδο-υποδομές θα φέρει η διαφαινόμενη συμφωνία ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Intrakat για την πώληση της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ στην εταιρεία των Εξάρχου- Καϋμενάκη- Μπάκου.
*Κρησάρα ο διαγωνισμός για την “Αττική Οδό”, με τη νέα κυβέρνηση, υπουργό ΧΩΔΕ κ.λ.π. Δεν έχουν διευκρινίσει ΕΛΛΑΚΤΩΡ-AVAX εάν αποχωρεί από το σχήμα το fund Ardian, “σιγή ασυρμάτου” και από την πλευρά της Dominique Senequier. Από τις πιο ισχυρές γυναίκες επιχειρηματίες η Γαλλίδα-πρόεδρος του fund με υπό διαχείριση 125 δι.$- είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης αυτοκινητοδρόμων στον κόσμο. Αντιπρόεδρος του οίκου Hermes και της φιλοσοφίας πως οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν στην διαχείριση (το 70% των εργαζομένων του Ardian είναι μέτοχοι του 55% του μ.κ), θα αποτελέσει πλήγμα εάν όντως η μη συμμετοχή είναι οριστική. Και όπως αναφερόταν- προ μηνός- οι επιτελείς των 2 εισηγμένων είναι σε επαφές με ενδιαφερόμενους να καλύψουν το κενό των Γάλλων. Περίεργο πάντως, που για ένα σοβαρό (εάν ισχύει) ενδεχόμενο η επενδυτική κοινότητα είναι στο “σκοτάδι”.
*Σήμερα, Δευτέρα, ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα τα Ελληνικά Χρηματιστήρια και η Lavipharm. Θέλω να δω, κυρίως το Q4 2022 της Lavipharm. Σταθερά πάνω από την τιμή της αμκ (0,33) η μετοχή, το πιστώνω στην διοίκηση της Lavipharm και την Ambrosia Capital.
*Exalco/ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Από τα σταθερά small/mid caps την Παρασκευή. Οι πληροφορίες για ενδεχόμενη συμφωνία (μεγάλου project) στην Σαουδική Αραβία επιμένουν και φαίνεται πως είναι ακριβείς. Αύριο, Τρίτη, ανακοινώνει αποτελέσματα η Sarantis, μεθαύριο Entersoft, MOTO, MIG την Πέμπτη και Space Hellas, Premia Properties την Παρασκευή. Sarantis, με αποτίμηση 450,7 εκατ. και την Cenergy Holdings στα 710,3 εκατ. δύσκολη την βλέπω την παραμονή στον FTSELarge Cap. Αρκεί η δεύτερη να διευρύνει το free float του μ.κ.
*“Ανάσταση” βλέπουν οι ακτοπλόοι, καθώς κρατήσεις & προ κρατήσεις εν όψει Πάσχα είναι σε επίπεδα ρεκόρ. Για το καλύτερο Πάσχα των τελευταίων πολλών ετών, κάνουν λόγο τουριστικοί πράκτορες, με τις τιμές (σταθερές σε σχέση με το 2022 μετά τις ανατιμήσεις του 2021) θυμίζοντας πως πέρυσι (Πάσχα μία εβδομάδα αργότερα, στις 24 Απριλίου) -πρώτη χρονιά χωρίς περιοριστικά μέτρα- από τα λιμάνια της Αττικής αναχώρησαν περισσότεροι από 210.000 ταξιδιώτες. Ευχαριστώ το team του Versus Travel, για την συνδρομή του στα “τουριστικά” της στήλης. Για την ακτοπλοΐα-όπως και για τις αερομεταφορές, τον ευρύτερο τουριστικό κλάδο ευρύτερα- το τρίτο 3μηνο ισοδυναμεί -σχεδόν- με το σύνολο των ετήσιων ebitda. Το τρίτο 3μηνο του 2022 η κίνηση έφτασε τα 8,7 εκατ. επιβάτες έναντι 9,01 εκατ. του “χρυσού” 2019. Από πλευράς δυναμικότητας ο όμιλος Attica Group “κατεβαίνει” με 30 (+9 της ΑΝΕΚ). Σύμφωνα με την XRTC, στο Αιγαίο δρομολογούν 28 εταιρείες με συνολικά-περί- τα 100 πλοία.
*Πάνω από 2.000$/ουγγιά η τιμή του χρυσού την ημέρα της κατάρρευσης των μετοχών της Deutsche Bank, στην Φρανκφούρτη. Κόντρα στις εκτιμήσεις των ειδικών (και “ειδικών”) παραμένει από τα ασφαλέστερα “καταφύγια” σε περιόδους κρίσεων.