don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η Μελίνα στο τιμόνι, τα γνωστά και τα quiz, η ΤΕΡΝΑ στο πανίσχυρο blockchain, ο mr TUI και οι υψηλές πτήσεις, το timing του Στάσση, ιστορίες με… δράκους, το “χαρτί” του Βαρβέρη και τα σενάρια για τα super markets

*Μακράν πρώτη σε ψήφους στις αρχαιρεσίες της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών η Μελίνα Τραυλού, κοινό μυστικό στις παρυφές της Ακτής Μιαούλη από διετίας σχεδόν. Η συνέχεια του Βενιάμη στο τιμόνι, υπό την… απόλυτη “έγκριση” του. Κεφαλονίτες και Χιώτες στην κορυφή της λίστας, αφού την Μελίνα ακολουθούν σε ψήφους η Μαρία Αγγελικούση, ο Φραγκίσκος Κανελλάκης και ο Νικόλας Βενιάμης που… το έχει με τα κοινά. Σήμερα θα συγκροτηθεί σε σώμα η Ένωση και η Μελίνα θα καταγραφεί ως η πρώτη στο τιμόνι της Ένωσης. Άλλωστε στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας, από την εποχή των καραβοκύρηδων, η γυναίκα έκανε το κουμάντο και στο σπίτι και στα βαπόρια.

*Σήμερα, έχω έρθει με διάθεση. Για αυτό 2-3 θα σας τα μαρτυρήσω ευθέως και 2-3 θα σας τα θέσω με τη μορφή quizακίων.

*Ξεκινώ, από τα σιγουράκια: μελέτησα το πόνημα του Απόστολου (Σκουμπούρη) για την εμφατική επιστροφή των τραπεζών, είδα και την… εκτόξευση του ΠΕΙΡαυλου χθες, τα συνδύασα με το 26% του κλαδικού δείκτη-από την αρχή του έτους- και κατέληξα. Η αντίδραση του Δείκτη Τραπεζών έχει περιθώριο ανόδου έως τις 740 μονάδες, χωρίς πολλά-πολλά. Και το άλλο σιγουράκι είναι: έως τα 17,935 ευρώ έφτασε η μετοχή του ΟΤΕ. Τα 18,10 τα έχει σήμερα-αύριο. Για τον Μιχάλη Τσαμάζ δεν θα σας κουράσω, τα λέγαμε και χθες. Και το τρίτο σιγουράκι αφορά σε μία εξέλιξη, που πέρασε στα…ψιλά. Στους κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους, που έχουν ενταχθεί στο πανίσχυρο δίκτυο blockchain συμπεριλαμβάνεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με διοίκηση που “δείχνει” να αντιλαμβάνεται προς τα που πηγαίνουν οι εξελίξεις εντάχθηκε στο δίκτυο του Energy Web. Τι είναι το Energy Web; μου εξήγησε ο γνωστός (από το Λονδίνο) μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα.  Ως ο μεγαλύτερος επενδυτής στις ΑΠΕ, με χαρτοφυλάκιο εντός-εκτός, με περισσότερα από 1.300MW σε λειτουργία & κατασκευή η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κάνει πολλά βήματα μπροστά. Τεχνικά “βλέπω” τα 12,50-12,80 περιοχή στήριξης και make or break. Πόσο πιο ξεκάθαρος να γίνω.

*Πάμε στα δεύτερα τώρα: είδα τι είπε ο mr TUI για τα (προσδοκώμενα) μεγέθη του 2022, μελέτησα το deal Frontier- Spirit, κοίταξα την Aegean στα 537 εκατ. και κατέληξα. Η Spirit Airlines- αμερικανική low cost αεροπορική- αποτιμήθηκε στα 3,3 δισ$, εμφανίζει 3πλάσιο κύκλο εργασιών της Aegean, 5πλάσια κέρδη και 3πλάσια ebitda. Ωστόσο η “δικιά” μας έχει-αναλογικά- υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα (5πλάσια της Spirit) δανεισμό 5φορές μικρότερο. Τι μου λέει αυτό; πως εάν επιβεβαιωθεί ο Fritz Joussen- ceo της TUI- ο οποίος κάνει λόγο για επιστροφή στα επίπεδα του καλοκαιριού 2019 από φέτος, τότε η Aegean θα πρέπει να “πετάει” πάνω από τα 600 εκατ. Και με wi fi on board, μάλιστα.

*Σε αγορές ιδίων μετοχών προχώρησε η διοίκηση της ΔΕΗ, στη συνεδρίαση της Τρίτης. Ενέργεια, που γνωστοποίησε χρηματιστηριακά στο athex.gr. Με ρωτούσαν γνωστοί, γιατί η διοίκηση Στάσση δεν προχώρησε νωρίτερα λ.χ. στα 8,60, στα 8,50 ευρώ και ενήργησε με πρώτες αγορές στα 8,26 ευρώ. Τους θύμισα, πως κάτι ανάλογο ρωτούσαν και στη μεγάλη βουτιά των αγορών με αφορμή το lockdown. Τότε, που η μετοχή της Mytilineos είχε φτάσει τα 9 ευρώ. Όμως ο Ευάγγελος- μέγας μαιτρ των αγορών- τις ενεργοποίησε από λίγο χαμηλότερα, από τα 7 ευρώ. Συμπέρασμα, όταν είσαι βασικός μέτοχος και διοικείς μία εταιρεία οφείλεις να ποντάρεις στον σωστό χρονισμό, μη ρισκάροντας διαθέσιμα της εταιρείας σου. Ο Ευάγγελος διείδε μέχρι που διόρθωναν οι ξένες αγορές και έκανε by the dip μαγική παρέμβαση. Εκτιμώ, πως και ο Γιώργος Στάσσης (μόνο χθεσινός δεν είναι) ενήργησε σωστά, ελαχιστοποιώντας το κόστος χρηματιστηριακής στήριξης της μετοχής της ΔΕΗ.

*Αναφορικά με την πίεση στον τίτλο της Επιχείρησης. Όταν το Helikon μείωσε θέση (για να μηδενίσει σχεδόν στη συνέχεια) στο μ.κ της Lamda Development ανάλογη ισχυρή διόρθωση είχε η μετοχή της Lamda. Θα έδινα περισσότερες πιθανότητες σε αυτό το ενδεχόμενο σε σχέση με κάτι ιστορίες για… δράκους, που ακούω ότι η Goldman Sachs δυσαρεστήθηκε με την προνομιακή στάση Μητσοτάκη για την JPMC και τον Jamie Dimon και… ξεφόρτωσε “καραβιές” μετοχών της ΔΕΗ. Όποιος τα βγάζει αυτά, θα πρέπει να διάβαζε πολλά…Αρλεκιν, στην εφηβεία του.

*Είπα να μην ασχοληθώ, αλλά… υπό Δημόσιο έλεγχο-τουλάχιστον- μία τράπεζα και η ΔΕΗ… απεφάνθη ο Παύλος Πολάκης. Εάν σκέφτονται έτσι στις ΣΥΡΙΖΑιϊκές ΑΕΠΕΥ να μας το πουν, να προλάβουμε να τα πουλήσουμε ΟΛΑ πριν…

*Στα δομικά υλικά, τσιμέντο κ.λ.π που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό κλάδο η αύξηση της ζήτησης έφθασε τον Οκτώβριο 2021 κατά 18,4% πάνω από τον Οκτώβριο 2020. Ενδιαφέροντα στοιχεία στα ypodomes.com & bizness.gr. Ποιες μετοχές εισηγμένων αφορά; όλες τις κατασκευαστικές συν ΤΙΤΑΝ, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, ΙΚΤΙΝΟΣ, ΣΙΔΜΑ, Μαθιός, Τζιρακιάν μέχρι και Ξυλεμπορία.

*Moda Bagno, μέχρι που θα φτάσει το “χαρτί” του Βαρβέρη. Για πάνω από 1 ευρώ θα έλεγα, εάν ο τουρισμός πάει καλά όπως προβλέπουν (τα Interni στη Μύκονο “έσκισαν” και επί lock down) και μόλις κλείσει το deal με τον Αχιλλέα (Κωνσταντακόπουλο) για το νέο Conrad (ex Athens Hilton). Έχουν ξανά συνεργαστεί οι δύο τους.

*Επανέρχονται σενάρια για τον κλάδο των super markets. Και αυτή την φορά με επίκεντρο την αλυσίδα Μασούτης. Ο.κ τα 2 στα 3-εδώ και έξη μήνες- αφορούν στην εταιρεία του Διαμαντή Μασούτη. Θυμίζω, ήταν-κάπου στο 1995- που είχαν έρθει κοντά με την-τότε- διοίκηση της ΑΒ Βασιλόπουλος. Το θέμα είναι τη στάση θα κρατήσουν τώρα οι μέτοχοι της εταιρείας, μετά και την αποχώρηση του Β. Σταύρου από την ΑΒ. Μόνο, που αυτή την φορά μαθαίνω ότι στο παιχνίδι των εξαγορών, συγχωνεύσεων κ.λ.π προτίθεται να μπει πολύ δυνατά και η πλευρά Σκλαβενίτη.

*Και κάτι τελευταίο, είμαι περίεργος να δω ποιόν θα επιλέξει ο Γιάννος Κοντόπουλος για να αντικαταστήσει τον Μιχάλη Ανδρεάδη. Ως γνωστόν, ο-μέχρι τελευταία- Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργίας και Ανάπτυξης Αγορών της “Ελληνικά Χρηματιστήρια” αναλαμβάνει-νέος- διευθύνων σύμβουλος στην υπό διαμόρφωση νέα Attica Bank. Με τις ευχές της στήλης, στον γνώστη και της αγοράς Μιχάλη Ανδεάδη. Σιδηροκέφαλος.    

*Επιστροφή στην κανονικότητα δεν σημαίνει μόνο άρση των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα και αφαίρεση της… μάσκας. Σημαίνει και ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς να προσβλέπουν στο επόμενο μέτρο στήριξης. Ύστερα από μια διετία συνεχών ανακοινώσεων με μέτρα στήριξης συνολικού ύψους περίπου 45 δις. ευρώ, αυτή η επιστροφή δεν θα είναι εύκολη. Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να πείσει για την ανάγκη συγκράτησης των ελλειμμάτων, ανακοινώνεται ένα ακόμη μέτρο στήριξης κόστους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, δόθηκαν 350 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, 170 εκατ. ευρώ για την στήριξη των αγροτών και από χθες άλλα 350 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές στην ενέργεια. Το επιχείρημα… υπεράσπισης αυτών των αποφάσεων είναι πολύ συγκεκριμένο: η οικονομία βγήκε από μια 10ετή ύφεση που έριξε το ΑΕΠ στα επίπεδα των 180 δις. ευρώ για να πέσει σε μια πανδημία που βούλιαξε το ΑΕΠ ακόμη περισσότερο στα 168 δις. ευρώ. Ύστερα από μια τέτοια πτώση, ουσιαστικά πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά τουλάχιστον για αναπτυγμένη οικονομία, η στήριξη κρίνεται επιβεβλημένη. Όσο για την… αποσωλήνωση από την κρατική αρωγή δεν μπορεί παρά να γίνει σταδιακά και με μέτρο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για το επόμενο χρονικό διάστημα; Εντυπωσιακές ανακοινώσεις όπως κατακόρυφες μειώσεις στον ΦΠΑ ή μειώσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης δεν θα δούμε. Τουλάχιστον όχι μέχρι να προκύψουν στοιχεία για αύξηση των δημοσίων εσόδων πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα. Υπό μια προϋπόθεση: ότι θα επικρατήσει η οικονομική λογική και όχι η αγωνία και ο πανικός όσων διαβάζουν δημοσκοπήσεις ή αγχώνονται από τις πιέσεις της αντιπολίτευσης ή των κοινωνικών ομάδων που εγείρουν τα αιτήματά τους.     

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask