Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ Κρήτη «ενώνεται» με την Πελοπόννησο – Ένα παγκοσμίως πρωτοποριακό έργο

Η Κρήτη «ενώνεται» με την Πελοπόννησο – Ένα παγκοσμίως πρωτοποριακό έργο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένα παγκοσμίως πρωτοποριακό έργο βαίνει προς την τελική του ολοκλήρωση, καθώς μέσα στο καλοκαίρι του 2021 θα ξεκινήσει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, μέσω ενός καλωδίου μήκους 132 χιλιομέτρων. Η πρώτη θαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως!

Η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο, τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης – με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE – στον κόσμο!

Επιπλέον, για την υλοποίηση του έργου, έχουν ενσωματωθεί σημαντικές καινοτομίες τόσο στον σχεδιασμό του καλωδίου (ελαφρύτερο και ισχυρότερο) όσο και στην πόντιση αυτού, μέσα από βελτιωμένες τεχνικές που αναπτύχθηκαν ειδικά για τις ανάγκες αυτού του έργου.

Μέσα στο προσεχές καλοκαίρι η «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης αναμένεται να πάρει φορτία από το ηπειρωτικό σύστημα, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί  μια σειρά δοκιμών αλλά και θα έχουν επιλυθεί οι εκκρεμότητες με ευθύνη διαχείρισης του συστήματος του νησιού.

Χθες ο Όμιλος Prysmian και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ανακοίνωσαν την επιτυχή ολοκλήρωση του ενός, εκ των δύο υποβρύχιων καλωδίων της Μικρής Διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, που σταματά την «ενεργειακή απομόνωση» του μεγαλύτερου νησιού της χώρας, με την εξασφάλιση αξιόπιστης και φθηνής ηλεκτροδότησης. Σ’ ό,τι αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο (που λειτουργεί παραπληρωματικά με το πρώτο) αυτή τη στιγμή τελειώνουν κάποιες επιμέρους εργασίες ώστε μέχρι το Πάσχα το έργο να έχει ολοκληρωθεί.

Χρονοδιάγραμμα

Όπως ανέφερε την Τετάρτη μιλώντας στο συνέδριο Gas and Supply Forum ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης «ήδη από τον Δεκέμβριο, το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο της «μικρής» διασύνδεσης έχει δοκιμαστεί και ολόκληρο το κύκλωμα της διασύνδεσης λειτουργεί με επιτυχία. Μετά από κάποιες καθυστερήσεις λόγω καιρού, το προηγούμενο διάστημα ποντίστηκε και το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται κάποιες επιμέρους εργασίες ώστε μέχρι το Πάσχα το έργο να έχει ολοκληρωθεί.

Βεβαίως, μία τόσο μεγάλη διασύνδεση σαν αυτή, και δεδομένου ότι για πρώτη φορά η Κρήτη θα ενταχθεί στην αγορά ενέργειας, προϋποθέτει ένα διάστημα δοκιμαστικής λειτουργίας. Δεδομένων τούτων, εκτιμούμε ότι το καλοκαίρι (Ιούνιος/Ιούλιος) η νέα γραμμή θα είναι έτοιμη να πάρει φορτία από το ηπειρωτικό σύστημα.»

Η συνολική απόσταση φτάνει τα 132 χιλιόμετρα, από την Κίσσαμο στα Χανιά έως τη χερσόνησο Μαλέα στη Νεάπολη Λακωνίας. Υπενθυμίζεται ότι η μικρή διασύνδεση έχει και εναέριο τμήμα που μαζί με το θαλάσσιο έχει μήκος 174 χλμ. Περιλαμβάνει δε και παραπληρωματικό καλώδιο, που ποντίζει παράλληλα η Fulgor (Ελληνικά Καλώδια) ολοκληρώνοντάς το και αυτό εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Μόλις μπει στην «πρίζα» το καλώδιο, η πρώτη διασύνδεση της Κρήτης θα καλύπτει το 34% της απαιτούμενης ενέργειας του νησιού. Κατόπιν, με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής το 2023, η Κρήτη θα ηλεκτρίζεται αποκλειστικά από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) και οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας θα σβήσουν οριστικά.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Τα 127,4 εκατ. ευρώ είναι δαπάνη του ελληνικού δημοσίου και τα υπόλοιπα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Τα κορυφαίας τεχνολογίας καλώδια κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο, δηλαδή στη θυγατρική της Cenrgey Holdings, που ανήκει στον όμιλο Viohalco.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ