Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗλεκτρισμός: Οι ΑΠΕ σπρώχνουν χαμηλά τις τιμές σε χονδρική και λιανική 

Ηλεκτρισμός: Οι ΑΠΕ σπρώχνουν χαμηλά τις τιμές σε χονδρική και λιανική 

Σε επίπεδα πρό κρίσης βρίσκεται η τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά. Μάλιστα σήμερα έχει καταγράψει μια μεγάλη βουτιά 21,68% με την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας στα  51,22 ευρώ/MWh. Κι αυτό λόγω τωνανέμων και της συνεισφορά συνολικά των ΑΠΕ στο μίγμα.  Η μέση μηνιαία τομή διαμορφώνεται στα 75,45 ευρώ/MWh μειωμένος σε σχέση με τον ποηγούμενο μήνα

Βουτιά σήμερα

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 102,13 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 0,04 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 309,18 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα οι ΑΠΕ συνεισέφεραν το 63,8%, το φυσικό αέριο το 19,9%, τα υδροηλεκτρικά το 3,2%, οι εισαγωγές το 9,2% και ο λιγνίτης το 0,1%.

Ο δείκτης ΗΕΡΙ

Η πορεία όμως των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά αποτυπώνεται συνολικά και στην τιμή της λιανικής τον Μάρτιο. Με βάση τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT, η Αθήνα καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ  33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Συγκεκριμένα η πτώση είναι  στο 12%.

Βέβαια κυρίαρχη σε όλη την Ευρώπη είναι κυρίαρχη η τάση μείωσης της λιανικής τιμής του. Αναλυτικά, στην Αθήνα η τιμή διαμορφώθηκε στα 20,22 λεπτά/KWh έναντι 24,25 λεπτών/KWh στις 27 πρωτεύουσες των κρατών της ΕΕ. Σε τροχιά μείωσης ήταν οι τιμές ρεύματος και σε Δουβλίνο, Ελσίνκι και Βίλνιους με 9%, 7% στη Στοκχόλμη, 6% στο Όσλο, 5% στις Βρυξέλλες, 4% στην Κοπεγχάγη και τη Ρώμη, 3% στο Άμστερνταμ και 2% στο Λονδίνο. Από την άλλη αύξηση καταγράφηκε στην Μαδρίτη λόγω της ανόδου του ΦΠΑ.  Η μεγαλύτερη αύξηση ωστόσο καταγράφηκε στην Λευκωσία με 9% εξαιτίας της διακοπής των επιδοτήσεων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ