Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕλ. Βόζεμπεργκ: Οργανωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

Ελ. Βόζεμπεργκ: Οργανωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

Την ανησυχητική αύξηση των φαινομένων παιδικής παραβατικότητας στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ε.Ε. υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με παρέμβαση επί σημαντικών πολιτικών ζητημάτων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα απανωτά κρούσματα βίας, για αξιόποινες πράξεις του κοινού ποινικού δίκαιου καθώς και για πληθώρα εγκλημάτων μίσους μεταξύ ανηλίκων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, τα παιδιά και οι έφηβοι έρχονται σε επαφή με ποικιλία ερεθισμάτων που αδυνατούν να διαχειριστούν με αποτέλεσμα να ταυτίζονται με δράστες και να εμφανίζουν ακραίες συμπεριφορές.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ διευκρίνισε ότι οι ισχύουσες στρατηγικές αλλά και οι νομοθετικές ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι αρκετές να περιορίσουν το φαινόμενο. Η Ε.Ε. οφείλει να αναπτύξει εκστρατείες ενημέρωσης με προβολή υγιών προτύπων και ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να υπάρξει οργανωμένη ευρωπαϊκή πολιτική πρόληψης της παιδικής παραβατικότητας.

«Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά τη λήξη των περιορισμών από την πανδημία, σ’ όλη την Ε.Ε. παρουσιάστηκε ανησυχητική αύξηση φαινομένων παιδικής παραβατικότητας. Και στη χώρα μου την Ελλάδα, απανωτά κρούσματα βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους σε ρόλο θύματος ή θύτη εντυπωσιάζουν αρνητικά. Δεν αναφερόμαστε μόνο σε σχολικό εκβιασμό αλλά και σε αξιόποινες πράξεις, ακόμη και κακουργήματα και πληθώρα εγκλημάτων μίσους.

Οι ειδικοί εστιάζουν σε γονεϊκό ή εκπαιδευτικό έλλειμμα αλλά κυρίως στον καταλυτικό ρόλο του διαδικτύου. Διότι παιδιά και έφηβοι αδυνατούν να διαχειριστούν ποικιλία ερεθισμάτων και σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονται με δράστες. Η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία και η Οδηγία δικονομικών εγγυήσεων για ύποπτους ή κατηγορούμενους ανηλίκους δεν αρκεί.

Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα, με εκστρατείες ενημέρωσης, προβολή υγιών προτύπων και ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας να υπάρξει άμεσα οργανωμένη ευρωπαϊκή πολιτική πρόληψης της παιδικής παραβατικότητας. Οφείλουμε να ελέγξουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο πριν προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ