Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔομική Κρήτης: Η αλλαγή σελίδας, το άνοιγμα εκτός Κρήτης και το ράλι...

Δομική Κρήτης: Η αλλαγή σελίδας, το άνοιγμα εκτός Κρήτης και το ράλι +338% φέτος

Την πλέον εντυπωσιακή πορεία σε όλο το ελληνικό χρηματιστήριο έχει το 2023 η μετοχή της εκ Κρήτης ορμώμενης κατασκευαστικής εταιρείας Δομική Κρήτης, καθώς καταγράφει ράλι +338%, ξεχωρίζοντας με έμφαση σε όλο το ταμπλό. Η μετοχή ξεκίνησε το έτος από τα 0,81 ευρώ και πλέον έχει αναρριχηθεί στα 3,55 ευρώ, ευρισκόμενη σε υψηλά είκοσι ετών, καθώς σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τον Οκτώβριο του 2003!

Η είσοδος, ως στρατηγικού επενδυτή του πιο έμπειρου κατασκευαστή στην Ελλάδα, του κ. Δημήτρη Κούτρα, με ποσοστό 29,31% τον περασμένο Ιούλιο, προξένησε πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και πίστη για αλλαγή επιπέδου για την κατασκευαστική εταιρεία, εν μέσω προσδοκιών για ανάληψη νέων σημαντικών έργων, αλλά και ελπίδας ότι μπορεί να αποκτήσει πτυχίο μεγαλύτερης τάξης στον κατασκευαστικό τομέα.

Σημειώνεται πως ο κος Δημήτρης Κούτρας έχει συνδέσει το όνομά του με τα περισσότερα εμβληματικά έργα στην Ελλάδα. Από την Αττική Οδό μέχρι την Εγνατία και από το Μετρό μέχρι τα εξειδικευμένα αθλητικά έργα, όπως το ΟΑΚΑ. H αγορά λοιπόν επικροτεί την είσοδο του παλαιού των κατασκευών στο μετοχικό της εισηγμένης, θεωρώντας ότι – μολονότι έχουν αλλάξει οι καιροί, τα μεγέθη και οι ισορροπίες στον κλάδο – η εταιρεία θα βγει πολλαπλώς κερδισμένη.

Ο Δ. Κούτρας απέκτησε το 29,31% της Δομικής τον Ιούλιο του 2023 έναντι 0,90 ευρώ ανά μετοχή δαπανώντας 4,2 εκατ. ευρώ. Από το περασμένο καλοκαίρι λοιπόν η μετοχική σύνθεση της εισηγμένης διαμορφώνεται ως εξής: 39,3% η οικογένεια Συνατσάκη, 29,31% κατέχει ο Δ. Κούτρας και 31,4% το επενδυτικό κοινό.

Διεκδίκηση έργων και εκτός Κρήτης και ανεκτέλεστο

Στόχος της οικογένειας Συνατσάκη, που εξακολουθεί να διατηρεί και το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών, αλλά και του Δ. Κούτρα, είναι η γεωγραφική επέκταση της εταιρείας πέρα από την Κρήτη, η δραστηριοποίηση σε πολυπλοκότερα έργα και σαφώς η διεύρυνση του ανεκτέλεστου έργων. Για το λόγο αυτό άλλωστε, η εταιρεία στις 16 Νοεμβρίου προχώρησε στην ίδρυση υποκαταστήματος στην Αττική και ειδικότερα στο Μαρούσι. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται η εταιρεία να μεταφέρει και την έδρα της στην Αττική, για να έχει καλύτερη πρόσβαση στο… κέντρο των αποφάσεων.

Οι προοπτικές είναι θετικές, αφού μόνο στην Κρήτη θα εκτελεστούν τα επόμενα χρόνια εμβληματικά έργα όπως ο ΒΟΑΚ, ή η ανάπλαση της αμερικανικής βάσης στις Γούρνες, όπου η Δομική, ακόμη και ως υπεργολάβος θα διεκδικήσει τη συμμετοχή της στηριζόμενη στον σύγχρονο εξοπλισμό της και στην τεχνική βάση που διαθέτει στο νησί.

Ήδη η Δομική έχει αναλάβει μικρά οδικά έργα στην Πελοπόννησο και αναμένεται να συμβασιοποιήσει ακόμη δύο, καθώς είναι προσωρινή ανάδοχος για την κατασκευή του φράγματος Kελεφίνας στη Λακωνία, προϋπολογισμού 25 εκατ., αλλά και για έργα βελτιστοποίησης οδοποιίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Διεκδικεί εξάλλου, μεγαλύτερα έργα, σε κοινοπραξία με ομοειδείς κατασκευαστικές εταιρίες 6ης Tάξης, όπως το Iωάννινα-Kακαβιά (310 εκατ.) και το Tυμφρηστός-Mακρακώμη (200 εκατ.). Oι δύο παραπάνω διαγωνισμοί έχουν επαναδημοπρατηθεί μετά τις ενστάσεις της κοινοπραξίας στην οποία ηγείται η Δομική Kρήτης (και συμμετέχουν οι EKTEP, EPETBO -TE.NA ATEBE). Η Δομική Κρήτης, στο τέλος του 2022 είχε ανεκτέλεστο 34,5 εκατ. ευρώ, το οποίο μετά την ανάληψη νέων έργων εντός του 2023, ανέρχεται στα 89 εκατ. ευρώ.

Τα μεγάλα έργα και τα μικρότερα συμπληρωματικά

Ο κλάδος των κατασκευών έχει έργα προς δημοπράτηση που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται παραχωρήσεις ΣΔΙΤ. Πέρα από τους μεγάλους και τους leader, εταιρείες που λειτουργούν πιο περιφερειακά, με χαμηλότερο εργοληπτικό πτυχίο, όπως η Δομική Κρήτης, αναμένεται να ωφεληθούν από παράπλευρα, μικρότερου βεληνεκούς έργα.

Ο κλάδος εύλογα έχει έρθει στο προσκήνιο καθώς είναι αυτός που θα κληθεί να «τρέξει» τα πολυάριθμα έργα που είτε έχουν ανατεθεί (Γραμμή 4 Μετρό, FlyOver Θεσσαλονίκη, επέκταση της Λ. Κύμης στην Αττική, Εγνατία Οδός, ΒΟΑΚ, Καστέλι, οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος, Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, Marina Tower στο Ελληνικό και δεκάδες άλλα) είτε μένουν να ανατεθούν φέτος και τα επόμενα χρόνια, όπου θα καταγραφεί ένας οργασμός κατασκευαστικών έργων που μόνο με την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να συγκριθεί.

Μεγέθη

Αύξηση στα 8,5 εκατ. ευρώ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022 παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της Δομικής Κρήτης το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,56 εκατ. ευρώ έναντι 1,14 εκατ. ευρώ. Όπως προαναφέρθηκε, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων και των έργων που η εταιρεία έχει αναδειχτεί προσωρινός μειοδότης διαμορφώνεται σε 89 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο καταγράφοντας σημαντική αύξηση έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022. Συνολικά η εταιρεία αναμένεται να κλείσει το 2023 με έσοδα 15 εκατ. ευρώ, έναντι 12,3 εκατ. ευρώ το 2022.

Ιστορικό

Η Δομική Κρήτης είναι μια κατασκευαστική εταιρεία που ιδρύθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1985 από τον Γιώργο Συνατσάκη, ενώ στο χρηματιστήριο εισήλθε στις 15 Φεβρουαρίου του 2000. Διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης και μαζί με τη θυγατρική της Δομική Βιομηχανική που κατέχει πτυχίο 4η τάξης δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε οδικά, οικοδομικά, λιμενικά, περιβαλλοντικά υδραυλικά και ενεργειακά έργα. Εκτός από τις κατασκευές δραστηριοποιείται στον ενεργειακό κλάδο με δύο μικρά ηλιακά πάρκα στην Ζάκαθο του νομού Λασιθίου, εγκατεστημένης ισχύος 80 KW έκαστο αλλά και στον τομέα του real estate.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ