Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΜήνυμα ΕΚΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μήνυμα ΕΚΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 προτρέπει σε μία πλανητική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 150 χώρες θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της. Ο θεσμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος μάς υπενθυμίζει την ανάγκη να ζήσουμε σε αρμονία με τη φύση, κάνοντας επιλογές προς έναν λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον τρόπο ζωής» αναφέρει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, «η κατάσταση στον πλανήτη επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο και τα στοιχεία είναι αμείλικτα, καθώς περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από τα υποβαθμισμένα οικοσυστήματα. Η ρύπανση ευθύνεται για περίπου 9 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, περισσότερα από 1 εκατομμύριο φυτικά και ζωικά είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, σχεδόν οι μισοί άνθρωποι βρίσκονται ήδη στη ζώνη κινδύνου για το κλίμα και έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις κλιματικές επιπτώσεις, όπως η ακραία ζέστη, οι πλημμύρες και η ξηρασία. Μέχρι το 2050, περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να εκτοπιστούν από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων, λόγω της κλιματικής κρίσης. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, τις οποίες βιώνουν εντονότερα τα πλέον ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού μίας χώρας. Η ενεργειακή φτώχεια, η κακή ποιότητα ζωής στις πόλεις (ατμοσφαιρική ρύπανση, έλλειψη πρασίνου, θόρυβος κλπ), με τη σειρά τους, υποσκάπτουν τη δημόσια υγεία».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΑ και οι εργαζόμενοι ζητούν την εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης, που να συνδέουν αρμονικά την κοινωνία με την οικονομία και το περιβάλλον. «Αυτή η ανάπτυξη μπορεί όχι μόνο να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να αποτελέσει μοχλό κοινωνικής ευημερίας. Με τη διαρκή παρουσία μας και τις θέσεις μας στα ζητήματα του περιβάλλοντος, διεκδικούμε λόγο και ρόλο στις σχετικές επιλογές, προκειμένου αυτές να έχουν κοινωνικό πρόσημο και αντίκρισμα» σημειώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ