don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ώρα… FITCH, το “Ψηφίζουμε Ελλάδα” της Dominique Leroy, η επένδυση της United Group, η συμμαχία ΔΕΗ-Motor Oil, Παναθηναϊκός για Τσάμπιονς Λιγκ, η σφήνα της FORD, το προσωπικό στοίχημα του Σωκράτη και η «νέα Πίτσος»

*Σήμερα “κληρώνει”, το βράδυ με την ετυμηγορία της FITCH. Για να σας δω, τι (προ) βλέπετε:

– Αναβάθμιση της κλίμακας (σε απόσταση… βολής από το investment grade)

– Απλή αναβάθμιση (μόνο) των προοπτικών (outlook)

– Σιγή ασυρμάτου και

– Υποβάθμιση

Το τελευταίο δεν παίζει με το Β και Γ να είναι εντός παιδιάς. Σε ενδεχόμενη “σιγή ασυρμάτου” σχεδόν βέβαιο το profit taking, την Δευτέρα.

*Τι θα σημαίνει για την οικονομία η απόκτηση της “επενδυτικής βαθμίδας”; Κατ’ αρχήν σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού/χρήματος για Δημόσιο (κρατικά ομόλογα και επιχειρήσεις). Έμμεση ενίσχυση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην χώρα, καθώς θα δοθεί πρόσβαση σε ευρύτερη ομάδα επενδυτών. Σε δεύτερο χρόνο, την προοπτική επανένταξης της αγοράς στην κατηγορία των αναπτυγμένων.

*United Group/BC Partners. Επενδυτικό πρόγραμμα 1,3 δισ. σε “οπτική ίνα” και 5G. Σημαντική πηγή εσόδων η Ελλάδα και The Show Must Go On στα Telecoms.

*“Ψηφίζουμε Ελλάδα” λέει η Dominique Leroy. Μέλος του δ.σ της Deutsche Telekom η Γαλλίδα (με βαρύνουσα θέση) εννοώντας βεβαίως τον ΟΤΕ. Μία “ανάσα” από τα 8 δισ. η αποτίμηση του Οργανισμού. Λεπτομέρεια, που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά. Η D.T εμφανίζεται να έχει το 45% και κάτι του μ.κ. Όμως σύμφωνα με τις αγορές ιδίων μετοχών-πρόγραμμα που υλοποιεί μεθοδικά η διοίκηση επί μακρόν- το πραγματικό ποσοστό των Γερμανών θα πρέπει να πλησιάζει το 49,5%. Εάν μετράω σωστά και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν κοινοποιηθεί στο Χρηματιστήριο. Στα περίπου 400 εκατ. υπολογίζεται, πως έχουν διατεθεί.

*Λεπτομέρεια χρήσιμη πρακτικά για τους Τεχνικάριους του χρηματιστηρίου. RSI 78 για τον Τραπεζικό Δείκτη έχει να δει η αγορά, από το Νοέμβριο του 2020. Κανόνας (με τις εξαιρέσεις του ωστόσο) μία τόσο μεγάλη τάση να έχει διάρκεια, ενώ η πρώτη διόρθωση της ενδείκνυται για αγορές.

*Δεν χρειάστηκε να περιμένουν και πολύ οι επενδυτές στην ΔΕΗ, ειδικότερα τα funds. Η μετοχή συσσώρευσε για ικανό διάστημα πέριξ των 9 ευρώ της αμκ, για να λυθεί ο σχηματισμός επιθετικά. Σε χρόνο d.t έως τα 9,465 ευρώ. Προχθές, εάν θυμάμαι καλά τα λέγαμε για το CVC Capital (με κόστος συμμετοχής στα 9 ευρώ και ρήτρα διακράτησης 6μηνου) και την τακτική του Γιώργου Στάσση.

*Μέχρι αργά το βράδυ η αγορά αναζητούσε τον (ή τους) αγοραστή (αγοραστές) των προσυμφωνημένων πράξεων (πακέτων) στην Alpha Bank. Συνολικά 8 εκατ. μτχ δεν είναι λίγες και δεν αφορούν σε μικροεπενδυτές (προφανώς). Οι εντολές έγιναν στα 1,25-1,259 ευρώ.

*Και μιας ο λόγος για ΔΕΗ αυτή την φορά MoU με την Motor Oil για είσοδο στον κλάδο του “πράσινου υδρογόνου”. Τι σημαίνει, πέραν των άλλων και για το κόστος χρηματοδότησης; περισσότερος δανεισμός/γραμμές με χαρακτηρισμό green/eco friendly μικρότερο κόστος από τις τράπεζες.

*Σας έχω και νεότερα για την έξοδο… Ζαρκαλή από την Wind. Πηγή μας, παναθηναϊκών φρονημάτων (γνωρίζει ο Νάσος) μας έλεγε πως πήρε ένα γερό πακέτο από το αφεντικό της BC Partners. Μάλιστα χαριτολογώντας έλεγε πως με τα χρήματα αυτά μπορεί να βγάλει Τσάμπιονς Λιγκ την ομάδα της καρδιάς του.  

*Για την σφήνα FORD στα “ηλεκτρικά” της TESLA η στήλη είχε αναφερθεί. Στο 5% και τα 15,59% η μετοχή. Ξεκάθαρο bullish σήμα και επόμενη στάση στα 27$ και περαιτέρω long λόγω της εισόδου της εταιρείας στα EV.

*Τον ισχυρότερο ρυθμό επαναφοράς-όσον αφορά στις εμπορικές πτήσεις- κατέγραψε η Ελλάδα το 2021. Τα στοιχεία της Eurostat είναι ενδεικτικά της δυναμικής, που θα μπορεί να αναπτύξει η ελληνική τουριστική “βιομηχανία” εάν και εφ’ όσον από τέλος Απριλίου-αρχές Μαΐου διαφανεί διέξοδος. Φέτος Πάσχα Καθολικών-Ορθοδόξων είναι πολύ κοντά και για αυτό οι γνώστες του κλάδου θεωρούν κρησάρα και πρόκριμα τις 2 τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου.

*Στις εγκαταστάσεις της Intracom Defence- στην Παιανία- ο Ακόλουθος Άμυνας της Αιγύπτου. Προ μηνών και ο Ισραηλινός. Επιστρέφει από Νέα Υόρκη η επιτελική ομάδα της Intralot, που είχε (ξανά) πάει για τα της εισαγωγής της θυγατρικής Intralot US στην Wall Street. Σε δείκτη του Nasdaq, σε 12 μήνες; θα μπορούσε καθώς ο Σωκράτης (ένας είναι) τόχει πάρει προσωπικά. 

*Prodea και YODA Group από κοινού για την ανάπτυξη των ακινήτων της Cyprus Tourism Development Company. Η CTDC διαθέτει οικόπεδο (δίπλα σε ξενοδοχείο της) όπου και θα ανεγερθεί 17όροφος πύργος γραφείων και συγκρότημα ξενοδοχειακών κατοικιών. Συμφερόντων του επιχειρηματία Ιωάννη Παπαλέκα το YODA Group αναπτύσσει πολύπλευρη δραστηριότητα και στη Μεγαλόνησο.

*Στα 11,989 εκατ. ανέρχονται τα έσοδα που μέσω (προσωρινού) μερίσματος θα διανεμηθούν στους μετόχους της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Από 19 εκατ. είχαν δοθεί τις προηγούμενες δύο χρήσεις.

*Μεταφορά στα Οινόφυτα από του Ρέντη, για τη νέα μονάδα παραγωγής της ΠΙΤΣΟΣ. Σε πρώτη φάση ξεκινά (τον Μάρτιο) η παραγωγή εστιών κουζίνας που θα διευρυνθεί σταδιακά προκειμένου να υλοποιηθεί το πλάνο της Pyramis. Γνωστό, πως η εταιρεία του Νίκου Μπακατσέλου απέκτησε μέρος του εξοπλισμού της ΠΙΤΣΟΣ από την γερμανική BSH αποτρέποντας τη μεταφορά της στην γείτονα Τουρκία. Δεν είναι ωστόσο, ευρέως γνωστό, πως η Pyramis είναι από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής νεροχυτών διεθνώς πολύ δε περισσότερο πως στις προθέσεις του και προέδρου ΔΕΔΔΗΕ και ΕλληνοΑμερικανικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι νέες επενδύσεις προκειμένου να στηρίξει ακόμη περισσότερο το εγχείρημα του.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask