Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΌχι στα «απαγορευτικά» για χάρη των τουριστικών εσόδων

Όχι στα «απαγορευτικά» για χάρη των τουριστικών εσόδων

Κεντρικό κριτήριο στη λήψη αποφάσεων φαίνεται να αποτελεί η διασφάλιση των εσόδων του τουρισμού, τα οποία κρίνονται ως πολύ σημαντικά σε μια ακόμα χρονιά που ο προϋπολογισμός έχει τραυματιστεί λόγω κορονοϊού. Αυτός είναι και ο λόγος που κυβερνητικά στελέχη φιλτράρουν «διπλά και τριπλά» τυχόν σκέψεις για περιοριστικά μέτρα, δεδομένου ότι αυτές θα θα μπορούσαν να πλήξουν την εισερχόμενη κίνηση από βασικές αγορές-τροφοδότες του κλάδου. 

Ήδη η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει μικρές αρρυθμίες, με παράγοντες του τουρισμού να επισημαίνουν ότι οι προσδοκίες για μεγάλη αύξηση των κρατήσεων από την επανεκκίνηση της Βρετανικής αγοράς δεν επιβεβαιώνονται πλήρως την ώρα που δύο ακόμα βασικές δεξαμενές τουριστών, Γερμανία και Ισραήλ, εξετάζουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων για όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα.  

Τα μηνύματα των κυβερνητικών παραγόντων προσανατολίζονται στην αύξηση του ρυθμού του εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι δεν θα παρθούν γενικευμένα περιοριστικά μέτρα, όπως ένα νέο lockdown, που θα πλήξουν την τουριστική κίνηση. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τα όσα επεσήμανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. Ήδη άλλωστε κυβερνητικές διαρροές παραπέμπουν σε άρση των περιορισμών ακόμα και στη Μύκονο, σενάρια που μένει να επιβεβαιωθούν και κατά την συνεδρίαση των ειδικών σήμερα, Τετάρτη.  

Σε αυτό το πλαίσιο και λόγω των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα ο στόχος για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 3,6% φέτος παραμένει σταθερός. Αντίστοιχα σταθερός παραμένει και ο πήχης για τα τουριστικά έσοδα ο οποίος έχει τεθεί στην ανάκτηση του 45% των εσόδων του 2019.  

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα μηνύματα των φορέων του τουρισμού, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο να προτάσσει το θεμα της υγειονομικής ασφάλειας και της συμμόρφωσης στα πρωτόκολλα και τους κανόνες από όλους, ώστε να θωρακιστούν οι προορισμοί και στον δυνητικά σκληρό ανταγωνισμό των επόμενων χρόνων. «Πρώτη φορά μετά από χρόνια που ασφαλής πρόβλεψη για τα φετινά τουριστικά έσοδα δεν μπορεί να γίνει. Το θετικό momentum μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαδεχθεί η ανασφάλεια και αντίστροφα. Ένα είναι βέβαιο: η πανδημία απαιτεί ασφαλείς συνθήκες ταξιδιών. Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος.   

Την ίδια στιγμή, επιχειρηματίες του τουρισμού υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού των εργαζομένων στον κλάδο για να θωρακιστεί το τουριστικό προϊόν προς αποφυγή νέων περιορισμών. Για το λόγο αυτό μάλιστα φαίνεται να έχουν ζητήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού να ενσωματωθεί με το πιστοποιητικό υγείας που οφείλουν να διαθέτουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις θα παρθούν εντός της εβδομάδας και δεν αποκλείεται μαζί με αυτές να δοθεί και η δυνατότητα μεταφοράς μη εμβολιασμένων εργαζομένων σε πόστα που δεν απαιτούν άμεση επαφή με τουρίστες.

Σε επίπεδο αφίξεων, οι πρώτες ενδείξεις είναι ικανοποιητικές τηρουμένων των αναλογιών. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα η υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη έχουν αφιχθεί στην Ελλάδα περίπου 2,3 εκατομμύρια τουρίστες. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν μέχρι στιγμής οι Γερμανοί με τις αφίξεις των τουριστών από εκεί να φτάνουν τις 412.000. Την ίδια στιγμή εξαιρετικά δείχνει να κινείται και η αγορά της Πολωνίας. Ήδη οι Πολωνοί που ήρθαν στην Ελλάδα ανέρχονται σε 202.000 όταν πέρυσι είχαν έρθει συνολικά 295.000, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα και στο μέλλον. Όσον αφορά τώρα στην αγορά, οι ελεύσεις τουριστών ανέρχονται σε 100.000 επισκέπτες προς την Ελλάδα. Σημειωτέον ότι το 2020 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 78,2% και διαμορφώθηκε στα 7.406.000, έναντι 34.005.000 το 2019.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ