Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΌλο και περισσότερο έδαφος κερδίζουν οι ανέπαφες πληρωμές

Όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζουν οι ανέπαφες πληρωμές

Όλο και περισσότεροι Έλληνες εμπιστεύονται μετά και την πανδημία του κορονοϊού τις ανέπαφες συναλλαγές, πληρώνοντας με κάρτα από τις αγορές μέσω διαδικτύου μέχρι και τις συναλλαγές στο περίπτερο. Το παραπάνω αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Visa αλλά και τα όσα ανέφερε προ εβδομάδας ο εμπορικός Διευθυντής της Cardlink, κ. Αντίγονος Παπαδόπουλος ,κατά την συμμετοχή του στο υνέδριο Digital Banking Forum 2021, που διοργάνωσε η ethosEVENTS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Visa μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο πραγματοποιήθηκαν ένα δισεκατομμύριο περισσότερες πληρωμές, γεγονός που αποδεικνύει την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην διεκπαιρέωση πληρωμών χωρίς την εισαγωγή PIN. Στην επίτευξη του ορόσημου συνέβαλε και το γεγονός ότι τα όρια ανέπαφων συναλλαγών αυξήθηκαν σε 29 χώρες της Ευρώπης ως απάντηση στην πανδημία του Covid-19.

Μάλιστα βάσει έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία, η τάση αναμένεται να συνεχιστεί αφού τα δύο τρίτα (65%) των καταναλωτών παγκοσμίως επιθυμούν να πραγματοποιούν ανέπαφες πληρωμές με τη συχνότητα που το κάνουν σήμερα αν όχι ακόμα περισσότερο.

Η αυξανόμενη ζήτηση για ανέπαφες συναλλαγές είναι εμφανής σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πάνω από το 80% των πληρωμών Visa στο κατάστημα να γίνονται πλέον ανέπαφα.

Στην περίπτωση της χώρας μάλιστα, η οποία παρέμενε μέχρι πρότινος πιστή στα μετρητά, ο αριθμός των ανέπαφων συναλλαγών με Visa αυξήθηκε κατά 20% από έτος σε έτος. Αυτό ωστόσο που ξεχωρίζει όσον αφορά την Ελλάδα είναι η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Για την ακρίβεια βάσει των στοιχείων της Visa οι συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 90% τον Δεκέμβριο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Όπως ήταν αναμενόμενο η δημοτικότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, με 15 χώρες να καταγράφουν αύξηση 40% ή και περισσότερο. Πρωταθλητής των ανέπαφων συναλλαγών αποδεικνύεται το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού τα 400 εκατ. από το 1 δισ. ανέπαφων συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν εκεί. Μάλιστα στην περίπτωση της Αγγλίας αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη άνοδος μετά και την αύξηση του ανώτατου ορίου στις 100 λίρες που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Την συνεχώς αυξανόμενη δημοφιλία τέτοιου είδους συναλλαγών, πέρα από το δίκτυο της Visa, επισφραγίζουν και τα στοιχεία της Cardlink. Βάσει των εκτιμήσεων της Cardlink, όπως ανέφερε ο εμπορικός Διευθυντής της, κ. Αντίγονος Παπαδόπουλος την προηγούμενη χρονιά στην Ελλάδα η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 34 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του 3%, ωστόσο το πλήθος των συναλλαγών ανήλθε σε 1,2 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 15% σε σχέση με το 2019.

Διαφορετική ήταν η εικόνα για την Ελληνική αγορά του e-commerce το 2020, αφού τόσο η αξία όσο και το πλήθος των συναλλαγών παρουσίασαν αύξηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Cardlink, η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 4 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 15% σε σχέση με το 2019 ενώ το πλήθος των συναλλαγών εκτοξεύτηκε κατά 70% κι έφτασε τα 106 εκατ.

Μεγάλη ήταν η αύξηση και των ανέπαφων συναλλαγών, το μερίδιο των οποίων στο δίκτυο των POS της Cardlink έφτασε το 2020 στο 92% από 71% που ήταν το 2019 κι από το 58% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα (2018).

Αυξητικές τάσεις κατέγραψαν και οι συναλλαγές μικρής αξίας από 2 έως και 10 ευρώ, όπως προκύπτει από το πλήθος των συναλλαγών που εκτελέστηκαν μέσω του δικτύου των POS της Cardlink.

Για την ακρίβεια οι συναλλαγές έως 10 ευρώ ανήλθαν στο 37% του συνόλου των συναλλαγών, από 32% που ήταν το 2019 και 28% που ήταν το 2018. Μάλιστα τον Μάρτιο του 2021 οι συναλλαγές μικρής αξίας με κάρτα έφτασαν στο 42% του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν.

Οι συναλλαγές αξίας έως 5 ευρώ έφτασαν στο 20% του συνόλου τον Δεκέμβριο του 2020 από 16% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και 12% που ήταν τον ίδιο μήνα του 2018. Το Μάρτιο του 2021 δε, έφτασαν στο 23%.

Τέλος στο 6% του συνόλου έφτασαν και οι συναλλαγές έως 2 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, από 5% που ήταν το 2019 και 3% που ήταν το 2018. Η άνοδος συνεχίστηκε και τους τρεις πρώτους μήνες του νέου έτους φτάνοντας τον Μάρτιο του 2021 στο 8% του συνόλου των συναλλαγών.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ