don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Όλα του γάμου δύσκολα για την Εθν. Ασφαλιστική, στον Κουρσάρο… μαθαίνεις, ο δαιμόνιος Πήτερ και ο χρυσωμένος Γιούργκεν

*Η καθυστέρηση δείχνει να φέρνει ανατροπές και-ενδεχομένως- να επισπεύδει εξελίξεις. Ο λόγος για την παρέμβαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ στο θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital. H DG Comp εστιάζει στο ενδεχόμενο (εν δυνάμει) δημιουργίας “κλειστής ολιγοπωλιακής αγοράς” στο “τρίγωνο” υπηρεσιών υγείας- ασφαλιστικού κλάδου- τομέα bancassurance. Το memo της Επιτροπής έχει εξεταστεί ενδελεχώς από την ομάδα νομικών του fund, που όπως μαθαίνουμε έχει βρει κάποιες… νομικοφανείς αιτιάσεις που θα μπορούσαν ακόμη και να αντιστρέψουν την διαδικασία εξαγοράς. Η όλη εξέλιξη, πάντως, φαίνεται πως έχει-εκτός των άλλων- ακόμη μία παράπλευρη συνέπεια, καθώς δείχνει να επισπεύδει την πρόθεση του CVC Capital να απο-επενδύσει-σταδιακά- από τον τομέα των θεραπευτηρίων. Κρούσεις από deal makers προς τον Alex Fotakidis είναι… κοινό μυστικό πως έχουν γίνει.

*Παρεμβατικός, για ακόμη μία φορά ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Αυτή την φορά ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε διημερίδα του “Κύκλου Ιδεών” (του Ευάγγελου Βενιζέλου) αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση παραδεχομένος, ότι δεν την είχαν προβλέψει (συνακόλουθα της αλυσιδωτές συνέπειες της). Ωστόσο, ήταν καθησυχαστικός ως προς την εξέλιξη του πληθωρισμού (των επιτοκίων, ομολόγων κ.λ.π), ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να συν-εργαστούν, ώστε να μπορέσει η χώρα να επανέλθει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας το 2022.

*Για την συνάντηση στον Κουρσάρο, σας έλεγα χθες. Δεν άργησε να επικοινωνήσει η πηγή μου, για να μου εκμυστηρευθεί 2-3 ενδιαφέροντα, που… έτυχε να ακούσει από το “διπλανό τραπέζι”. Το πρώτο -γιατί σε αυτό θα αρκεστώ σήμερα- αφορά στους εφοπλιστές της ποντοπόρου, με αφορμή την έκδοση εταιρικού ομολόγου από την Capital SMC συμφερόντων Μαρινάκη. Κατά πως φαίνεται, μετά τους Κωνσταντακόπουλο και Μαρινάκη πρόσω για την έξοδο στις αγορές έχουν βάλει άλλοι 2 από τους “Greeks του shipping”, εισηγμένων στο NYSE. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα άκουσε η πηγή και σας μεταφέρω προς την έκδοση εταιρικού ομολόγου δρομολογούν η Navios (Αγγελική Φράγκου) και Danaos (Dr John Coustas). Απ’ ότι καταλαβαίνω, τόσο η προσφορά (ξεπέρασε τα 650 εκατ.) όσο το επιτόκιο (2,70%) της έκδοσης της Costamare (άντλησε 100 εκατ.), συνδυαστικά με την άνετη υπέρ κάλυψη, που θα έχει το ομόλογο της Capital (πηγαίνει για 150 εκατ.) ανοίγει την… όρεξη και άλλων. Και γιατί όχι άλλωστε, με τον κλάδο στα πάνω του και τους Greeks να “σαρώνουν” διεθνώς.

*Ακόμη μία μεγάλη κίνηση του Πήτερ Λιβανού. Πέτυχε για την εταιρεία του, εισηγμένη στη Νέα Υόρκη, αναχρηματοδότηση δανείου ύψους 325 εκατομμυρίων δολαρίων. Η επαναδιαπραγμάτευση έγινε με τις Αμερικανικές εταιρείες Carlyle και Eig. Η GasLog που διαθέτει στόλο LNG, αποτελούμενο από 35 πλοία, θα αποπληρώσει το δάνειο το 2029 με επιτόκιο 7,5, ενώ τα υφιστάμενα δάνεια είχαν επιτόκιο 8,85%. Η εταιρεία είχε τζίρο το δεύτερο τρίμηνο του 2021 173 εκατομμύρια με καθαρά κέρδη 7,7.

*Να σας βάλω και ένα QuiZάκι: Talk of the town στο “νησί των ανέμων” το “πωλητήριο” που έχει βάλει ισχυρός εφοπλιστής/επιχειρηματίας/μεγαλοπαράγων old school κοπής για την πολυτελή βίλα του στην παραλία Άγιος Στέφανος, δίπλα στο λιμάνι της Μυκόνου.

*To τυρί (την χαμηλή χρέωση ανά κιλοβατώρα της διαφήμισης) το είδες. Τη… φάκα (της εξαιρετικά υψηλής ρήτρας αναπροσαρμογής που ουδείς σου λέει πόσο θα σου κοστίσει) δεν την είδες; Επειδή όσο θα περνούν οι εβδομάδες και θα πέφτει ο υδράργυρος, οι εκπλήξεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι μεγάλες και δυσάρεστες (ειδικά για όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για την θέρμανση), καλείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να κάνει τη δουλειά της. Να δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να συγκρίνουν τιμές. Όχι όμως αυτές των επίσημων τιμοκαταλόγων, αλλά και τις πρόσθετες χρεώσεις που προκύπτει από τους μαθηματικούς τύπους με τις ρήτρες αναπροσαρμογής. Αλλιώς, εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές θα μείνουν εκτεθειμένοι.

*Το άκουσα, από παράγοντα του “πετρελαϊκού” κλάδου και έμεινα… κατά το κοινώς λεγόμενο. Την ημέρα, που ο Βλαδίμηρος Πούτιν “εκβίαζε” (με το “γάντι”) την Ευρώπη, όσον αφορά στην προμήθεια με φυσικό αέριο, ο Ρ.Τ Ερντογάν “σήκωνε” από την αγορά 20 τεράστια φορτία LNG. “Κλειδώνοντας” τα, πέτυχε να “τραβήξει” από την ευρωπαϊκή αγορά τη συγκεκριμένη σημαντική ποσότητα πετυχαίνοντας να ανεβάσει αισθητά το κόστος του φ/α.

*Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία, παλαιόθεν γνωστό σας το σύνθημα. Το γεγονός όμως, πως η γαλλική Total πούλησε 2-3 ευρώ ακριβότερα τη μονάδα φυσικού αερίου στην ελληνική ΔΕΗ δεν το γνώριζα. Το άκουσα και αυτό χθες.

*Σας λέγαμε τις προάλλες ότι τα πόδια της Premier League κοστίζουν πάνω από 8 δις στερλίνες. Θέλετε να μάθετε τι βγάζουν οι πρώτοι έξι σε κατάταξη προπονητές; Jurgen Klopp (Liverpool) 36 εκατομμύρια στερλίνες, Pep Guardiola (Manchester City) 30, Tomas Tuchel (Chelsea) 15, Mikel Arteta (Arsenal 15), Ole Gunnar Solskjaer (Manchester United) μόνο 2 και Nuno Espirito Santo (Tottenham Hotspur) 1,1 εκατομμύριο. Κάπως έτσι εξηγείται γιατί η United και η Tottenham βλέπουν καιρό τώρα το πρωτάθλημα με το κιάλι. Τελικά ό,τι πληρώσεις… παίρνεις.

*Μιας και βρισκόμαστε στο νησί να σας πούμε ότι κανείς δεν πάει χαμένος. Ο τέως υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Matt Hancock, βρήκε δουλειά στα Ηνωμένα Έθνη, ως ειδικός αντιπρόσωπος για την ανάκαμψη της Αφρικανικής οικονομίας από τον covid-19. Ο… σιδηροδρομικός τίτλος του θα είναι: Ειδικός αντιπρόσωπος για καινοτομία στην οικονομία και την κλιματική αλλαγή, για την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα Αφρικής. Υπενθυμίζουμε ότι ο Matt στην ουσία προκάλεσε την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση του Μπόρις, γιατί παραβίασε το social distancing, όπερ, συνελήφθη από κάμερα στο γραφείο του σε περιπτύξεις με την σύμβουλό του, σύζυγο γνωστού Βρετανού επιχειρηματία. Επακολούθησε χωρισμός με τη σύζυγο του, όπως και της συμβούλου με τον δικό της. Τώρα ζουν μαζί. Αυτά.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask