Τον «δρόμο» της ψηφιοποίησης ακολουθεί και η Ελληνική Δικαιοσύνη, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών τεχνολογιών πληροφορικής κι επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τον σχετικό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό που τέθηκε πρόσφατα σε Δημόσια Διαβούλευση, οι δράσεις που δρομολογούνται προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολλαπλές και φιλοδοξούν να καλύψουν διάφορους τομείς της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται
-Η Ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
-Μια Δέσμη δράσεων για την ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Ποινικού Μητρώου και περαιτέρω επέκτασης των υπηρεσιών του.
-Καθώς και η Αναβάθμιση και επέκταση λειτουργικότητας του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) – ΟΣΔΔΥ-ΠΠ Β’ Φάση.
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 99.000.000 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και η διάρκειά της ορίζεται σε 36 μήνες. Όσο για τον ανάδοχο θα επιλεγεί βάσει της πλέον συμφέρουσας από οικονομικής άποψης προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψη την βέλτιστη σχέσης ποιότητας – τιμής.
Τα οφέλη που θα έχει η χώρα
Οι παρεμβάσεις στις τρεις αυτές λειτουργικές ενότητες του έργου, καλύπτουν σημαντικό τμήμα των βασικών λειτουργιών της Δικαιοσύνης, και εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν άμεσα στην επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, στην αύξηση της αποδοτικότητας και στην εξοικονόμηση πόρων στον εν λόγω κλάδο.
Παράλληλα βέβαια και δεδομένου ότι η δικαιοσύνη αποτελεί κομβικό τομέα για τη λειτουργία του πολιτεύματος της κοινωνίας και της οικονομίας με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, να ενταθεί το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών προς την Ελλάδα, να ενδυναμωθούν οι θεσμοί αλλά και να τονωθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Για το σκοπό αυτό άλλωστε προβλέπεται για παράδειγμα η υποστήριξη των Δικαστικών λειτουργών στην άσκηση των καθηκόντων τους, η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων της Δικαιοσύνης και άλλων φορέων του Δημοσίου τομέα με την ανάπτυξη ηλεκτρονικών διεπαφών, η μείωση της ανάγκης για φυσική παρουσία σε υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης όπως η υποβολή και παραλαβή εγγράφων, αιτημάτων κ.ο.κ και πολλά άλλα.
Παρότι μάλιστα το έργο δεν αφορά άμεσα πράσινες δράσεις, η ψηφιοποίηση του κρίσιμου τομέα της δικαιοσύνης αναμένεται να μειώσει τον αριθμό φυσικών μετακινήσεων και φυσικής διακίνησης εγγράφων, συμβάλλοντας έτσι έμμεσα στη μείωση της κίνησης τροχοφόρων οχημάτων και των σχετικών βλαβερών εκπομπών.
Τέλος, το προτεινόμενο έργο αναμένεται να συμβάλει ποικιλοτρόπως στην επίτευξη των γενικών στόχων της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, αλλά και των ειδικών στόχων για τον τομέα της δικαιοσύνης.