Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Χωρισμένη στα δύο η χώρα - "Καλπάζει" ο ιός στη Β. Ελλάδα

Χωρισμένη στα δύο η χώρα – “Καλπάζει” ο ιός στη Β. Ελλάδα

Συνεχίζεται η πτωτική τάση της πανδημίας του κορωνοϊού για πέμπτη συνεχή εβδομάδα στη χώρα όπως σημειώθηκε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα εμφανίζει και διαφοροποιήσεις ανά περιοχή με την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όπως φαίνεται υπάρχει ευθεία αντιστοιχία ανάμεσα στην εμβολιαστική κάλυψη και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

«Δυστυχώς τα στοιχεία για την Βόρεια Ελλάδα μας δείχνουν ότι υπάρχει επιδείνωση λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επιδημιολόγος αναπληρωτής καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Ειδικότερα, οι περιοχές που παρουσιάζουν αύξηση του ιικού φορτίου του Covid-19 είναι Καστοριά, Πιερία, Ημαθία, Δράμα, Μύκονο, Ικαρία, της περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας.

Ήδη στην Ελλάδα φαίνεται πως στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πανδημία «καλπάζει» και φέρνει μαζί της νέα περιοριστικά μέτρα. “Η Βόρεια Ελλάδα που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, τα κρούσματα αυξάνονται, τα νοσοκομεία γεμίζουν, ενώ τέθηκαν σε μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Κιλκίς και η Λάρισα”, όπως σημειώθηκε.

Το καμπανάκι για την Βόρεια Ελλάδα “έκρουσε” και η Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στο MEGA υπογράμμισε πως “υπάρχουν πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 40%, γιατί δεν έχουν πειστεί. 1 στα 3 κρούσματα σε ορισμένες περιοχές της Βορείου Ελλάδας είναι παιδιά. Πιέζεται το σύστημα. Πάνω από 90% καλυμμένες είναι οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Αν καλυφθεί το 10% πού θα πάει ο κόσμος να νοσηλευτεί».

Παιδιά και μαθητές «καθρέπτης» κάθε κοινότητας

Όσον αφορά έναν πρώτο απολογισμό για τις τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το αποτύπωμα της επιδημίας στον πληθυσμό των μαθητών είναι θετικός. Ο αριθμός των κρουσμάτων στους εφήβους 12 έως 17 ετών είναι σημαντικά χαμηλότερος από εκείνον που καταγραφόταν τον περασμένο Αύγουστο.

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι τα κρούσματα στα παιδιά και τους μαθητές είναι «καθρέπτης» κάθε κοινότητας και κάλεσε όλους να εμβολιασθούν, αφού «κανείς δεν είναι άτρωτος». Μάλιστα εξήγησε πως η  ενδοοικογενειακή μετάδοση που βλέπουμε στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οφείλεται στο γεγονός ότι: «Όπου έχουμε πολλά κρούσματα σε παιδιά είναι επειδή οι γονείς που είναι συνήθως  35-45 ετών είναι ανεμβολίαστοι. Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των μεγάλων φταίει». 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ