Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: Το δυνατό «μπάσιμο» του Μάρτη και τα νέα δεδομένα

Χρηματιστήριο: Το δυνατό «μπάσιμο» του Μάρτη και τα νέα δεδομένα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με εντυπωσιακό τρόπο έχει εισέλθει ο Μάρτιος για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, δείχνοντας ότι θα είναι ένας ενδιαφέρον μήνας, καθώς υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σε πολλά επίπεδα, που δύνανται να προσδώσουν ξεχωριστό ενδιαφέρον και πιθανότατα να αντιστρέψουν την αρνητική παράδοση που έχει ο μήνας από πλευράς αποδόσεων μετοχών.

Κινητικότητα στις τράπεζες, με διαδικασίες εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων με μεγάλες τιτλοποιήσεις αλλά και ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης με εκδόσεις ομολόγων, οι προσδοκίες για πιθανή αφύπνιση του τουρισμού νωρίτερα φέτος και οι επιχειρηματικές διεργασίες σε υποδομές, ενέργεια και κατασκευές, αυξάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, οι ελπίδες ότι το λιανικό εμπόριο θα ανοίξει προσεχώς δεδομένου ότι οι αντιδράσεις από την καταρρακωμένη αγορά είναι μεγάλες με πολλές πλευράς να πιέζουν για αλλαγή του μείγματος μέτρων έναντι του Covid-19, αφυπνίζουν και τις μετοχές του συγκεκριμένου χώρου. Κύριο χαρακτηριστικό των δύο πρώτων συνεδριάσεων του Μαρτίου είναι το στοιχείο του ξεμπλοκαρίσματος που δείχνουν αρκετοί τίτλοι των τραπεζών και των blue chips.

Ο Μάρτιος λοιπόν έχει πολύ συμπυκνωμένη ατζέντα, με ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και άλλες εξελίξεις, όπως οι εκδόσεις ομολόγων που ήδη ξεκίνησαν (Alpha Bank), ενώ έχουν έχουν δρομολογηθεί είτε μέσα στο μήνα, είτε λίγο αργότερα διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε Πειραιώς Financial, Aegean Airlines και Ελλάκτωρ. Συνάμα, εκδόσεις ομολόγων προγραμματίζουν και εισηγμένες της πραγματικής οικονομίας – πάντα σε συνάρτηση με την πορεία και τις συνθήκες της αγοράς – όπως Motor Oil, ΔΕΗ και Costamare Shipping Co S.A..

Μένει να δούμε αν η ελληνική αγορά θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις τεράστιες απαιτήσεις για «σήκωμα» ρευστότητας που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα, κάτι που αποτελεί ένα στοίχημα για όλο το Χρηματιστήριο.

Κέρδη έως 13,81% στις τράπεζες το διήμερο το Μαρτίου

Χθες το ελληνικό χρηματιστήριο συμπλήρωσε την 5η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση με το Γενικό Δείκτη να έχει κέρδη 5,62% αυτό το διάστημα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει ένα καλό τετραήμερο με αντίδραση 13,02%. Ύστερα από την άνοδο 5,73% του Γενικού Δείκτη το Φεβρουάριο, η αγορά έχει κάνει δύο στα δύο και τον τρέχοντα μήνα, καταγράφοντας άνοδο 3,11% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +9,94% σε επίπεδο τραπεζικού!

Η μετοχή της Eurobank καταγράφει ράλι αντίδρασης το διήμερο σε ποσοστό 13,81%, ενώ η Alpha Bank ενισχύεται κατά 12,24%. Η Aegean Airlines μετά το +27,8% του Φεβρουαρίου ενισχύεται ήδη κατά 8,21% το πρώτο διήμερο του Μαρτίου, με φόντο τις προσδοκίες ότι το δρομολογούμενο διαβατήριο εμβολιασμού που θα προκρίνει η Κομισιόν, θα «σώσει» ένα μέρος της τουριστικής σεζόν.

Βεβαίως, είναι ακόμη πολύ νωρίς να βγουν συμπεράσματα για το πως θα κινηθεί φέτος η τουριστική σεζόν. Η ελπίδα για άνοιγμα του λιανικού εμπορίου ώθησε χθες τη Jumbo στο +5,33% όπως και τον ΟΠΑΠ στο +3,77%, ενώ μια ανάσα από τα 9 ευρώ και σε νέα υψηλά 13 ετών με άνοδο 5,53% το διήμερο έκλεισε η ΓΕΚ Τέρνα.

Αφύπνιση συναλλαγών

Η αγορά έχει ανεβάσει μερικώς και τη συναλλακτική της δραστηριότητα το τελευταίο τριήμερο, καθώς μετά τα 85,63 εκατ. ευρώ της Παρασκευής και τα 73,60 εκατ. ευρώ της Δευτέρας, χθες ο τζίρος στο Χρηματιστήριο διαμορφώθηκε στα 78,20 εκατ. ευρώ. Μάλιστα δεν υπήρχαν πολλά πακέτα, που σημαίνει ότι ήταν «καθαρές» συναλλαγές σε ανοδική συνεδρίαση, στοιχείο που μαρτυρά «χτίσιμο» θέσεων και νέα πονταρίσματα.

Ο Γενικός Δείκτης πλέον βρίσκεται σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών, σπάζοντας τις αντιστάσεις στην περιοχή των 805-810 μονάδων, βάζοντας πλώρη πλέον για τις 820 μονάδες. Πιο αναλυτικά ο Γ.Δ. έκλεισε χθες στις 817,03 μονάδες με άνοδο 1,80% με κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 818,07 μονάδες (+1,93%). Βεβαίως, έχοντας συμπληρώσει πέντε διαδοχικές ανοδικές ημέρες, μπορεί να έρθει και η διόρθωση, ίσως με αφορμή τις «απειλές» για πιο σκληρό lockdown στη χώρα. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε πάνω από τις 510 μονάδες για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου.

Μένει να δούμε λοιπόν πως θα εξελιχτεί περαιτέρω ο τρέχον μήνας, που στατιστικά είναι ένας αρνητικός μήνας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, τα τελευταία 22 χρόνια, ο μήνας κλείνει αρνητικά στα 15 εξ αυτών, με τη μέση μηνιαία απόδοση να είναι αρνητική κατά 2,55%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ