Του Απόστολου Σκουμπούρη
Τα ανθεκτικά αποτελέσματα σημαντικών βιομηχανικών εταιρειών όπως Τιτάν, Μυτιληναίος, Viohalco κ.α., η ολοκλήρωση του deal πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η κινητικότητα στον κλάδο της ενέργειας αλλά και η προσδοκία ότι το άνοιγμα της οικονομίας δε θα αργήσει, βελτίωσε την ψυχολογία της αγοράς και επανάφερε στο προσκήνιο τους long στο Χ.Α.
Και μόνο ότι 28 μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκονται σε υψηλά 52 εβδομάδων, ενώ κορυφαία blue chips όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος διαπραγματεύονται σε υψηλά 13 ετών – όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν πάνω από τις 5.000 μονάδες – δείχνει πολλά.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που δεσπόζει τελευταία λόγω της κινητικότητας σε μετοχικό επίπεδο, έκλεισε χθες πάνω από τα 10 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2008, ενώ έσπασε και το φράγμα του 1 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίησή της.
Η αγορά δείχνει να εστιάζει στην επόμενη ημέρα και στο άνοιγμα της οικονομίας δείχνοντας ότι έχει προεξοφλήσει όλη τη ζημιά που έχει προκληθεί από lockdown και την πανδημία, ενώ είναι θετικό ότι ξεπέρασε τους κραδασμούς από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς Financial.
Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας που προσβλέπουν στην επόμενη ημέρα, καταγράφηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής και δυναμική αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, με την Εθνική να ηγείται με άνοδο 5,53% (ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα το απόγευμα), η Eurobank έκλεισε στο +4% και η Alpha Bank +1,77%.
Στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις η αγορά είχε δείξει ξεκάθαρα ότι έβγαζε άμυνες και αναχώματα κρατώντας τις κρίσιμες στηρίξεις για τους κύριους δείκτες, οπότε την Παρασκευή η επιστροφή των αγοραστών ήταν εμφατική και επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο το φάσμα του ταμπλό.
Στις προηγούμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κράτησε το όριο των 830 μονάδων, ο FTSE 25 κράτησε τον «κόμβο» των 2000 μονάδων, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παρά το διαρκές «άδειασμα» στην Πειραιώς, κράτησε το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων. Με αυτή της την αντίδραση, η αγορά έδειξε ότι ολοκλήρωσε – σε αυτή τη φάση – τις όποιες διορθωτικές τακτοποιήσεις εκκρεμούσαν, «έδεσαν» οι τιμές σε δείκτες και μετοχές, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι σε εκείνες τις συνεδριάσεις, καταγράφηκε σημαντική μείωση των συναλλαγών.
Θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης η αγορά «στέγνωσε» με το τζίρο να πέφτει στα 60,22 εκατ. ευρώ, ένδειξη ότι διαθέσεις να «σηκωθούν» σημαντικά κεφάλαια από την αγορά δεν υπήρχαν. Άλλωστε, η αύξηση του τζίρου ενισχύει το εκάστοτε (ανοδικό ή πτωτικό) momentum, ενώ η μείωση των συναλλαγών σε πτωτικές – διορθωτικές συνεδριάσεις, μαρτυρά ότι διαθέσεις για «ξεφόρτωμα» δεν υπάρχουν.
Την Παρασκευή ο τζίρος ανήλθε στα 97,12 εκατ. ευρώ και μολονότι τα 22 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα (κυρίως στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), εντούτοις υπήρξαν 75,12 εκατ. ευρώ «καθαρές» συναλλαγές, επίδοση που κάθε άλλο παρά μικρή μπορεί να θεωρηθεί για τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 98,1 εκατ. ευρώ, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στα πολλαπλά πακέτα στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που σε εβδομαδιαίο επίπεδο διακίνησε άνω των 113 εκατ. ευρώ.
Εβδομαδιαία κέρδη 2,25% – Βελτιωμένη εικόνα και στον Mid Cap
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η αγορά κινήθηκε καθολικά ανοδικά, με το Γενικό Δείκτη όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, κλείνοντας στις 851,82 μονάδες με άνοδο 1,76%, κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 853,63 μονάδες (+1,98%). Ο FTSE 25 έκλεισε πάνω και από τις 2.050 μονάδες και συγκεκριμένα στις 2.050,87 μονάδες με άνοδο 1,95%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 543,12 μονάδες με άνοδο 3,52%.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. είχε άνοδο 2,25%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,32%, ο Mid Cap στο +2,38% και ο τραπεζικός δείκτης στο +4,24%. Έτσι, σε επίπεδο πρώτου τριμήνου και ενώ απομένουν τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του, ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 5,29%, ο FTSE 25 είναι στο +6,01%, ο Mid Cap ξεχωρίζει με άνοδο 9,58% και ο τραπεζικός δείκτης στο +4,65%.
Αξίζει να επισημανθεί η βελτιωμένη εικόνα αρκετών μετοχών και του Mid Cap, που έχουν ανεβάσει στροφές και όγκους. Οι μετοχές του ομίλου Intracom συνέχισαν το ράλι τους, με τη μητρική στο +8,39% και την Intrakat στο +4,83%, ενώ καλή εικόνα είχαν οι Profile, Ικτίνος, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, MIG, ΕΥΑΘ, AVAX και Autohellas. Σε επίπεδο τριμήνου η Cenergy Holdings έχει άνοδο 41,62%, ενώ η AVAX κερδίζει 25,58% χάρη στο ράλι του τελευταίου διαστήματος.