Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: H πρώτη αντίδραση, η λήξη παραγώγων και ο χρησμός της Moody’s

Χρηματιστήριο: H πρώτη αντίδραση, η λήξη παραγώγων και ο χρησμός της Moody’s

Έχοντας φτάσει σε ένα σημαντικό μεταίχμιο αλλά και κομβικό τεχνικό σημείο, καθώς οι απώλειες από τα υψηλά του Ιουλίου έφτασαν στο 10% οπότε υπήρχε κίνδυνος να αλλάξει η τάση στο Χ.Α. και να περάσει σε bear market, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε αντίδραση άμυνας και ανασύνταξης χθες. Ο Γενικός Δείκτης «βούτηξε» στο χαμηλό ημέρας έως τις 1.213,64 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 0,95%, ενώ από τα υψηλά των 1.345,63 μονάδων που ο δείκτης έκλεισε στις 27 Ιουλίου, η πτώση ξεπερνούσε το 10%.

Έτσι, δεδομένου ότι μετά το πτωτικό σερί είχαν δημιουργηθεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, η αγορά έβγαλε ένστικτο αυτοσυντήρησης και γρήγορα ο Γ.Δ. γύρισε σε θετική τροχιά, όπου κρατήθηκε σε όλη την υπόλοιπη συνεδρίαση, κλείνοντας στις 1.233,81 μονάδες με άνοδο 0,70%.

Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση λοιπόν άντεξε η στήριξη των 1.220 μονάδων, καθώς την Τετάρτη ο Γ.Δ. έφτασε έως το χαμηλό των 1.219,34 μονάδες, όμως τελικώς διέσωσε αυτή την περιοχή, καθώς έκλεισε στις 1.225,25 μονάδες. Μένει λοιπόν να δούμε αν θα συνεχιστεί η προσπάθεια αντίδρασης σήμερα και την επόμενη εβδομάδα.

Σήμερα είναι μια ιδιάζουσα συνεδρίαση, καθώς υπάρχει η τριπλή λήξη παραγώγων, κάτι που ίσως από το μέσον της συνεδρίασης και μετά απελευθερώσει την αγορά, ενώ το βράδυ είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση της ετυμηγορίας του αμερικανικού οίκου Mooody’s, που έχει το ελληνικό αξιόχρεο δύο σκαλιά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, οπότε ίσως υπάρξει κάποια βελτίωση βαθμολογίας.

Μένει να δούμε αν οι τελευταίες εξελίξεις με το χτύπημα των φυσικών καταστροφών και την «τρύπα» που δημιουργείται σε δημοσιονομικό επίπεδο θα επηρεάσει την προσέγγιση του εν λόγω οίκου, ή αν θα ανεβάσει ένα «σκαλί» τη δημοσιονομική βαθμολογία της χώρας μας.

Αν ο οίκος βελτιώσει τη βαθμολογία της Ελλάδας, θα είναι μια θετική εξέλιξη και θα λειτουργήσει επικουρικά με την αναβάθμιση που έκανε ο καναδικός οίκος DBRS την προηγούμενη Παρασκευή. Αν όμως η Moody’s επιλέξει να αναβάλει την έστω κατά μία σκάλα βελτίωση της θέσης της για την ελληνική οικονομία, τότε αυτό θα θεωρηθεί αρνητική εξέλιξη και ίσως φέρει νέους κραδασμούς από Δευτέρα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ