Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: Deals και αποτελέσματα δείχνουν το δρόμο για τις 1.500 μονάδες

Χρηματιστήριο: Deals και αποτελέσματα δείχνουν το δρόμο για τις 1.500 μονάδες

Μόλις 45 μονάδες από το κομβικό για την ψυχολογία της αγοράς όριο των 1.500 μονάδες πλέον απέχει ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς χθες έκλεισε στις 1.455,48 μονάδες (+0,03%), επίπεδο που είναι νέο ρεκόρ 13 ετών. Οι αγοραστές συνεχίζουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς, κρατώντας τα «κλειδιά» του momentum, κάτι που έγινε φανερό και στη χθεσινή συνεδρίαση όπου παρά τη διόρθωση έως 0,54% ενδοσυνεδριακά, εντούτοις στο φινάλε εκμηδενίστηκαν εντελώς οι απώλειες, με το Γ.Δ. να γυρνάει οριακά θετικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι το χθεσινό κλείσιμο ήταν το 8ο ανοδικό στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις που έχουν γίνει από τις 16 Απριλίου, κάτι που μαρτυρά την ανθεκτικότητα της κίνησης που ξεκίνησε από τα πρόσφατα χαμηλά των 1.357,30 μονάδων.

Μολονότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιδιάζουσα καθώς θα έχει μόνο τρεις συνεδριάσεις λόγω των αργιών Μ. Τετάρτης και Μ. Παρασκευής, η αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει ενδιαφέρον, εν μέσω καλών δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων αλλά και επιχειρηματικής κινητικότητας. Σήμερα, στο «χορό» των δημοσιεύσεων μπαίνουν οι τράπεζες με την Πειραιώς να ανοίγει την αυλαία για το πρώτο φετινό τρίμηνο, ενώ αύριο θα δημοσιεύσει μεγέθη η Εθνική.

Τα αποτελέσματα αναμένονται καλά, μάλλον καλύτερα των εκτιμήσεων και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την ανταπόκριση της αγοράς. Σήμερα είναι και η τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου αλλά και του πρώτου 4μήνου και μένει να δούμε πως θα κλείσουν δείκτες και μετοχές.

Ενώ απομένει και η σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 2,33% το μήνα, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά περίπου 3,40%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 5,13%. Σε επίπεδο τετραμήνου, ο Γ.Δ. σημειώνει άνοδο 12,55%, o FTSE 25 είναι στο +13,30%, ενώ ο τραπεζικός στο +18,33%.

«Βλέπουν» και τις 1.500 μονάδες οι αναλυτές

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη, «τα διαγραμματικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί θεαματικά με τους αγοραστές να παίρνουν το πάνω χέρι και να οδηγούν το Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους, περιοχές απάτητες ουσιαστικά για περισσότερα από 13 χρόνια. Απόλυτη συμφωνία παρατηρείται σε όλο το σετ τεχνικών δεικτών για την ανοδική διαφυγή της αγοράς με ισχυρό σήμα εκκίνησης στην συνεδρίαση της Δευτέρας και άμεση επιβεβαίωση στην επόμενη συνεδρίαση. Η ένταση της ανόδου άφησε εκκρεμότητες στην περιοχή 1.420-1.424 ζώνη που πλέον οριοθετεί την βραχυπρόθεσμη στήριξη του Γενικού Δείκτη.

Οι ταλαντωτές παρά την ισχυρή άνοδο βρίσκονται ακόμα σε ουδέτερες ζώνες τιμών αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της κίνησης χωρίς κάποια σοβαρή τοπική διόρθωση ως τις 1.510 μονάδες με αυξημένο βαθμό λάθους καθώς Γενικός Δείκτης και κεφαλαιοποιήσεις έχουν πάψει να συμβαδίζουν από το 2012 και μετά.

Παρόλα αυτά η μεγάλη εικόνα τόσο σε όγκους συναλλαγών όσο και σε δυναμική δείχνει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο ανέλιξης, ενδεχομένως η προσέγγιση της περιοχής των 1.500 μονάδων που αποτελεί και το άμεσο επικρατέστερο σενάριο να αυξήσει την προσφορά αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας πιο ουσιώδους διόρθωση».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης (φωτό) σημειώνει πως «τεχνικά πλέον και με νέα υψηλά ψάχνουμε τις 1.500 μονάδες σε πρώτη φάση, θυμίζοντας ότι έχουμε στόχο έτους την ζώνη των 1.600 μονάδων και πλέον. Η περιοχή των 1.415 – 1.420 μονάδων γίνεται σημαντική στήριξη και πρώτο μέλημα του Γενικού Δείκτη είναι κλείσει πάνω από τις 1.470 μονάδες. Προσοχή βραχυπρόθεσμα στην ζώνη των 1.300 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη. Μια κατοχύρωση σε κλείσιμο θα μπορούσε να σκουιζάρει αρκετούς.

Θυμίζουμε για ακόμα μία φορά πως η ελληνική αγορά αν και στα 100 δισ. κεφαλαιοποίηση πλέον, είναι αισθητά ρηχή για τους θεσμικούς, με αποτέλεσμα να βλέπουμε κινήσεις που είναι μπροστά χρονικά από τους υπόλοιπους για να έχουν πιθανότητες να βγουν χαρτιά προς πώληση. Το ίδιο φυσικά μπορεί να συμβαίνει και στις διορθώσεις για να υπάρχουν νέοι αγοραστές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες χρηματιστηριακές συγκινήσεις το επόμενο διάστημα. Σε ότι αφορά τις αναβαθμίσεις θα έρχονται πιο συχνά και αναπάντεχα όπως για παράδειγμα αυτή της S&P πρόσφατα».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ