Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑ«Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις»: Στην τελική ευθεία για την εκκίνηση

«Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις»: Στην τελική ευθεία για την εκκίνηση

Τέλος του μήνα αναμένεται, με βάση πληροφορίες, να ανοίξει πρόγραμμα για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων για τις επιχειρήσεις με τη δημοσίευση του οδηγού και την προκήρυξή του.

Στο μεταξύ, λίγο πριν το Πάσχα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Αναλυτικά το έργο «Εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις – – Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις» είναι συνολικού προϋπολογισμού 161.502.400 ευρώ και αφορά στη χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων σε όλη την Επικράτεια, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας, για την εγκατάσταση μπαταριών σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, τη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μετά την υπογραφή από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάσης, «το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις – Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις” συμβάλλει, δραστικά, σε δύο εκ των βασικότερων στόχων μας στο Υπουργείο, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση του ενεργειακού κόστους, μέσω της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

Μετά την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σειρά παίρνει τώρα η ενεργοποίησή του. Ο Οδηγός του προγράμματος είναι, ήδη, υπό κατάρτιση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στο πρόγραμμα».

Σημειώνεται ότι βασικοί στόχοι είναι η μείωση εκπομπών CO2 στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατά τουλάχιστον 30% και η υποκατάσταση κατ’ ελάχιστο 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφά ετησίως η επιχείρηση από το δίκτυο με την ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό.  

Από το σύνολο των περίπου 161 εκατ. ευρώ, 60 εκατ. αναμένεται να κατανεμηθούν σε μικρές επιχειρήσεις, 60 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες και 40 εκατ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις.  Το ποσοστό επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού θα ανέρχεται έως 20% και για μπαταρίες έως 40%. 

Το συνολικό ποσό επιδότησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ ανά ωφελούμενο, ενώ το μέγιστο ποσό επιδότησης για το φωτοβολταϊκό θα ανέρχεται έως 110.000 ευρώ/MW και για τη μπαταρία έως 160.000 ευρώ/MW.  

H μέγιστη επιλέξιμη ισχύς για τον φωτοβολταικό σταθμό που θα χρηματοδοτείται ορίζεται στα 2 MW, ενώ το σύστημα αποθήκευσης θα πρέπει να έχει ελάχιστη εγκατεστημένη χωρητικότητα μίας ώρας με τη μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα που θα χρηματοδοτείται να ορίζεται σε 2 ώρες.  

Με βάση τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ληφθούν υπόψη τρία κριτήρια:  

  • Το ύψος της επιδότησης που αιτείται η κάθε επιχείρηση σε σχέση με το συνολικό ποσό της επένδυσης. 
  • Το ύψος της επιδότησης που αιτείται η κάθε επιχείρηση σε σχέση με το πόσο μειώνεται ο λογαριασμός ενέργειας με την εγκατάσταση των συστημάτων φωτοβολταϊκών και μπαταρίας. –
  • Πόσο επιβαρύνει το ενεργειακό κόστος τις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης που θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ως καταληκτική προθεσμία ενεργοποίησης των σταθμών αναμένεται να οριστεί η 30η Σεπτεμβρίου 2025

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ