Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΦυσικό Αέριο: Σε αναμονή της κοινής ευρωπαϊκής στάσης για τις πληρωμές σε...

Φυσικό Αέριο: Σε αναμονή της κοινής ευρωπαϊκής στάσης για τις πληρωμές σε ρούβλια η αγορά

Σε μια κοινή απάντηση στη Ρωσία στο θέμα πληρωμών των προμηθειών φυσικού αερίου προσβλέπει η Ελληνική πλευρά.

«Στις 25 του μηνός εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες που προμηθεύονται ενέργεια, να απαντήσουν για το νέο σχήμα πληρωμών που επιθυμεί η Ρωσία, εμείς στις 20 Απριλίου θα πληρώσουμε κανονικά και μετά θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση γιατί είναι πανευρωπαϊκό το πρόβλημα», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ANT1 το περασμένο Σαββατοκύριακό.  Συμπλήρωσε πως «εμείς έχουμε δημιουργήσει τις πρόνοιες, ώστε και σε τέτοια έκτακτη περίπτωση, να αντικαταστήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, τα αποθέματα ενέργειας, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν άλλες χώρες».    «Η προθεσμία που έχει δοθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες που προμηθεύονται ενέργεια να απαντήσουν για το νέο σχήμα πληρωμών που επιθυμεί η Ρωσία εκπνέει στις 25 Απριλίου. Εμείς στις 20 Απριλίου θα πληρώσουμε κανονικά και μετά θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση γιατί είναι πανευρωπαϊκό το πρόβλημα» προσέθεσε ο κ. Σκρέκας δίνοντας το σχετικό στίγμα.

Το μήνυμα της Gazprom

Στο μεταξύ κι ενώ αναμένεται μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση στο ρωσικό τελεσίγραφο περί πληρωμών των συμβολαίων προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια η Gazprom ενημέρωσε τις ελληνικές εταιρείες με τις οποίες διατηρεί μακροπρόθεσμα συμβόλαια, για τις τεχνικές λεπτομέρειες των πληρωμών με μια σχετική επιστολή. Έτσι η Gazprom ενημερώνει ότι οι εταιρείες-πελάτες του ρωσικού ομίλου θα ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν στον οποίο θα καταθέτουν τα ποσά σε ευρώ και έναν στον οποίο η ρωσική τράπεζα θα μεταβιβάζει τα ποσά αφού τα έχει μετατρέψει σε ρούβλια. 

Η Κομισιόν

«Τα υπογεγραμμένα συμβόλαια πρέπει να τηρηθούν. Το 97% εξ αυτών προβλέπουν ρητά πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια. Εταιρείες που έχουν τέτοια συμβόλαια δεν πρέπει να υποχωρήσουν στις ρωσικές απαιτήσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «η Ε.Ε. θα απαντήσει με ενιαίο τρόπο στη νέα αυτή προσπάθεια της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις μας».

Οι ροές

Πάντως δε λείπουν μάλιστα και εκείνοι που φαίνεται να υποχωρούν στις ρωσικές απαιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, η οποία καλύπτει με ρωσικό φυσικό αέριο περίπου το 85% της ζήτησης, είπε ότι η χώρα θα πληρώνει σε ρούβλια, εφόσον χρειαστεί, καθώς δεν μπορεί να αποκοπεί από τις ρωσικές ροές. Ωστόσο, σημείωσε ότι στηρίζει τη λήψη μιας κοινής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

“Το αέριο δεν πρέπει να σταματήσει”, είπε ο Σλοβάκος υπουργός Ρίτσαρντ Σούλικ στο τηλεοπτικό κανάλι RTVS. “Αν υπάρχει όρος να πληρώνουμε σε ρούβλια, τότε θα πληρώσουμε σε ρούβλια”. Ο Σούλικ είπε ότι η Σλοβακία θα συνεχίσει να εργάζεται με την ΕΕ για την υιοθέτηση μιας κοινής στάσης.Στον αντίποδα η δανέζικη Orsted -πελάτης της Gazprom- ανακοίνωσε ότι δεν έχει πρόθεση να πληρώσει σε ρούβλια και ότι βρίσκεται σε επαφή με άλλες ενεργειακές εταιρείες και τις αρχές αναφορικά με την ενιαία απάντηση που θα δοθεί στην Gazprom Export. 

Την ίδια ώρα στην εγχώρια αγορά, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, οι πελάτες της Gazprom αναμένουν να δουν τι θα αποφασίσει η ΕΕ (και στην περίπτωση της Ελλάδας η Ελληνική κυβέρνηση), ώστε να τοποθετηθούν στη συνέχεια.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ