Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΦυσικό Αέριο: Ποιες περιοχές αποκτούν πρόσβαση στο «μεταβατικό» καύσιμο - Τα οφέλη

Φυσικό Αέριο: Ποιες περιοχές αποκτούν πρόσβαση στο «μεταβατικό» καύσιμο – Τα οφέλη

12 συν 7 νέες περιοχές μέχρι το 2025 θα έχουν φυσικό αέριο, ενώ ως το 2028, αναμένεται να συνδεθούν γύρω στις 290.000 νέοι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων και δημοτικών κτηρίων, βιομηχανιών και νοικοκυριών. Επίσης από το 2025 θα ξεκινήσει, επίσης, η αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών από τους τελευταίας γενιάς “H2 ready” έξυπνους μετρητές Nimbus που έχουν τη δυνατότητα μέτρησης διαφορετικών τύπων αερίου, ακόμη και αναμεμειγμένων μεταξύ τους, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές.

Αυτά αναφέρθηκαν σε συνάντηση με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, πουπραγματοποίησαν στις 1.08.24 η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon κα Barbara Morgante και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της θυγατρικής Enaon EDA κα Francesca Zanninotti, παρουσιάζοντας την πορεία υλοποίησης των έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα και τη στρατηγική των ελληνικών εταιρειών του ομίλου Italgas για τα επόμενα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο θεωρείται μεταβατικό καύσιμο δηλαδή, με το την επέκταση της αποθήκευσης και των ΑΠΕ, είναι απαραίτητο για την μείωση των εκπομπών CO2 καθώς είναι πιο καθαρό.

Πιο συγκεκριμένα, για το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της  Enaon EDA κα Francesca Zanninotti στην Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, στην πόλη των Γρεβενών, το δίκτυο φυσικού αερίου ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο, ενώ στις πόλεις της Λιβαδειάς, της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού, των Γιαννιτσών, της Φλώρινας, της Βέροιας, του Καρπενησίου, της Ορεστιάδας, της Άμφισσας, της Αλεξάνδρειας, καθώς και στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, το δίκτυο φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, για το 2025 προγραμματίζεται η τροφοδότηση  επιπλέον 7 πόλεων με   LNG. Πρόκειται για την Πάτρα, το Αγρίνιο, τον Πύργο, τα Ιωάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα. Στην Περιφέρεια Ηπείρου,  εκτιμάται ότι οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2025.

Ειδικά για τα Ιωάννινα, όπου υπάρχει και σημαντική μεταποιητική βάση η έλευση του φυσικού αερίου αναμένεται να ενισχύσει τον κλάδο καθώς θα διασφαλίσει μείωση του ενεργειακού κόστους. Σημειώνεται ότι μετά το διαγωνισμό που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν τα έργα της Enaon EDA 

Σημειώνεται ότι το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Enaon EDA για την περίοδο 2024 -2028 προβλέπει επενδύσεις ύψους περίπου 770 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου με την κατασκευή 2.625 νέων χιλιομέτρων, καθώς και για έργα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης των δικτύων. Τα έργα χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους της Εταιρείας και μέρος αυτών των έργων συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2014-2020) και εθνικούς πόρους (ΠΔΕ).

Σημειώνεται ότι η Enaon EDA διαχειρίζεται σήμερα περίπου 8.200 χιλιόμετρα δικτύων σε 9 Περιφέρειες της χώρας, με περισσότερα από 600.000 ενεργά σημεία παράδοσης που, συμπεριλαμβανομένων των νέων συνδέσεων έως το 2028, εξυπηρετούν πάνω από 1.100.000 καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα. ΤΤο ενδιαφέρον για σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου είναι αυξημένο τόσο από οικιακούς όσο και από εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Είναι ενδεικτικό ότι οι συμβάσεις για νέες συνδέσεις αυξήθηκαν κατά 20% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023. Μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάστηκε σε περιοχές στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στις Σέρρες και το Κιλκίς), καθώς και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (κυρίως στη Φλώρινα και τα Γρεβενά).

«Με ταχείς ρυθμούς και εντός χρονοδιαγράμματος προχωρούν τα έργα διανομής φυσικού αερίου στη χώρα, δίνοντας τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε μια φιλικότερη, καθαρότερη και οικονομικότερη μορφή ενέργειας. Παράλληλα, από τη χρήση του φυσικού αερίου θα επωφεληθεί και ο βιομηχανικός κλάδος με τον εξορθολογισμό των λειτουργικών του εξόδων»,  τόνισε η κα Σδούκου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Από την πλευρά της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon κα Barbara Morgante τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Η στρατηγική μας για την επέκταση και τη ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα  υπογραμμίζει τη σημασία της δέσμευσής μας για τη συμβολή μας στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του μητρικού ομίλου Italgas, επενδύουμε σε καινοτόμες υποδομές, παρέχοντας ακόμα και σε περιοχές που είναι γεωγραφικά απομακρυσμένες από το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια πιο καθαρή και οικονομική μορφή ενέργειας. Από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουμε, επίσης, την αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών από τους τελευταίας γενιάς “H2 ready” έξυπνους μετρητές Nimbus που έχουν τη δυνατότητα μέτρησης διαφορετικών τύπων αερίου, ακόμη και αναμεμειγμένων μεταξύ τους, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές. Σε κοινή τροχιά με το όραμα της Italgas για την υποδοχή των ανανεώσιμων αερίων, τα δίκτυά μας είναι έτοιμα να υποδεχθούν άμεσα το βιομεθάνιο και, μελλοντικά, το υδρογόνο, συμβάλλοντας στην επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ