Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Φτωχή» η Περιφέρεια σε startups - Έρχονται νέες δράσεις στήριξης

«Φτωχή» η Περιφέρεια σε startups – Έρχονται νέες δράσεις στήριξης

Τεράστια ανισοκατανομή καταγράφουν οι 13 διοικητικές Περιφέρειες της χώρας όσον αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις που εδράζονται σε αυτές, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, Elevate Greece, τα οποία παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας.

Ειδικότερα, η πιο πλούσια σε startups περιφέρεια είναι αυτή της Αττικής με 2 στις 3 νεοφυείς επιχειρήσεις να εδράζονται σε αυτή. Ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 14,7% ενώ ικανοποιητικά ποσοστά παρουσιάζουν η Κρήτη (6,5%) και η Δυτική Ελλάδα (4,2%). Στον αντίποδα ωστόσο βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία παρά το στοίχημα της απολιγνιτοποίησης καταγράφει μηδενικά ποσοστά νεοφυών επιχειρήσεων.

Ενθαρρυντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας εξαπλώνεται σε διάφορους τομείς δραστηριότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το Elevate Greece. Αναλυτικότερα, ο τομέας που συγκεντρώνει τις περισσότερες startups, με ποσοστό 14,1%, είναι αυτός των βιοεπιστημών με τον τουρισμό και το περιβάλλον να ακολουθούν με ποσοστό 9,1% και 7,1% αντίστοιχα. Την χρυσή πεντάδα συμπληρώνουν η αγροτεχνολογία με 7,1% και ο τομέας της διαφήμισης με ποσοστό 7%.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι οι τομείς με τα υψηλότερα ποσοστά νεοφυών επιχειρήσεων δεν συγκεντρώνουν απαραίτητα και τους περισσότερους εργαζομένους. Για την ακρίβεια και παρότι ο τομέας των βιοεπιστημών είναι αυτός που απασχολεί τους περισσότερους εργαζόμενους, με ποσοστό 11%, ο τουρισμός βρίσκεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 6,4%. Στην δεύτερη θέση από άποψη απασχολούμενων βρίσκεται ο κλάδος της διαφήμισης (8,3%), ενώ ακολουθεί στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και αυτός των μεγάλων δεδομένων με ποσοστά 7,4% και 7%.

Περί τα 600 εκατ. ευρώ για την στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Παρά τα όποια μηνύματα στέλνει η παραπάνω χαρτογράφηση αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη για δράσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος. Αυτή ήταν άλλωστε που έδωσε το έναυσμα στο αρμόδιο υπουργείο να εξετάσει την θέσπιση τοπικών κινήτρων για ώθηση στην περιφερειακή επιχειρηματικότητα.

Με στόχο να καμφθούν οι αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν μετά και την δημιουργία του Elevate Greece, όπου για πρώτη φορά χαρτογραφήθηκε πανελλαδικά η startup σκηνή, το υπουργείο Ανάπτυξης συνομιλεί με τις περιφέρειες για την υιοθέτηση τοπικών κινήτρων.

Τα κίνητρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής για την ενίσχυση της καινοτομίας αλλά και την δικτύωση και προώθηση του ελληνικού οικοσυστήματος, όπως τα κίνητρα για τους επενδυτικούς αγγέλους, την δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας με την μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής, το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών και άλλα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει εξασφαλιστεί ένα πακέτο με περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας σε διάφορους άξονες. Για παράδειγμα τα 100 εκατ. ευρώ εκ των προαναφερθέντων θα κατευθυνθούν στη δημιουργία νέων βιομηχανικών και τεχνολογικών πάρκων. Η ενίσχυση ωστόσο δεν σταματά εδώ. Ακόμα 30 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ για τη μεταφορά τεχνολογίας, ενώ πρόσθετα κίνητρα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται και στο σχέδιο νόμου που αναμένεται και αφορά στην ανάπτυξη των τεχνοβλαστών.

«Δεν υπάρχει εργαλείο που δεν θα χρησιμοποιήσουμε για να ριζώσει η νεοφυής επιχειρηματικότητα στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ