Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΦον ντερ Λάιεν: Διαδικασίες επιτάχυνσης για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα-Έρευνα για "πράσινες"...

Φον ντερ Λάιεν: Διαδικασίες επιτάχυνσης για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα-Έρευνα για “πράσινες” κινεζικές επιδοτήσεις

Δέσμη μέτρων για την για την ευρωπαϊκή αιολική ενέργεια με επιτάχυνση αδειοδοτήσεων κτλ αλλά και ενίσχυση του διαλόγου με τη βιομηχανία για την πράσινη μετάβαση προανήγγειλε στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, για την κατάσταση της Ένωσης το 2023, την Τετάρτη,η πρόεδρος της Κομισιόν κ. φον ντερ Λάιεν.

Απανθρακοποίηση στην χαλυβουργία

“Η ευρωπαϊκή βιομηχανία επιβεβαιώνει καθημερινά ότι είναι έτοιμη να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της μετάβασης αυτής.Αποδεικνύοντας ότι ο εκσυγχρονισμός και η απανθρακοποίηση μπορούν να συμβαδίσουν.

Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των καθαρών χαλυβουργείων στην ΕΕ αυξήθηκε από μηδέν σε 38. Σήμερα προσελκύουμε περισσότερες επενδύσεις σε καθαρό υδρογόνο απ’ ό,τι οι ΗΠΑ και η Κίνα μαζί.

Και αύριο θα βρίσκομαι στη Δανία με την πρωθυπουργό κ. Μέτε Φρεντέρικσεν για να γνωρίσω την καινοτομία αυτή από πρώτο χέρι.

Θα παραβρεθούμε στην καθέλκυση του πρώτου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το οποίο κινείται με καθαρή μεθανόλη που παράγεται με ηλιακή ενέργεια.Αυτή είναι η δύναμη της απάντησης της Ευρώπης στην κλιματική αλλαγή.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέχει το αναγκαίο πλαίσιο, τα κίνητρα και τις επενδύσεις — αλλά τις λύσεις τις αναπτύσσουν οι άνθρωποι, οι εφευρέτες και οι μηχανικοί. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, κυρίες και κύριοι βουλευτές, καθώς περνάμε στην επόμενη φάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ένα πράγμα δεν θα αλλάξει ποτέ.  Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της μετάβασης.”

“Πράσινη” βιομηχανία

Όπως είπε η Πρόεδρος: “Ξεκινήσαμε με μια δέσμη μέτρων — από την πράξη για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών έως την πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Με τη βιομηχανική στρατηγική μας, αρχίσαμε να αξιολογούμε τους κινδύνους και τις ανάγκες κάθε οικοσυστήματος σ’ αυτή τη μετάβαση. Πρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό.

Με τον τρόπο αυτό, πρέπει να αναπτύξουμε μια προσέγγιση για κάθε βιομηχανικό οικοσύστημα.

Ως εκ τούτου, ξεκινώντας από τον τρέχοντα μήνα, θα πραγματοποιήσουμε, με τη βιομηχανία, σειρά διαλόγων για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Πρωταρχικός στόχος θα είναι η στήριξη κάθε τομέα στην οικοδόμηση του δικού του επιχειρηματικού μοντέλου για την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας.

Επειδή πιστεύουμε ότι η μετάβαση αυτή είναι σημαντική για τη μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Αλλά είναι εξίσου σημαντική για τους ανθρώπους, τις θέσεις εργασίας και τη βιομηχανία σήμερα.”

Η αιολική ενέργεια

“Ο κλάδος της αιολικής ενέργειας, για παράδειγμα, αποτελεί πραγματική ευρωπαϊκή επιτυχία. Ωστόσο, επί του παρόντος αντιμετωπίζει έναν μοναδικό συνδυασμό προκλήσεων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα προτείνουμε μια δέσμη μέτρων για την ευρωπαϊκή αιολική ενέργεια — σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη. Θα επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο την αδειοδότηση” τόνισε η κ. φον ντερ Λάιεν 

“Θα βελτιώσουμε τα συστήματα πλειστηριασμών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Θα επικεντρωθούμε στις δεξιότητες, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τις σταθερές αλυσίδες εφοδιασμού. Όλα αυτά όμως δεν αφορούν μόνο έναν τομέα:

από τον άνεμο έως τον χάλυβα, από τους συσσωρευτές έως τα ηλεκτρικά οχήματα, η φιλοδοξία μας είναι απολύτως σαφής: Το μέλλον της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη” τόνισε.

Καρφιά για τις επιδοτήσεις από τρίτες χώρες

“Αυτό δείχνει ότι, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Διατηρούμε την πορεία μας. Διατηρούμε τις φιλοδοξίες μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αναπτυξιακή μας στρατηγική.

Και θα αγωνιζόμαστε πάντοτε για ισότιμη και δίκαιη μετάβαση!

Αυτό σημαίνει ένα δίκαιο αποτέλεσμα για τις μελλοντικές γενιές — τη ζωή σε υγιή πλανήτη.

Και μια δίκαιη διαδρομή για όλους — με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και μια υπεύθυνη υπόσχεση πως δεν θα μείνει κανείς στο περιθώριο.

Σκεφτείτε μόνο τις θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης και την ανταγωνιστικότητα: ένα θέμα για το οποίο γίνεται πολύς λόγος αυτές τις μέρες” τόνισε η κ. φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε:

“Στη βιομηχανία μας και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας αρέσει ο ανταγωνισμός. Ξέρουν ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι επωφελής για τις επιχειρήσεις. Και ότι δημιουργεί καλές θέσεις εργασίας εδώ στην Ευρώπη, και τις προστατεύει.

Ο ανταγωνισμός όμως είναι πραγματικός μόνο όταν είναι θεμιτός.

Πολύ συχνά, οι εταιρείες μας αποκλείονται από ξένες αγορές ή πέφτουν θύματα αρπακτικών πρακτικών.

Συχνά υπονομεύονται από ανταγωνιστές που επωφελούνται από τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις. Δεν έχουμε ξεχάσει πόσο επηρέασαν τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας.

Πολλές νέες επιχειρήσεις εκτοπίστηκαν από την αγορά εξαιτίας Κινέζων ανταγωνιστών που επιδοτούνται αδρά. Πρωτοπόρες εταιρείες αναγκάστηκαν να κηρύξουν πτώχευση.

Πολλά υποσχόμενα ταλέντα αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η δικαιοσύνη στην παγκόσμια οικονομία, επειδή επηρεάζει ανθρώπους και μέσα διαβίωσης. Από αυτήν εξαρτώνται βιομηχανίες και κοινότητες ολόκληρες.Επομένως, πρέπει να δούμε καθαρά τους κινδύνους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Ας πάρουμε τον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων.

Πρόκειται για κρίσιμη βιομηχανία της πράσινης οικονομίας, με τεράστιο δυναμικό για την Ευρώπη. Ωστόσο, οι παγκόσμιες αγορές έχουν πλημμυρίσει πλέον με φθηνότερα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Και η τιμή τους παραμένει χαμηλή με τεχνητό τρόπο λόγω των τεράστιων κρατικών επιδοτήσεων.

Το γεγονός αυτό προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά μας.

Και όπως δεν δεχόμαστε κάτι τέτοιο από το εσωτερικό, δεν το δεχόμαστε ούτε από το εξωτερικό. Μπορώ λοιπόν να ανακοινώσω σήμερα ότι η Επιτροπή ξεκινά έρευνα κατά των επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα που προέρχονται από την Κίνα.  Η Ευρώπη είναι ανοικτή στον ανταγωνισμό. Όχι όμως σ’ έναν αγώνα δρόμου για χειρότερες συνθήκες.

Πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας απέναντι στις αθέμιτες πρακτικές. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να διατηρηθούν ανοικτές οι γραμμές επικοινωνίας και ο διάλογος με την Κίνα.

Επειδή υπάρχουν επίσης θέματα στα οποία μπορούμε και πρέπει να συνεργαστούμε.

Ελαχιστοποίηση κινδύνων, όχι αποσύνδεση — αυτή θα είναι η προσέγγισή μου στη συνάντηση με την κινεζική ηγεσία στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας αργότερα εντός του τρέχοντος έτους.”

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ