Την αυλαία ρίχνει κι επισήμως αυτό τον μήνα η τουριστική σεζόν, με τους προορισμούς που κατάφεραν να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους το Φθινόπωρο να κλείνουν για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια με καλές επιδόσεις. Μεταξύ αυτών και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μια περιφέρεια που κινήθηκε με πολύ υψηλές πληρότητες Ιούλιο – Αύγουστο και συνέχισε να υποδέχεται τουρίστες, σε μικρότερο βέβαια βαθμό, μέχρι και τον Νοέμβριο.
Οι φθινοπωρινές επιδόσεις μάλιστα αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη για τους επιχειρηματίες του κλάδου, με τον Οκτώβριο να παρουσιάζει υψηλότερη κίνηση κι από τον αντίστοιχο μήνα της χρυσής χρονιάς του 2019.
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον τουρισμό «τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου έσπασαν τον μήνα Οκτώβριο το ρεκόρ του 2019, κατά 15% μέσο όρο». Αντίστοιχα από τον Μάιο όπου και εκκίνησε η σεζόν έως και τα μέσα Νοεμβρίου όπου και πραγματοποιήθηκε η τελευταία διεθνής απευθείας πτήση στη Ρόδο, τα πέντε αεροδρόμια της περιοχής υποδέχτηκαν κοντά 3 εκατ. τουρίστες.
Ειδικότερα, περί τους 1.405.038 επιβάτες από το εξωτερικό δέχτηκε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της περιοχής το οποίο εντοπίζεται στο νησί της Ρόδου, ανακτώντας περίπου το 70% των επιβατών της χρυσής χρονιάς του 2019.
Περί τους 688.527 επισκέπτες προσέλκυσε μέσω διεθνών πτήσεων το νησί της Κω, εξασφαλίζοντας ανάκαμψη της τάξης του 63% σε σχέση με το 2019.
Από τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψε το αεροδρόμιο της Μυκόνου, το οποίο υποδέχτηκε 360.402 διεθνείς επιβάτες με απευθείας πτήσεις και ανέκτησε το 76% της κίνησης του 2019.
Πέρα κι από τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες βέβαια κινήθηκε η Σαντορίνη, η οποία υποδέχτηκε 471.796 επιβάτες και πέτυχε ποσοστό ανάκαμψης της τάξης του 91% σε σχέση με το 2019, χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.
Στις βασικές αγορές που τροφοδότησαν με κίνηση τους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου ακόμα και τον Οκτώβριο συγκαταλέγονται η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Δανία και η Ελβετία. Ωστόσο σε Μύκονο και Σαντορίνη αισθητή έκαναν την παρουσία τους και οι Ιταλοί.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι ο αριθμός των 3 εκατ. αφορά στους επισκέπτες που ταξίδεψαν απευθείας από το εξωτερικό σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, με το συνολικό αριθμό των τουριστών να ανεβαίνει πολύ υψηλότερα αν συμπεριλάβει κανείς και τους επισκέπτες που έφτασαν μέσω ανταπόκρισης στην Αθήνα και αυτών που έφτασαν ακτοπλοϊκώς.
Τα αποτελέσματα είναι σίγουρα ενθαρρυντικά. Παρότι όμως το Νότιο Αιγαίο φαίνεται να κέρδισε το στοίχημα της επιμήκυνσης, παράγοντες του τουρισμού υποστηρίζουν ότι η επιμήκυνση είναι «φαινομενική», αφού αποτελεί περισσότερο χρονική μετακύλιση της ταξιδιωτικής κίνησης. «Η χρονιά ξεκίνησε δειλά δειλά από τα μέσα Μαΐου και βασικές αγορές όπως η Βρετανία απελευθερώθηκαν στο τέλος Ιουλίου. Άρα η σεζόν δεν επεκτάθηκε η κίνηση μετατέθηκε γι΄αργότερα» επισημαίνουν στο finupnews, υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενες χρονιές θα δείξουν αν μιλάμε πράγματι για επιμήκυνση».