Τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» επισκέφτηκε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή ξεκινώντας την προγραμματισμένη διήμερη περιοδεία της στα Ιωάννινα. Περιηγήθηκε στους χώρους της παραγωγής και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ, κ. Michael O’Neill, τον Αντιπρόεδρο & Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, κ. Ιωάννη Βιτάλη και εκπροσώπους των εργαζομένων.
Μετά τη συνάντηση η κα Φωτεινή Aραμπατζή δήλωσε:
«Ξεκινώ την επίσκεψή μου στην Ήπειρο από την ΔΩΔΩΝΗ, το κέντρο της παραγωγής ελληνικών ΠΟΠ τυριών και ιδίως της φέτας, της «ναυαρχίδας» της ελληνικής παραγωγής τυριών. Η «ΔΩΔΩΝΗ» είναι μια επιχείρηση που συνδυάζει ακριβώς εκείνα τα χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν τη νέα εποχή στην ελληνική οικονομία: προσελκύει σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια, εν προκειμένω από το εξωτερικό, δραστηριοποιείται σε ακριτική περιοχή, έχει έντονο αναπτυξιακό αλλά και κοινωνικό αποτύπωμα λόγω του ότι προσφέρει εισόδημα στους κτηνοτρόφους μας και δημιουργεί θέσεις εργασίας στην ελληνική περιφέρεια, ενώ έχει σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό.
Τέτοιες επιχειρήσεις αποδεικνύουν ότι η ελληνική κτηνοτροφία μπορεί να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Αγροδιατροφικού Τομέα. Θέλω με την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω την διακηρυγμένη βούληση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιου Λιβανούκαι όλης της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για την προάσπιση των ελληνικών προϊόντων και την πάταξη της μάστιγας των ελληνοποιήσεων. Ψηφίσαμε και ενεργοποιήσαμε το κατά κοινή παραδοχή αυστηρότερο πλαίσιο κυρώσεων, εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους, ενώ πρόσφατα επιβλήθηκε μετά από χρόνια το μεγαλύτερο πρόστιμο σε εταιρεία για τη χρήση αγελαδινού γάλακτος στην παραγωγή φέτας. Η μεγάλη ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού δημιουργεί μια ιστορική ευκαιρία, την οποία δεν πρόκειται να αφήσουμε αναξιοποίητη».
Από την πλευρά του o κ. Michael O’Neill επισήμανε:
«Είναι τιμή και χαρά μας που επισκέφθηκε τη «ΔΩΔΩΝΗ» η Υφυπουργός, κυρία Αραμπατζή, με την οποία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά τόσο τη στρατηγική και τα σχέδιά μας ως εταιρεία για τα επόμενα χρόνια όσο και γενικότερα θέματα που αφορούν στη γαλακτοβιομηχανία και τους κτηνοτρόφους ευρύτερα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, που αναλαμβάνουμε δράση τώρα για να διαμορφώσουμε το μέλλον και προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό όχι μόνο για την Δωδώνη αλλά συνολικά για την ελληνικό Αγροδιατροφικό Τομέα.Ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά τα σχέδια του Υπουργείου, που μας παρουσίασε η Υφυπουργός για την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας και την ανάδειξη της βιωσιμότητας ως βασικού συγκριτικού πλεονεκτήματος του ελληνικού Πρωτογενούς Τομέα. Διαπιστώνω ειλικρινά ότι η Κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο να λύσει τα προβλήματα και να προχωρήσει τον Αγροδιατροφικό Τομέα μπροστά. Είμαι πραγματικά ενθουσιώδης για το μέλλον της Δωδώνης. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες της εταιρείας».
Με τη σειρά του ο κ. Ιωάννης Βιτάλης υπογράμμισε:
«Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή με την οποία είχαμε, έχουμε και θα έχουμε άριστη συνεργασία.Στη συζήτηση, όπως σε ανάλογες με τον Υπουργό, κ. Σπήλιο Λιβανό εστιάσαμε σε θέματα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας της φέτας. Τα έχουμε συζητήσει μαζί της κι άλλες φορές, υπάρχει κλίμα συνεννόησης και πιστεύω ότι θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο».
Στη συνέχεια, η Υφυπουργός επισκέφθηκε την επιχείρηση «Nomad Honey», μια καθετοποιημένη μεταποιητική μονάδα παραγωγής μελιού, που συνδυάζει την παραδοσιακή νομαδική μελισσοκομία με τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την υψηλή ποιότητα. Ξεναγήθηκε στο σύγχρονο εργαστήριο, που συσκευάζει αγνό, ακατέργαστο μέλι συγκεκριμένης γεωγραφικής ένδειξης σε διαφορετικές γεύσεις και συνθέσεις και παράγει ένα καινοτόμο προϊόν, το πρώτο ελληνικό ενεργειακό «τζελάκι», όπως ονομάζεται στον χώρο του αθλητισμού, από 100% φυσικό μέλι, γύρη και αλάτι.
Στη συζήτηση με τους παραγωγούς του «Nomad Premium Greek Honey» Ελένη Πλαχούρα και Βασίλη Ρήτα, η Υφυπουργός ενημερώθηκε για τον καινοτόμο τρόπο εξαγωγής του μελιού από την κηρήθρα χωρίς θερμότητα, όπως και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, που του δίνουν υψηλή προστιθέμενη αξία.
Οι ισχυρισμοί διατροφής και υγείας, που χαρακτηρίζουν το μέλι, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την παραγωγή γενετικού υλικού από τα διακόσια πενήντα παραγωγικά μελίσσια, που είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες της περιοχής, αποδεικνύουν στην πράξη, όπως είπε η Υφυπουργός, τις δυνατότητες ενός κλάδου, που η παρούσα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θέλει να αναδείξει.
«Ο συνδυασμός της παραδοσιακής νομαδικής μελισσοκομίας με την καινοτομία και η επένδυση στην γνώση και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, που παράγετε, είναι ένα στοίχημα των προϊόντων της φημισμένης ελληνικής διατροφής» κατέληξε η Υφυπουργός.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η κ. Αραμπατζή επισκέφτηκε στην Καστρίτσα μια παραδοσιακή μονάδα αιγοπροβατοτροφίας και συνομίλησε με γυναίκες κτηνοτρόφους ανάμεσα στις οποίες η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και γραμματέας των κτηνοτρόφων Ηπείρου, κ. Μυρτώ Λύκα.
Ακολούθησε επίσκεψη στον Δήμαρχο Ιωαννίνων, κ. Μωϋσή Ελισάφ ενώ η πρώτη ημέρα της επίσκεψης έκλεισε με τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ, Αλέξανδρο Καχριμάνη. Την ατζέντα απασχόλησε το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, οι έλεγχοι στο γάλα, η θωράκιση του ελληνικού σήματος.