Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥποδιοικητής ΤτΕ: Στο 13% διαμορφώνεται το «φυσικό ποσοστό ανεργίας»

Υποδιοικητής ΤτΕ: Στο 13% διαμορφώνεται το «φυσικό ποσοστό ανεργίας»

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να πέσει η ανεργία κάτω από το 13% στην Ελλάδα είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα και τούτο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις κατάλληλες επενδύσεις με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης». Αυτό τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105,8, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης.

Ειδικότερα ο κ. Πελαγίδης ανέφερε πως «το 2022, τα στοιχεία δείχνουν ότι το παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας θα είναι μηδέν καθώς το δυνητικό και το πραγματικό προϊόν (ΑΕΠ) ταυτίζονται». Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι η ελληνική οικονομία έχει φτάσει στο απόγειο της απόδοσής της με τις παρούσες δυνάμεις. Με τα δεδομένα αυτά το «φυσικό ποσοστό ανεργίας» διαμορφώνεται κοντά στο 13% που βρίσκεται σήμερα και επομένως είναι αδύνατον να μειωθεί περαιτέρω με το υφιστάμενο παραγωγικό δυναμικό.

Χρειάζεται να μεγαλώσουν οι παραγωγικές δυνατότητες (το λεγόμενο «δυνητικό προϊόν) και τούτο μπορεί να γίνει μόνο μέσα από νέες παραγωγικές επενδύσεις με υψηλό πολλαπλασιαστή, οι οποίες θα υπακούουν στον κανόνα της αποδοτικότητας, υπογράμμισε ο κ. Πελαγίδης. Τόνισε επίσης, ότι χωρίς τέτοιες επενδύσεις, από εδώ και πέρα η όποια αύξηση της ζήτησης θα συνοδεύεται από αύξηση του πληθωρισμού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ