Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥπογραφή δήλωσης προθέσεως για το 3ο Ελληνογερμανικό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας

Υπογραφή δήλωσης προθέσεως για το 3ο Ελληνογερμανικό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας και ο κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, Τόμας Ράχελ, συμφώνησαν τη συνέχιση του Ελληνογερμανικού προγράμματος έρευνας και καινοτομίας αναφορικά με την προώθηση κοινών προγραμμάτων.

Για το σκοπό αυτό υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα, παρουσία και του Γερμανού Πρέσβη, Έρνστ Ράιχελ, κοινή δήλωση προθέσεως. Ως θέματα για τη μελλοντική συνεργασία ορίστηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι επιστήμες υλικών– ιδιαιτέρως για εφαρμογές που άπτονται των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

H συγκεκριμένη δήλωση προθέσεως συμπεριλαμβάνεται και στην Ελληνογερμανική συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας υλικών στο πλαίσιο της ΕΕ με βάση την οποία ενισχύονται ευρωπαίοι εταίροι στην έρευνα των βασικών επιστημών υλικών, αλλά και στην ανάπτυξη καινοτόμων υλικών ή στις διαδικασίες παραγωγής, με έμφαση στην έρευνα εξέλιξης μπαταριών.

Ένα σημαντικό στοιχείο του νέου προγράμματος θα είναι η μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας, όπως συνέβη και στην τελευταία έκδοσή του. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021 με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας (BMBF) ένα ψηφιακό εργαστήριο (workshop), που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο «Fraunhofer Center for International Management and Knowledge Economics».

Στόχος του ήταν οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στα προαναφερθέντα προγράμματα να υποστηριχθούν στις δράσεις μεταφοράς έρευνας και τεχνολογίας και να προαχθεί η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις στρατηγικές που ακολουθούν σε θέματα καινοτομίας.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε:

«Η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί παράδειγμα εξαιρετικής συνεργασίας. Οι συνεργασίες που αναπτύσσονται ανάμεσα στην επιστημονική, την ερευνητική κοινότητα αλλά και τις επιχειρήσεις των δύο χωρών έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα. Με την σημερινή Δήλωση, οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους για την από κοινού χρηματοδότηση και υλοποίηση του επόμενου (3ου) κύκλου Προγράμματος Διμερούς Ελληνο-Γερμανικής Συνεργασίας, στο πρότυπο της τρέχουσας επιτυχημένης δράσης, με το μοντέλο 2+2, και έργα που υλοποιούνται από εταιρικά σχήματα που αποτελούνται από έναν ερευνητικό φορέα και μία επιχείρηση από κάθε χώρα. Διευρύνουμε το φάσμα της συνεργασίας μας σε τομείς αιχμής, στην Έρευνα, την Καινοτομία και στην ενίσχυση της Καινοτόμου  Επιχειρηματικότητας ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις της εποχής μας.»

Με αφορμή την υπογραφή της δήλωσης προθέσεως, ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός κ. Τόμας Ράχελ επεσήμανε:

«Από τα δύο πρώτα προγράμματα φάνηκε ότι το κοινό μας πρόγραμμα έρευνας ενισχύει τη διακρατική ελληνογερμανική συνεργασία κορυφαίων εταίρων από τον χώρο των επιστημών και της οικονομίας. Αποτελεί πρότυπο διμερούς συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών. Χαίρομαι, λοιπόν, ιδιαιτέρως που με τη λήξη των τρεχόντων προγραμμάτων μπορούμε να ανακοινώσουμε την έναρξη του τρίτου κύκλου».

Ιστορικό

Στο πλαίσιο του διμερούς μνημονίου συνεργασίας, που είχε συναφθεί μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Γερμανίδας Καγκελαρίου στις 5 Μαρτίου 2010 για την ελληνογερμανική συνεργασία, υλοποιήθηκε από το 2013 κι έπειτα το πρώτο Ελληνογερμανικό Πρόγραμμα Έρευνας. Οι δύο χώρες συμφώνησαν στην προώθηση κοινών προγραμμάτων στους τομείς της έρευνας για την υγεία, της βιοοικονομίας, της ενέργειας, των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών (με επίκεντρο την οικονομική και δημοσιονομική κρίση), της έρευνας σχετικά την ψηφιοποίηση υπηρεσιών με επίκεντρο τον άνθρωπο καθώς και σχετικά με υπηρεσίες/εφαρμογές ΤΠΕ, της νανοτεχνολογίας και της φωτονικής.

Στο δεύτερο Ελληνογερμανικό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας, που υλοποιείται από τον Δεκέμβριο του 2016, υποστηρίζονται αυτή τη στιγμή 24 προγράμματα στους τομείς της υγείας, βιοοικονομίας, ενέργειας, του πολιτισμού και του τουρισμού, της έρευνας υλικών και των βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρμογής.

Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος είναι η συμμετοχή και η ένταξη νέων επιστημόνων σε διεθνή προγράμματα, η διασύνδεση των προγραμμάτων με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ οικονομίας και επιστήμης. Προκειμένου τα αποτελέσματα της έρευνας να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατό στην πράξη, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) υποστηρίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας προς την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 11 έως 13 Ιουνίου 2019 ένα πρώτο εργαστήριο (workshop), με σκοπό να ενισχυθούν οι τομείς εκείνοι των υποστηριζόμενων προγραμμάτων, που αφορούσαν τη μεταφορά και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους. Η συνέχεια του workshop πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021 ως ψηφιακή εκδήλωση.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ