Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΥΠΕΝ: Στο "μικροσκόπιο" οι ρευματοκλοπες

ΥΠΕΝ: Στο “μικροσκόπιο” οι ρευματοκλοπες

Δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ρευματοκλοπής που έχει λάβει διαστάσεις ένεκα και της ενεργειακής κρίσης φιλοδοξεί να αναλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή “Καλοκαίρι μαζί” του ΑΝΤ1, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε ως κεντρική πολιτική του ΥΠΕΝ, την αντιμετώπιση του θέματος των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά και των ρευματοκλοπών. Βέβαια, ειδικά τοι τελευταίο συνδέεται με δυο βασικά άλλα ζητήματα. Την ενίσχυση του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ που κάνει ελέγχους αλλά και την εγκατάσταση των “έξυπνων” μετρητών που δίνουν εύκολα, εφόσον βέβαια παρακολουθούνται από το κατάλληλο προσωπικό, δεδομένα για “περίεργες” καταναλώσεις και “τρύπες” στο δίκτυο.

Σημειώνεται, ότι οι ελλείψεις σε τεχνολογίες αλλά και σε προσωπικό του Διαχειριστή δε συμβάλλουν στην προσπάθεια για πάταξη του φαινομένου που αποτελεί “γάγγραινα” για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και “βάρος” για τους καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν ως ένα βαθμό το “μάρμαρο” μέσω ενός πλαισίου ειδικών χρεώσεων για τη χρήση δικτύου. Είναι χαρακτηριστικό ότι με πρόχειρες εκτιμήσεις μόνο το 10% των περιπτώσεων εντοπίζεται έγκαιρα και οδηγείται σε δικαστική διαδικασία λόγω ακριβώς των αντικειμενικών δυσκολιών για επιτόπιους ελέγχους και καταλογισμούς.

Όπως είπε, πάντως, ο κ. Σκυλακάκης “στο τέλος της ημέρας ένα ποσοστό 2% ή 3% ή 4%, που μπορεί να χάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένα μεγάλο κόστος που επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές.”

Να σημειωθεί ότι παράλληλα, πέρα από τη δικαστική διαδικασία, που “τρέχει” ο ΔΕΔΔΗΕ, τόσο με συνεργαζόμενους δικούς του δικηγόρους, όσο και με μεγάλα πλέον γραφεία, που έχουν αναλάβει “εργολαβικά” το ζήτημα των διώξεων, εξελίσσεται και μια προσπάθεια τεχνολογικής αναβάθμισης για περιοριστεί το πρόβλημα της κλοπής ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο, το κόστος της οποίας επιβαρύνει τους λοιπούς καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν την αξία της κλεμμένης ενέργειας αλλά και τον ίδιο τον Διαχειριστή.

Μάλιστα, ο ΔΕΔΔΗΕ διοργάνωσε πρόσφατα διαγωνισμό καινοτομίας με στόχο την ανάπτυξη αλγοριθμικών μοντέλων μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό των ρευματοκλοπών, ο οποίος συγκέντρωσε εντυπωσιακή συμμετοχή από 267 ομάδες, (εταιρείες και φυσικά πρόσωπα). Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι νικητές: είναι οι ομάδες AETHON Engineering, Silentech και Dataminds που μοιράστηκαν έπαθλα συνολικής αξίας 30.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται, οι διαγωνιζόμενοι επιχείρησαν να ανακαλύψουν τις παροχές στις οποίες γίνεται (ή έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνεται) ρευματοκλοπή, εμβαθύνοντας σε μεγάλο όγκο δεδομένων που παρέσχε ο Διαχειριστής στους διαγωνιζόμενους για οικιακές και επαγγελματικές χρήσεις, αναφορικά με:

  1. Στοιχεία Παροχής, όπως η ηλεκτρική τους ισχύς, η γεωγραφική θέση τους και η χρήση τους.
  2. Στοιχεία του προμηθευτή
  3. Αιτήματα που υποβλήθηκαν στον ΔΕΔΔΗΕ για αλλαγή προμηθευτή, διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω χρέους κ.λπ και οι ημερομηνίες υποβολής των αιτημάτων.
  4. Ύψος Κατανάλωσης και ημερομηνίες λήψης ενδείξεων.
  5. Στοιχεία για εντοπισμό ρευματοκλοπής και ημερομηνία που έγινε η διαπίστωση

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Έρευνας & Καινοτομίας του ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργος Λούκος, ζητούμενο ήταν η ανάπτυξη ενός αλγοριθμικού μοντέλου το οποίο θα εντοπίζει τις παροχές στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνεται ρευματοκλοπή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα μοντέλα που αναπτύχθηκαν από τους νικητές του διαγωνισμού είχαν ποσοστά επιτυχίας άνω του 70 %, δηλαδή οι καταναλωτές που υπεδείχθησαν ως πιθανοί ρευματοκλέπτες είχαν πράγματι, σε αυτό το ποσοστό, “συλληφθεί” από τις υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ για ρευματοκλοπή. Στοιχείο αξιολόγησης για την επιλογή των καλύτερων προτάσεων ήταν επίσης ο εντοπισμός και των παροχών στις οποίες δεν γίνεται ρευματοκλοπή.

Σε επόμενο στάδιο τα μοντέλα που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις θα δοκιμαστούν σε μεγαλύτερα δείγματα πληθυσμού ώστε να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία τους. Ο τελικός στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να εντοπίζονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι παροχές στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνονται ρευματοκλοπές ώστε, αντίστοιχα, να γίνονται πιο στοχευμένοι και αποτελεσματικοί έλεγχοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής οι ρευματοκλοπές τα τελευταία χρόνια αντιστοιχούν στο 4,5 % της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας, ενώ ήταν 1-2 % πριν την οικονομική κρίση. Επιπλέον με την ενεργειακή κρίση έχει εκτοξευθεί και το κόστος της ενέργειας που “χάνεται. Η Αρχή, μάλιστα, έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους μείωσης των ρευματοκλοπών με στόχο να εξαλειφθούν το 2031.

Χαρακτηριστικά, με βάση στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας οι απώλειες ενέργειας στα δίκτυα διανομής, το 2018 υπολογίστηκαν από τον Διαχειριστή Δικτύου σε 4.1 ΤWh ή 9,7% της εισερχόμενης ενέργειας στο δίκτυο, με κόστος 336 εκ.€ περίπου. Σημαντικό, μάλιστα, μέρος των απωλειών ενέργειας στο δίκτυο διανομής εκτιμάται ότι οφείλεται πλέον σε μη τεχνικές απώλειες και ειδικότερα σε ρευματοκλοπές (2018: 4,1% της εισερχόμενης ενέργειας στο δίκτυο, 1.7 ΤWh, κόστος 139 εκ.€).

Επίσης με βάση όσα είχε αναφέρει πριν δυο χρόνια σε συνέντευξη τύπου ο τότε πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και νυν της ΡΑΑΕΥ Αθ, Δαγούμας δυο εκατομμύρια μετρητές από τα περίπου επτά εκατομμύρια που υπάρχουν είναι αγνώστου ιδιοκτήτη, δηλαδή δεν αντιστοιχούν σε κάποιο ενεργό ΑΦΜ.

Όπως, πάντως, τόνισε ο κ. Λούκος, ο διαγωνισμός HEDNO Datathon ήταν δράση του πρώτου ελληνικού sandbox που σύστησε ο ΔΕΔΔΗΕ στον τομέα της ενέργειας (δηλαδή ενός οριοθετημένου, ελεγχόμενου περιβάλλοντος στο οποίο μπορούν να γίνουν δοκιμές μιας καινοτόμου εφαρμογής) που αποτελεί, όπως τονίζει, σημαντικό εργαλείο για την προσέλκυση και επιτάχυνση της καινοτομίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ