Εντυπωσιακό νούμερο υπέρβασης των φορολογικών εσόδων ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως τόνισε, η υπέρβαση έναντι των στόχων ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.
Δεδομένου ότι το 6μηνο έκλεισε με υπέρβαση της τάξεως των 3,6 δισ. ευρώ, ουσιαστικά προανήγγειλε και εντυπωσιακές επιδόσεις για τον Ιούλιο. Και όμως τα εντυπωσιακά νούμερα δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς για μια σειρά από λόγους:
1.Πρώτον η σύγκριση γίνεται με στόχους που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα καθώς προσδιορίστηκαν τον Νοέμβριο υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες στην οικονομία.
2.Δεύτερον διότι μεγάλο μέρος της υπέρβασης οφείλεται σε έκτακτους λόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 που εισπράχθηκαν μέχρι και φέτος τον Φεβρουάριο λόγω της παράτασης. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ που ξεκίνησε να εισπράττεται από τον Μάιο και όχι από τον Αύγουστο όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός.
3.Τρίτον διότι στα έσοδα εμφανίζονται εισπράξεις 1 δις. ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Το ποσό αυτό βοηθάει ταμειακά αλλά δεν βοηθάει στην δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.
Ακόμη βέβαια και αν αφαιρεθούν οι έκτακτοι παράγοντες, και πάλι προκύπτει καλύτερη επίδοση στο σκέλος των εσόδων σε σχέση με τις προβλέψεις. Σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στην αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων αλλά και στην καλύτερη του αναμενομένου πορεία της κατανάλωσης. Αυτά τα πρόσθετα έσοδα θα μετρηθούν επί αυτών θα γίνουν προβλέψεις για το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου για να μετρηθεί ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.
Πόσος είναι; Οι εκτιμήσεις μιλούν για υπέρβαση της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ ανά μήνα για το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν αναστροφή κλίματος από το φθινόπωρο λόγω των εκρηκτικών τιμών ενέργειας. Για ποια μέτρα φτάνουν; Όλα θα εξαρτηθούν από τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.