Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤώρα τι θα κάνει ο Μητσοτάκης με τον εκλογικό νόμο;

Τώρα τι θα κάνει ο Μητσοτάκης με τον εκλογικό νόμο;

Ο πρωθυπουργός σήμερα γιορτάζει μια μεγάλη προσωπική νίκη. Καθώς αλήθεια είναι ότι τις εκλογές που έγιναν σαν σήμερα το 2019, τις κέρδισε, ένας πολιτικός που εάν έλεγες πριν μερικά χρόνια, ότι θα γινόταν πρωθυπουργός ελάχιστοι θα το πίστευαν.

Και αυτό από όποια πλευρά και να το δεις, πιστώνεται στις ικανότητες και στην μεθοδικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πέτυχε και τους δυο στόχους που είχε βάλει. Ο πρώτος να γίνει Πρόεδρος της ΝΔ και ο δεύτερος πρωθυπουργός.

Το βράδυ εκείνης της Κυριακής ο κ. Μητσοτάκης, είχε ετοιμάσει το δικό του πολιτικό αφήγημα για το πως θα οδηγήσει τη χώρα πέρα από τα Μνημόνια και να ξαναφέρει στις Ελληνίδες και στους Ελληνες, ένα κομμάτι από την ευημερία την οποία είχαν…καταπιεί τα Μνημόνια και να ξαναδώσει στην χώρα της εικόνα της αξιοπιστίας.

Είναι βέβαιο ότι δεν περίμενε ότι σε λίγους μήνες, θα καλείτω να διαχειριστεί μια πανδημία, και να κρατήσει την κοινωνία και την οικονομία όρθια.

Ούτε βέβαια περίμενε ότι ενώ δεν έχει ακόμη τελειώσει η πανδημία θα ερχόταν μια ακόμη μεγάλη κρίση, αυτή της ενέργειας που έχει γυρίσει τους δείκτες του πλανήτη πολλά χρόνια πίσω.

Η δίδυμη όμως κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης (χωρίς σε αυτή να προσθέσουμε την αναθεωρητική πολιτική του γείτονα) είναι αυτή που μετέτρεψε τον Πρόεδρο της ΝΔ, από διαχειριστή των προβλημάτων μιας χώρας, σε ηγέτη. Οσο και εάν δέχεται κριτική, ο κ. Μητσοτάκης, σε τίποτε δεν είναι ίδιος με αυτόν που τρία χρόνια, ανέλαβε την πρωθυπουργία. Τώρα ο πρωθυπουργός είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αφού απέκλεισε – σωστά κατά τη γνώμη μας- το θέμα των εκλογών (κάτι που πρέπει επειγόντως να περάσει και στα στελέχη του) πρέπει να κάνει την επόμενη κίνησή του στην πολιτική σκακιέρα.

Βλέποντας παράλληλα το τι συμβαίνει γύρω μας, σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, η σταθερότητα που επικαλείται είναι κάτι από παραπάνω αναγκαία.

Και όπως επισήμανε και ο ίδιος, η απλή αναλογική αποτελεί έναν παράγοντα αστάθειας, που όσο και εάν θέλει κάποιος να τον αγνοήσει είναι εδώ.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού απέκλεισε τις κάλπες, πρέπει να βγάλει τους δυο άσους που έχει ακόμη. Ο πρώτος είναι ο εκλογικός ανασχηματισμός. Και ο δεύτερος η αλλαγή εκλογικού νόμου, εάν πράγματι μπορέσει και φτάσει μέχρι το τέλος της θητείας του. Οι δυο αυτές κινήσεις είναι που θα φρεσκάρουν την κυβέρνηση και θα διασφαλίσουν την σταθερότητα.

Καταννοούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης, δεν θέλει να αλλάξει το δεύτερο. Αλλά η σταθερή κυβέρνηση και η σταθερή χώρα, είναι πολλές φορές πάνω από τα…θέλω μας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ