«Βρισκόμαστε σε τροχιά ενός τέταρτου και ισχυρότερου κύματος κορωνοϊού. Η μετάλλαξη Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων έχουν προκαλέσει υψηλότερο ιικο φορτίο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι το Καλοκαίρι».
Τα παραπάνω άκρως ανησυχητικά τόνισε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τσακρής τόνισε πως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που βαραίνει αυτή τη στιγμή όλη την Ευρώπη. Όπως εξήγησε, το πρόβλημα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τη χαλάρωση των μέτρων πανευρωπαϊκά, όσο και με το γεγονός πως το ιικό φορτίο είναι ήδη πιο υψηλό σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι.
«Το ιικό φορτίο είναι υψηλό φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα, σημαντικά υψηλότερο από ό,τι ήταν πέρυσι», είπε ο κ. Τσακρής, συμπληρώνοντας πάντως πως αυτό ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.
Η μετάλλαξη Δέλτα
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η παραλλαγή Δέλτα, είπε ο καθηγητής, καθώς μεταδίδεται πιο εύκολα, όπως έχει αποδειχθεί. Για τυχόν επιστροφή κάποιων μέτρων απαγόρευσης, ο κ. Τσακρής είπε πως αυτό πιθανότατα εφεξής θα γίνεται σε τοπικό επίπεδο, όπου εντοπίζονται εστίες υπερμετάδοσης.
Όσο για την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Τσακρής ανέφερε ότι παρατηρείται πρόβλημα στην επιτάχυνση των εμβολιασμών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η μόνη λύση για ανάσχεση της πανδημίας είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.
Μαγιορκίνης: Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων
Παράλληλα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σε ανάρτησή του στο fb, καθώς περιγράφει την επικίνδυνη έξαρση των κρουσμάτων των τελευταίων τεσσάρων ημερών.
“Καθότι πολλοί με ρωτάνε πώς βλέπω την κινητικότητα της επιδημίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας:
1) Κυριακή4 Ιουλίου: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα
2) Σάββατο: 1001 3 Ιουλίου έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
3) Παρασκευή 2 Ιουλίου: 771 έναντι 395, αύξησ, 195% περισσότερα
4) Πέμπτη 1η Ιουλίου: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα” έγραψε ο ειδικός, παραθέτοντας τους αριθμούς που πυροδοτούν την ανησυχία στο μέγιστο.
Μάλιστα, ο καθηγητής παρέθεσε και τέσσερις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση του 4ου κύματος που είναι προ των πυλών:
α) Κάνουμε συχνά προληπτικά self-test τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
β) Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου ενώ υπάρχει συγχρωτισμός δεν μπορούμε να φοράμε την μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
γ) Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο – ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα
δ) Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν.