Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤον κώδωνα του κινδύνου κρούουν αεροδρόμια κι αεροπορικές

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν αεροδρόμια κι αεροπορικές

Τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλες καθυστερήσεις εάν δεν υπάρξει καλύτερος συντονισμός για τα ψηφιακά πιστοποιητικά, κρούουν οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια της Ευρώπης μέσω των ενώσεών τους, τονίζοντας ότι απαιτείται προετοιμασία προτού οι επιβάτες φθάσουν στο αεροδρόμιο.

Εν αναμονή εφαρμογής του ψηφιακού πιστοποιητικού την Πέμπτη και ενόψει της αυξημένης κίνησης τις επόμενες εβδομάδες, η ένωση αεροδρομίων ACI, καθώς και εκπρόσωποι των ενώσεων αεροπορικών εταιρειών A4E, IATA και ERA έστειλαν επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, προειδοποιώντας για «χάος» στα αεροδρόμια, εξαιτίας των ελλείψεων που παρατηρούνται στην Ένωση. «Δεδομένου ότι η επιβατική κίνηση θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, ο κίνδυνος να προκληθεί χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι μεγάλος και πραγματικός», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Όπως εξηγούν οι συνυπογράφοντες, τα ψηφιακά πιστοποιητικά που έχουν σχεδιαστεί για ταξίδια στα κράτη μέλη της ΕΕ, θα δείχνουν μέσω κωδικών QR εάν οι επιβάτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχουν αποκτήσει ανοσία ή φέρουν αρνητικό τεστ. Θα χρειαστούν όμως επιπλέον έλεγχοι και ο σωστός εξοπλισμός για την ανάγνωση των εν λόγω κωδικών.

Για την αποφυγή συνωστισμού λοιπόν προτείνουν τόσο τα έντυπα πιστοποιητικού εμβολιασμού όσο και οι φόρμες εντοπισμού των επιβατών, να έχουν ήδη υποβληθεί στον κατάλληλο έλεγχο και επεξεργασία πριν ο επιβάτης φθάσει στο αεροδρόμιο. Επιπλέον αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται μόνο στην χώρα αναχώρησης και όχι στην χώρα άφιξης και οι εθνικές κυβερνήσεις να είναι αυτές που θα διαχειρίζονται τα στοιχεία για την υγεία των επιβατών και να παρέχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον έλεγχο των κωδικών QR.

Η εξεύρεση λύσης κρίνεται απαραίτητη αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη ο χρόνος αναμονής στα αεροδρόμια έχει διπλασιαστεί στις τρεις ώρες από μία έως μιάμιση πριν την πανδημία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΙΑΤΑ για την περιοχή της Ευρώπης, Ραφαέλ Σβάρτζμαν. Σε περίπτωση δε που οι ελπίδες για ραγδαία αύξηση της κίνησης τους δύο επόμενους μήνες με την αρωγή και του ψηφιακού πιστοποιητικού που θα διευκολύνει όσους θέλουν να ταξιδέψουν επιβεβαιωθούν, ο χρόνος αναμονής θα μπορούσε να εκτιναχθεί στις πέντε έως και τις οκτώ ώρες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΙΑΤΑ, εντείνοντας την δυσαρέσκεια των επιβατών.

Να σημειωθεί ότι οι ελπίδες του τουρισμού έχουν στραφεί στους δύο επόμενους μήνες αφού μέχρι και τον Ιούνιο και παρά το άνοιγμα των συνόρων κάποιων κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η ζήτηση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον των τουριστών δεν μετουσιώθηκε σε κρατήσεις.

Σε ιστορικά χαμηλά όλο το προηγούμενο διάστημα τα ταξίδια

Το πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος όλο το προηγούμενο διάστημα αποτυπώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα στην ΕΕ μεταξύ Απριλίου 2020 και Μαρτίου 2021 μειώθηκε κατά 61% (1,1 δισ.), εν συγκρίσει με τα προ πανδημίας επίπεδα (Απρίλιος 2019 έως Μάρτιος 2020: 2,8 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, μεταξύ Απριλίου 2020 και Μαρτίου 2021οι διανυκτερεύσεις των διεθνών επισκεπτών μειώθηκαν κατά 79%, ενώ οι διανυκτερεύσεις των κατοίκων των χωρών μειώθηκαν κατά 45%.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν η Μάλτα (-80%), η Ισπανία (-78%), η Ελλάδα (-74%), η Πορτογαλία (-70%) και η Ουγγαρία (-66%). Στον αντίποδα την μικρότερη μείωση κατέγραψαν η Ολλανδία και η Δανία (-36%).

Στην περίπτωση της χώρας μας η μείωση των διεθνών επισκεπτών έφτασε το 77% ενώ αυτή των ελλήνων ταξιδιωτών άγγιξε το 55%. Αντίστοιχα, την μεγαλύτερη μείωση διεθνών επισκεπτών κατέγραψαν η Ισπανία (-90%), η Ρουμανία (-89%), η Ουγγαρία, η Φινλανδία (-88%) και η Τσεχία (-87%).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ