Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤον δρόμο για την κατάργηση του χαλκού στα δίκτυα ανοίγει η ΕΕΤΤ

Τον δρόμο για την κατάργηση του χαλκού στα δίκτυα ανοίγει η ΕΕΤΤ

Τον δρόμο για την κατάργηση του χαλκού που χρησιμοποιείται σήμερα σε μεγάλο μέρος των δικτύων της χώρας και την πλήρη μετάβαση σε δίκτυα οπτικών ινών νέας γενιάς ανοίγει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ανακοινώνοντας χθες την έναρξη σχετικής διαβούλευσης.

Στόχος της Εθνικής Δημόσιας Διαβούλευσης  η οποία ξεκίνησε χθες κι αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, είναι αφενός η αύξηση της διαθεσιμότητας ποιοτικότερων υπηρεσιών στους τελικούς χρήστες και αφετέρου η προστασία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα το δίκτυο χαλκού του ΟΤΕ αποτελεί το μοναδικό δίκτυο με πλήρη γεωγραφική κάλυψη όλης της Ελληνικής επικράτειας. Οι υπόλοιποι μεγάλοι πάροχοι (Vodafone, Wind, Forthnet) εξακολουθούν να βασίζουν σε μεγάλο βαθμό την παροχή υπηρεσιών σε τελικούς χρήστες πάνω στο συγκεκριμένο δίκτυο. Με τις υπηρεσίες αυτές προσφέρουν σε επίπεδο λιανικής συνδέσεις ADSL ή VDSL, με ταχύτητες από 24Mbps έως και 50 Mbps.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας όμως τα τελευταία χρόνια έφερε στο προσκήνιο εναλλακτικές υποδομές στο δίκτυο πρόσβασης και αλλαγές στην αρχιτεκτονική των δικτύων. Ήδη από το 2012, οπτικές ίνες άρχισαν να αντικαθιστούν τον χαλκό στο τμήμα του δικτύου από την υπαίθρια καμπίνα έως το Αστικό Κέντρο. Αργότερα, ο ενεργός εξοπλισμός μεταφέρθηκε πιο κοντά στον τελικό χρήστη ώστε να λαμβάνει υπηρεσίες που εξασφάλιζαν μεγαλύτερη ταχύτητα και καλύτερη ποιότητα.

Προ τετραετίας μάλιστα ξεκίνησε μια νέα αναβάθμιση στα δίκτυα πρόσβασης, με την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL vectoring στο δίκτυο αρχιτεκτονικής. Έτσι η οπτική ίνα άρχισε να φτάνει μέχρι την καμπίνα (Fiber To The Cabin – FTTC) ή και μέχρι το σπίτι του τελικού καταναλωτή (Fiber to the Home – FTTH), προσφέροντας ταχύτητες ευρυζωνικής πρόσβασης έως και 200 Mbps.

Kάπως έτσι σήμερα το παραδοσιακό δίκτυο χαλκού να λειτουργεί παράλληλα με τα δίκτυα επόμενης γενιάς, χωρίς όμως να μπορεί να συγκριθεί με τα τελευταία σε επίπεδο ταχύτητας και ποιότητας της προσφερόμενης υπηρεσίας.

Πέρα από τους προαναφερθέντες λόγους στο «σβήσιμο» του χαλκού οδηγεί και ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο οποίος πρόσφατα μεταφέρθηκε στην εθνική νομοθεσία με το νόμο 4727/2020 για τη Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Η διαδικασία ωστόσο θα πρέπει να γίνει σταδιακά γιατί πέρα από τα θέματα ανταγωνισμού που μπορεί να προκύψουν θα επηρεαστούν και οι καταναλωτές οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναβαθμίσουν τις συνδέσεις τους ή να τις καταργήσουν στις περιοχές που θα σβήσει το δίκτυο χαλκού

«Η μετάβαση από το παραδοσιακό δίκτυο στα δίκτυα επόμενης γενιάς συνεπώς είναι προς το συμφέρον των τελικών χρηστών και θα βοηθήσει την επίτευξη των στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη διαθεσιμότητα και την κάλυψη των δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς. Παράλληλα, στις περιοχές που ο ΟΤΕ αναπτύσσει δίκτυα νέας γενιάς, είναι οικονομικά ασύμφορο να διατηρεί παράλληλες υποδομές, λόγω του αυξημένου κόστους συντήρησης και λειτουργίας.

Η μετάβαση δε συνδρομητών στα νέα δίκτυα αυξάνει το μοναδιαίο κόστος παροχής υπηρεσιών μέσω του δικτύου χαλκού, γεγονός που αντανακλάται και στην πορεία των τιμών των υπηρεσιών χαλκού στο μοντέλο προσδιορισμού των τιμών NGA Bottom-up LRIC+ της ΕΕΤΤ», επισημαίνει σχετικά η ΕΕΤΤ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ