Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο «χτύπημα» της Allianz ο αφελληνισμός του ασφαλιστικού κλάδου

Το «χτύπημα» της Allianz ο αφελληνισμός του ασφαλιστικού κλάδου

Νέα δεδομένα φέρνει στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά το μεγάλο deal που ανακοινώθηκε την Παρασκευή με την πρόταση εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από το γερμανικό όμιλο Allianz. Πλέον, δεν υπάρχει μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία που να έχει μείνει σε ελληνικά συμφέρονται, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον αφελληνισμό του κλάδου.

Παράλληλα, το τίμημα της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης που θα φτάσει στα 207 εκατ. ευρώ, δίνοντας ένα καλό premium, όχι μόνο ανεβάζει τον πήχη για όλο τον ασφαλιστικό κλάδο, δείχνοντας ότι τα ελληνικά assets έχουν μεγάλη αξία, αλλά… αναπόφευκτα, οδηγεί σε συγκρίσεις που οδηγούν σε κρίσιμα συμπεράσματα, σ’ ότι αφορά το αντίτιμο της εξαγοράς της leader του ασφαλιστικού κλάδου Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC Capital Parnters.

Μια σύγκριση στα δύο τιμήματα, ασφαλώς προκαλεί πολλά ερωτήματα και δημιουργεί εύλογες απορίες αν τελικώς η leader της ελληνικής αγοράς αποτιμήθηκε δίκαια. Η Εθνική Ασφαλιστική πέρασε στα χέρια του CVC Capital Partners με αποτίμηση 385 εκατ. ευρώ ή 346 εκατ. ευρώ για το 90,01% που θα διαθέσει η ΕΤΕ.

Με αυτά τα κεφάλαια, το αμερικανικό fund απέκτησε την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας με ενεργητικό ύψους 4 δισ. ευρώ, 1,1 εκατ. ασφαλισμένους και πρόσβαση σε 5 εκατ. πελάτες της Εθνικής Τράπεζας. Με βάση την κερδοφορία των 81 εκατ. ευρώ το 2019, το CVC εντός πενταετίας θα έχει ανακτήσει το σύνολο της επένδυσής του.

Για την Ευρωπαϊκή Πίστη, η συμφωνία με την Allianz είναι πολύ σημαντική, καθώς τώρα ανεβαίνει στο «άρμα» της Allianz με στόχο το… πάντρεμα των εργασιών τους και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά, η νέα εταιρεία θα έχει συνολικό μερίδιο αγοράς περί το 16% και θα πλασαριστεί μέσα στις πρώτες τρεις κορυφαίες στη χώρα μας.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη έχοντας δείξει ανθεκτικότητα όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, μπόρεσε και κράτησε τους ποιοτικούς δείκτες της, όμως το επόμενο βήμα ώστε να αντέξει στον ανταγωνισμό θα δυσκολεύονταν να το κάνει. Πλέον, το νέο σχήμα θα είναι άκρως ανταγωνιστικό ενώ και οι δύο όμιλοι (Allianz και Ευρωπαική Πίστη) έχουν και κλάδους Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων και επενδυτικούς βραχίονες με αμοιβαία κεφάλαια (ΑΕΔΑΚ) .

Σύσσωμος ο ασφαλιστικός κλάδος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μεγάλες ανακατατάξεις και μετασχηματισμό, καθώς πριν το deal της Ευρωπαϊκής Πίστης είχε προηγηθεί η συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η εξαγορά της AXA Ασφαλιστική από τον όμιλο Generali έναντι 165 εκατ. ευρώ, και η εξαγορά της Metlife Ελλάδος από την NN.

Επίσης, θυμίζουμε πως το 2014 η Αγροτική Ασφαλιστική είχε εξαγοραστεί από την Ergo, ενώ ο αφελληνισμός του εγχώριου ασφαλιστικού κλάδου ξεκίνησε πριν 21 χρόνια, το 2001 όταν η Interamerican άλλαξε χέρια και πέρασε υπό τον έλεγχο της Eureko, η οποία σήμερα έχει μετονομαστεί σε Achmea.

Στην πορεία έγιναν και άλλα deal που διαμόρφωσαν το μωσαϊκό που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια, όπως η Alpha Aσφαλιστική που εξαγοράστηκε από την ΑΧΑ (που εξαγοράστηκε από τη Generali), η Φοίνιξ Metrolife Εμπορική από την Groupama, η Eurolife από τη Fairfax και οι ασφαλιστικές της Λαϊκής Τράπεζας από τη γαλλική CNP. Συνάμα, την τελευταία 15ετία, διέκοψαν τη λειτουργία τους οι Ασπίς Πρόνοια, Commercial Value και International Life.

Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος των ασφαλειών στην Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς η ελληνική παραγωγή αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ έναντι 7,6% της ευρωπαϊκής παραγωγής. Τη δεκαετία των μνημονίων και των δημοσιονομικών προβλημάτων ο ασφαλιστικός κλάδος δέχτηκε πλήγμα, όμως τα τελευταία χρόνια κινείται εκ νέου ανοδικά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ